Geld besparen op het energieverbruik van uw koelkast? Zo doet u dat
Publicatiedatum: 21 december 2020
Het verminderen van uw energieverbruik is altijd een goed idee. Veel mensen proberen te besparen door de verwarming een graad lager te zetten, of door te investeren in isolatie. Maar heeft u al eens gedacht aan de koelkast en vriezer? Het energieverbruik van deze apparaten is namelijk ook heel goed te beperken met een paar handige trucs.
Houd uw koelkast vol
Een lege koelkast verbruikt meer energie om te koelen dan een volle koelkast. Dit komt doordat er in een volle koelkast meer koude producten liggen, die de koelkast van binnenuit koel houden. Hoe minder producten er in de koelkast liggen, hoe meer warme lucht er blijft hangen. Die warme lucht komt binnen wanneer u de koelkast opent en moet elke keer weer worden afgekoeld: dat kost veel energie. Dit geldt trouwens ook voor vriezers. Zorg dus voor een goed gevulde koelkast, of schaf een kleinere koelkast of vriezer aan wanneer u niet veel producten koud hoeft te houden om te besparen op uw energiekosten.
Geen warm eten in de vriezer
Zet uw weleens warm eten in de vriezer of koelkast? Om energie te besparen kunt u hier beter mee stoppen. Het scheelt namelijk een hoop energie om het eten eerst even buiten de vriezer af te laten koelen. Uw koelkast en vriezer kunnen warme producten overigens wel gewoon aan, maar het kost een stuk meer energie. Wat ook helpt is om de zakjes en bakjes waar u eten instopt goed af te sluiten, hoe minder lucht erbij zit, hoe minder energie het koelen kost.
Zet de koelkast op een koele plaats
Niet alleen de inhoud, maar ook de standplaats van uw koelkast en vriezer hebben invloed op de hoeveelheid energie die de apparaten gebruiken. Wanneer u uw koelkast op een warme plaats zet, bijvoorbeeld naast de oven of naast grote ramen waar de zon doorheen schijnt, moeten de koelapparaten extra energie gebruiken om te compenseren voor die warmte. Om geld te besparen is het daarom zinvol om uw koelkast en vriezer op een koele plek te zetten, bijvoorbeeld in de schuur of garage.
Dure ijslaag in de vriezer
Op uw vriezer kunt u ook een aardig bedrag besparen, dit heeft alles te maken met de laag ijs ie zich hier vaak ophoopt. Deze laag lijkt onschuldig, maar kan u aardig op kosten jagen. Elke 2 millimeter ijsvorming kost namelijk 10 procent meer energie. Gelukkig kunt u dit op een relatief simpele manier voorkomen: ontdooi uw vriezer tenminste 1 à 2 keer per jaar zodat de ijslaag weer helemaal verdwijnt.
Houd ook de buitenkant schoon
Ook een schone buitenkant helpt u bij het besparen van energie op uw koelkast en vriezer. Als er veel stof op de apparaten ligt hebben zij het namelijk een stuk moeilijker met koelen. Dit komt doordat de koelkast de warmte door de laag stof lastiger kwijtraakt. De koelkast moet hierdoor harder werken om koel te blijven, wat weer meer energie kost.
Niet te koud
Verder is het handig om de koelkast niet te koud te zetten. Vanuit hygiënisch oogpunt is het natuurlijk belangrijk om de koelkast niet als te warm te zetten, maar kouder dan 4 graden hoeft het er ook weer niet te zijn. Om een langere streeftemperatuur te bereiken moet de koelkast immers meer energie verbruiken.
(Bron: RTL nieuws, Eigen Huis en Tuin, Essent, Voedigscentrum. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Moderne koelers/vriezers hebben geen ijsafzetting. Die hoef je nooit te ontdooien. Moet je wel een keer per jaar inwendig schoonmaken, voor de hygiene. Als een koeler/vriezer op een te koude plaats staat, werkt hij niet meer. Niet in een ruimte plaatsen beneden de 10 graden. En heeft Uw apparaat een warmtewisselaar aan de achterzijde: eens per jaar het apparaat van de muur trekken en de warmtewisselaar stofzuigen en daarna met een sopje schoonmaken. Zorg ervoor dat een luchtcirculatie mogelijk is. Dus niet een apparaat inbouwen of in een kleine kast plaatsen. Het apparaat moet zijn warmte kwijt kunnen aan de omgeving.
Wat vreemd, dit artikel is op 21 dec. 2020 geplaatst en daarop is al een reactie van januari 2020 te lezen?
Ik heb een Miele vriezer die 5 jaar oud is en die geeft wel ijsafzetting. De Miele koelkast doet dat niet, die binnenkast hoef ik alleen maar met een simpel sopje schoon te houden. Beide kasten zijn op elkaar gezet, maar het zijn dus aparte kasten met een eigen regeling van de temperatuur.
Bij een combinatie vries/koelkast is het belangrijk die niet op een te koude plaats te zetten want dan koelt de koelkast niet goed genoeg omdat de temperatuurregeling geschakeld is aan de vriezer, dit volgens de verkoper.
Ik heb een Liebherr diepvries met lades van ook 4-5 jr en deze geeft ook ijsafzetting. Ik ontdooi 1 x per jaar en maak hem goed schoon. De koelkast van hetzelfde merk geeft geen ijsafzetting en maak ik inwendig regelmatig schoon en de achterzijde ieder voorjaar…
hoeveel stof moet je op je apparaat verzamelen om deze minder te laten koelen? Want het stof isoleert ook.
stop je koelkast ook niet te vol en controleer of alles er zo in past dat je deur echt goed sluit.
Ik wil even reageren op de opmerking om een koel- of vrieskast in de schuur of garage te zetten.
Dat is geen goed idee. Zeker niet als de schuur of garage niet verwarmd zijn.
In de handleiding van iedere huis/tuin en keuken koel- of vrieskast wordt aangegeven dat de minimum temperatuur waarbij het apparaat goed blijft werken 10 GrC moet zijn. Komt de temperatuur daaronder dan ontstaat er een te klein verschil tussen de buitentemperatuur en de temperatuur in het apparaat waardoor de de regelunit van slag kan raken. Als je al een koelkast in de garage zet kun je deze in de winter als de temperatuur onder de 10 graden is beter uitzetten met de deur open. dat is pas besparen. Ook bij een vrieskast kan dit probleem ontstaan als het erg koud wordt en het ook in de schuur of garage kan gaan vriezen.
Ik ben het helemaal eens met Bjorn.
Ik heb ook een koelkast en apart vrieskastje in de schuur staan, maar deze zet ik in de winter
altijd uit en open. Het schijnt enorm veel energie te gebruiken in een té koude ruimte. Als het buiten vriest,
dan vriest het in de schuur ook net zo hard waardoor de regelunit van deze apparaten niet goed meer werkt.