silicagel

Gooi zakjes silicagel nooit weg, u kunt ze hiervoor hergebruiken

Soms vindt u na aankoop van iets nieuws, zoals een paar schoenen, zakjes silicagel in de verpakking. Deze zakjes met absorberende korrels zijn bedoeld om vocht en luchtjes te voorkomen. Vanwege deze eigenschappen zijn ze ook heel handig om te hergebruiken. In plaats van ze weg te gooien, zoals op de verpakking wordt aangeraden. Bekijk 10 voorbeelden van wat u er allemaal mee kunt doen.

Nat geworden mobiel redden

Water en een mobiel gaan zeker niet altijd goed samen. Is uw smartphone onverhoopt met water in contact gekomen, dan kunt u hem proberen te redden door hem in silicagelkorrels te leggen.

Verkleurende sieraden tegengaan

Een zakje silicagel bij uw sieraden bewaren, voorkomt dat die dof worden of verkleuren.

Bloemen drogen met silicagel

Doe een laagje silicagel van zo’n 5 centimeter in een platte, luchtdicht afsluitbare bak. Prik er vervolgens kort afgesneden bloemen in en strooi nog wat silicagel rond de bloemen. Zodat ze net aan bedekt zijn. De bloemen mogen elkaar daarbij niet raken. Sluit de bak goed af, zodat er geen lucht bij kan komen en controleer na een paar dagen tot een week of de bloemen gedroogd zijn. Wacht hier niet te lang mee, want dan kunnen ze broos en donker worden. Nadat de silicagel opgedroogd is, kunt u het desgewenst hergebruiken bij het drogen. Of probeer één van de andere methodes om bloemen te drogen.

Silicagel tegen stinkende (sport)kleding

Wanneer gedragen sport- of zwemkleding in een sporttas opgeborgen wordt zorgt dat voor een niet al te frisse geur. Door een paar zakjes silicagel in de tas te doen worden vocht en geurtjes tegen gegaan.

Broodclipje
Lees ook: Gooi broodclipjes niet weg: zo kunt u ze hergebruiken

Tuinzaden bewaren

Zaden van planten moeten koel en droog bewaard worden. Door ze met silicagel te bewaren, blijven ze goed droog. Zorg wel dat de zaden verpakt zijn, zodat ze niet met de korrels in aanraking komen. De korrels zelf zijn niet giftig, maar soms worden er bestanddelen aan de gel toegevoegd die wel schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Zoals kobaltchloride. Dat wilt u zoals in het geval van eetbare gewassen liever niet met de zaden mengen.

Gereedschap bewaren

Silicagel voorkomt roestplekken bij gereedschap, dus het is ideaal om uw gereedschap op te bergen met de absorberende korrels erbij.

Scheermes langer goed houden

Ook een scheermes is gevoelig voor roest. Berg hem daarom na gebruik weg in een bakje met silicagel-korrels.

Fris ruikende kerstversiering

Het grootste deel van het jaar wordt kerstversiering opgeslagen. Bijvoorbeeld in een schuur of berging. Om te voorkomen dat de spullen het jaar erop muf ruikend tevoorschijn komen, kunt u tijdens het opruimen wat zakjes silicagel aan de dozen toevoegen.

Foto’s beschermen met silicagel

Bewaart u oude foto’s in bijvoorbeeld een schoenendoos? Dan voorkomt u verkleuren door er een zakje silicagel bij op te bergen.

Fotocamera’s en – lenzen beschermen

Ook fotocamera’s en -lenzen hebben er baat bij als u ze opbergt met een zakje gelkorrels erbij. Het voorkomt dat ze in aanraking komen met vocht.

Zo’n fan geworden, dat u aan een paar zakjes niet genoeg heeft? Silicagel is onder andere ook te koop in de hobbywinkel.

Op 4 februari 2022 bespreken MAX-dj’s Henkjan Smits en Manuëla Kemp dit onderwerp in hun programma De MAX! onder het mom van De MAX Weet Raad. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5.

(Bron: RTL Nieuws, Gezonder Leven, Santé, archief)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Frans Geefjema says:

    Als silicagel verzadigd is met vocht, dan kan het geregenereerd worden door het op de verwarming te leggen of te drogen in de magnetron.

    Wuls de 3e says:

    Ik heb altijd een zakje in het etui van mijn telefoon.