gootsteen

Gebruik vloeibare gootsteenontstopper heeft keerzijde

Vloeibare gootsteenontstopper is makkelijk in gebruik en vaak effectief. Helaas is het een stuk minder goed voor het milieu en daarom raadt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal af het te gebruiken. 

Klein chemisch afval

U heeft vast weleens gehoord van de verzamelnaam klein chemisch afval, ook wel bekend onder de afkorting kca. Onder andere spaarlampen vallen hieronder, maar ook verschillende vloeibare stoffen. U dient dit soort afval apart in te leveren, omdat zij schadelijke stoffen bevatten die niet geschikt zijn voor recycling. Zij moeten op een speciale manier vernietigd worden zodat zij zo min mogelijk schade aan het milieu kunnen toebrengen. Vloeibare substanties die tot kca behoren kunnen bijvoorbeeld de waterkwaliteit aantasten als u ze door de wc of gootsteen spoelt. Ironisch genoeg is gootsteenontstopper ook klein chemisch afval.

Giftige stoffen

Dat gootsteenontstopper onder die categorie valt heeft te maken met de stoffen die erin zitten. De meeste ontstoppers zijn op basis van natriumhydroxide, ook wel bijtend soda genoemd, of zwavelzuur. Beide zijn giftig en kunnen schade toebrengen aan het milieu. Uiteraard bestaan gootsteenontstoppers niet puur uit 1 van deze 2 stoffen, maar het zit er alsnog wel in. Daarom adviseert Milieu Centraal het dus niet te gebruiken.

Andere methodes

Ook weet de organisatie dat er alternatieven zijn die even goed werken. “Als de verstopping dichtbij de afvoer zit, kom je een heel eind met een rubberen ontstopper, of door de zwanenhals los te schroeven. Als de verstopping verder weg van de afvoer zit, heeft gootsteenontstopper geen zin, omdat die al te veel verdund raakt door de waterkolom boven de verstopping”, aldus woordvoerder Sanne Janssen op de website van consumentenprogramma Radar.

Veel mensen zweren ook bij een soda-oplossing door de gootsteen spoelen als deze verstopt is. De soda schijnt de verstopping (deels) op te lossen. Let wel op dat u dus geen bijtende soda gebruikt, maar gewoon de variant uit de supermarkt.

Voorkomen

Uiteraard is voorkomen in dit geval ook veel beter dan genezen. Een verstopping kunt u grotendeels voorkomen door een zeefje in de afvoer te leggen, als u die nog niet heeft. Als de gootsteen alsnog verstopt raakt kunt u het eerst op milieuvriendelijke manieren proberen en als dat niet helpt wordt geadviseerd om een professional in de arm te nemen.

(Bron: Radar, Europese Unie, Milieu Centraal)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Pukkel47 says:

    Wij gebruiken altijd natriumbicarbonaat, in de afvoer strooien en dan kokend water erop, het bruist de afvoer schoon. Ik moet er wel bij zeggen dat wij een waterontharder hebben en dat scheelt ook stukken.

    Theus says:

    Chemische gootsteen ontstoppers werken niet altijd. Vooral niet wanneer er (gesmolten) vet via de gootsteen wordt afgevoerd. Dat klontert aan elkaar in de afvoer, totdat deze volledig verstopt is. Dan moet dus een loodgieter met zijn speciale apparatuur te hulp geroepen worden. Dat overkwam mij. Door in Google de woorden “Gootsteen ontstoppen” en de naam van mijn woonplaats in te tikken, stond er binnen een seconde een tiental namen van loodgieters op het scherm. Ik koos er een uit, kreeg een computerstem door de telefoon, die zei dat hij naar één van zijn medewerkers zou doorschakelen. Vrijwel direct antwoord, met de vraag wat de man voor mij kon doen. Er werd een afspraak gemaakt voor later op de dag. Dus dat leek geregeld.
    Op de afgesproken tijd werd er gebeld en stond de “loodgieter”op de stoep. Hij pakte zijn gereedschap en ging aan het werk. Na een half uur was de klus geklaard. Ik was benieuwd naar de rekening, want toen ik de afspraak maakte kon hij niets zeggen over de prijs omdat het niet van tevoren duidelijk was hoeveel tijd de klus zou kosten. Toen ik naar de prijs vroeg, vermeldde hij dat ik 3 maanden garantie op dat werk had en dat ik de volgende dag de factuur zou krijgen waarop ook die garantie vermeld zou staan. Inmiddels rekende hij op zijn telefoon de prijs uit.
    Ik dacht dat ik die prijs niet goed verstaan had en hij herhaalde de prijs: 1435 euro en een paar dubbeltjes – voor een half uur werk. Hij “grapte” nog even, door te zeggen dat hij dat ook wel wilde verdienen, maar dat de prijs was die zijn baas wilde hebben. Over de prijs viel niet te onderhandelen. Door enkele spaarpotjes te legen, konden we dit bedrag bij elkaar sprokkelen – vrijwel gelijk aan de AOW van ons tweeën. We kwamen er niet onderuit.
    Nadat deze “loodgieter” de deur uit was, hebben de politie gebeld. Daar hoorden wij dat de politie aan deze kwestie niets kon veranderen, doordat wij vrijwillig deze man hadden besteld voor deze klus en ook vrijwillig de rekening hadden betaald. Oom agent kon dus niet helpen.
    Een wijze les: bel met de politie voordat je een woekerprijs betaalt voor de klus, dan kun je misschien de politie nog wèl alarmeren en alsnog een redelijke prijs betalen.

    En de garantie en de factuur? Die heb ik natuurlijk nooit gekregen. Ook de vermelding op internet bleek verdwenen en het telefoonnummer gaf geen gehoor. Een dure les.

      Dinolog says:

      Gebruik NOOIT!! chemische afvoertontstopper!! Als de verstopping niet weggaat wil een ontstopservice niet meer aan de gang met dit verschrikkelijke smerige spul!
      En het is een ramp vd waterzuivering!
      Maar wie denkt daar nu aan he’!??
      Gooi alles maar door de gootsteen of toilet.