Goedkoop en milieuvriendelijk wassen? Probeer deze wasprogramma’s eens
Publicatiedatum: 26 oktober 2020
Wasmachines worden steeds vaker uitgerust met veel verschillende wasstanden. Elk programma is weer ergens anders goed voor. Maar welk wasprogramma is eigenlijk het goedkoopst?
Gemiddeld 14 cent
Naast dat het belangrijk is dat uw was goed schoon wordt in de wasmachine, is het ook een fijne bijkomstigheid als dit niet teveel energie kost. Dat is niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu.
Een was draaien kost gemiddeld 14 cent aan elektriciteit en water, tenminste, als u op 30 graden wast. Hoe warmer u wast hoe hoger de kosten zijn. Daarom kunt u het best op 30 graden wassen als uw wasgoed niet zo vies is.
Kort programma is niet goedkoper
Veel mensen denken energie te besparen met een kort wasprogramma. Dit is echter niet waar, het korte programma verbruikt juist veel energie. Dit komt doordat de wasmachine, om tijd te besparen, de temperatuur een stuk verhoogt. Een langer programma op een lagere temperatuur is dus een goedkopere én milieuvriendelijkere optie.
‘Hot-fill’
Wast u toch vaak op hogere temperaturen? Dan is het soms een optie om uw wasmachine aan te sluiten op de warmwaterkraan (hot-fill). De wasmachine hoeft het water dan niet zelf op te waren, wat weer in energie scheelt.
Katoenprogramma
Een andere tip om te besparen op waskosten is het kiezen van het katoenprogramma (of nog beter, het eco-programma) inplaats van fijne was. Dit programma verbruikt namelijk een stuk meer stroom en water. Verder is het natuurlijk altijd goed om op te letten of u niet onnodig veel kleine wasjes draait. Door er voor te zorgen dat de trommel altijd vol zit, hoeft u de wasmachine minder vaak aan te zetten en bespaart u dus automatisch op waskosten.
Lees ook:
Zo gaat uw wasmachine langer mee
Stinkende wasmachine? Dit kunt u doen
Waspoeder of vloeibaar wasmiddel, Wat is beter?
(Bron: Libelle, Milieucentraal)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Het is wel een dingetje om als alleen staande, en zelfs als tweepersoonshuishouden, de wasmachine altijd vol te laten draaien. Dat betekent dat je veel meer kleren, handdoeken moet kopen om voldoende schone voorraden te hebben om de tijd te overbruggen tot de wasmand vol is en de was gewassen, droog en gestreken (‘we’ dragen immers natuurstoffen omdat kunststof noch voor ons noch voor de natuur gezond is) is. Het is dus ecologisch gezien niet helemaal zo simpel als het hier voor gesteld wordt want extra kleding en (hand)doeken produceren ne kopen is niet ecologisch en duurzaam al ondersteunt het wel ons consumpyie denken en daarmee de macht van ‘het hebben’.