Naar cookieinstellingen
Zo kunt u een gietijzeren pan onderhouden voor een lange levensduur.

Gietijzeren pan schoonmaken en onderhouden: zo gaat hij een leven lang mee

Een gietijzeren pan is duurzaam, multifunctioneel en kan vanwege het materiaal lang meegaan. Om de lange levensduur te benutten, is het wel van belang om hem goed te onderhouden. In dit artikel leggen we uit hoe u een anti-aanbaklaag aanbrengt en hoe u de gietijzeren pan op de juiste manier schoonmaakt.

Voordelen gietijzeren pan

Het heeft meerdere voordelen om één of meerdere gietijzeren pannen tussen het keukengerei te hebben staan. Zo kan de pan warmte goed vasthouden en verdeelt het deze goed, waardoor het eten gelijkmatig gaart. Verder is een gietijzeren pan multifunctioneel, zowel qua kooktechnieken als qua gerechten die u erin kunt bereiden. Daarnaast is het een goede keuze voor de portemonnee, mits de pan goed wordt onderhouden. Hoewel een gietijzeren pan duurder is dan de meeste andere pannen, kent het doorgaans ook een langere levensduur.

Creëer een anti-aanbaklaag in de gietijzeren pan

Sommige gietijzeren pannen hebben al een anti-aanbaklaag (een laag van emaillen), anderen nog niet. Als u een nieuwe gietijzeren pan heeft zonder anti-aanbaklag, is het belangrijk om er zelf een te creëren voor u er in gaat koken. Dit proces heet inbakken of inbranden. Dit doet u door een paar druppels neutrale plantaardige olie met een hoog rookpunt, denk hierbij aan zonnebloemolie of lijnzaadolie, in de pan te doen en uit te wrijven over de binnenkant ervan. Plaats de pan vervolgens in een oven en verwarm deze tot een temperatuur tussen de 200 en 250 graden. Zet de pan ongeveer 1 uur in de oven en laat hem vervolgens in de oven geleidelijk afkoelen. Eventueel kunt u dit proces enkele keren herhalen voor een nog betere anti-aanbaklaag.

Heeft u geen oven of is deze te klein? Dan kunt u de pan ook verhitten op het gasfornuis. Dit heeft echter niet de voorkeur, aangezien een oven beter in staat is om de pan gelijkmatig te verhitten. Bovendien kan er veel rook ontstaan als u het inbranden op het fornuis doet.

Als u na verloop van tijd merkt dat de anti-aanbaklaag minder effectief wordt, kunt u bovenstaand proces opnieuw doorlopen. Het kan ook helpen om regelmatig na gebruik de binnenkant in te smeren met een kleine hoeveelheid olie.

Gietijzeren pan steelpan koekenpan roestvrij staal anti-aanbaklaag
Lees ook: Hoe lang gaan uw pannen mee en wanneer moet u ze vervangen?

Zo maakt u de pan schoon na gebruik

Hoe graag u de vaatwasser ook gebruikt, een gietijzeren pan met of zonder anti-aanbaklaag kunt u toch echt beter met de hand wassen. De vaatwasser kan namelijk de beschermende laag aan de binnenkant van de pan aantasten en roestvorming veroorzaken. Het is verder van belang om de nog warme pan niet gelijk met koud water af te spoelen. Het grote temperatuurverschil kan vervormingen in de pan aanbrengen. Laat de pan in plaats daarvan eerst afkoelen en spoel hem vervolgens af met warm water. Maak de binnenkant idealiter schoon met enkel water en een borstel of spons. Laat afwasmiddel hierbij achterwege.

Krijgt u de binnenkant van de gietijzeren pan niet schoon door slechts water te gebruiken? Dan kunt u grof zeezout inzetten als natuurlijk schuurmiddel. Een alternatief is om wat water aan de kook te brengen in de pan om zo de etensresten los te weken. Laat het kokend water maximaal 10 tot 15 minuten in de pan staan en spoel de pan vervolgens uit met warm water. Voor het schoonmaken van de variant met de anti-aanbaklaag kunt u wel een klein beetje afwasmiddel gebruiken.

Na het schoonmaken is het alleen nog zaak om de pan goed te drogen om roestvorming tegen te gaan. Gebruik daarom een droge theedoek om zowel de pan zelf als het deksel droog te maken. Zodra alles schoon en droog is, kunt u de pan weer opbergen. Doe dit op een droge plek en plaats eventueel een droge doek tussen de pan en het deksel om vochtophoping te voorkomen.

(Bron: Archief, Culy, BosGrill, YourKitchen, RTL. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Jeichien Ottens says:

    Ja wil hierover wel iets kwijt. Vroeger werd het inbranden genoemd en dat kan op verschillende manieren denk hier aan een Paasvuur gooi je pan in het vuur en haal deze pan op als alles verbrand en afgekoeld is. Maak een gat in uw tuin ( of ergens anders ) vul deze met brand hout stop de Pan hierin en de houtstapel aan vullen met brandhout steek dan het hout aan ” gezellig in de avond schemering ” het vuur wel aanhouden als de pan rood kleurig wordt kun je de pan uit het vuur halen en afblazen ( kan ok met een beetje water afspoelen ) leg dan gelijk speklapjes in de pan daarna even lekker smullen.

    Abuelita Pieta says:

    Wat een ouderwets bericht en reactie.
    Dat is toch niet meer aan de orde.
    De gietijzerenpannen zijn al jaren zo behandeld in de gieterij dat inbranden niet nodig is.
    Onderhouden door met de hand af te wassen en af en toe een laagje olie aan te brengen.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.