Calathea

Gaat uw Calathea altijd dood? Zo houdt u hem in leven

De Calathea is zeer terecht een erg populaire kamerplant. De mooie bladplant is er met veel bijzondere bladpatronen en -vormen. Om hem in onze huiskamers een gelukkige plant te laten zijn, moet u wel wat meer doen dan bij de gemiddelde plant.

Calathea is een oerwoudplant

Van oorsprong komt de Calathea uit de oerwouden van het Amazonegebied in Zuid-Amerika. De omstandigheden als kamerplant lijken daar in de verste verte niet op. Door die echter zoveel mogelijk na te bootsen, zorgt u ervoor dat hij veel gezonder blijft. En dus ook langere tijd in huis kan floreren. Dat begint met warmte. Zet hem in het warmste vertrek in huis. Over het algemeen dus de woonkamer, maar een warme badkamer, die voorzien is van een raam kan ook. Droge lucht is uit den boze, dus houd hem wel uit de buurt van een verwarming. Zorg verder dat hij niet op de tocht staat, want daar kan hij bijzonder slecht tegen.

Calathea

Niet te veel licht

Aangezien de Calathea een dichtbegroeide en dus meer schaduwrijke omgeving gewend is, is het belangrijk dat hij niet in vol zonlicht komt te staan. Om die reden is direct bij een raam meestal niet de beste plek voor hem, tenzij het een raam op het noorden is. Zet hem anders bij voorkeur wat verder de kamer in, maar houd in de gaten dat hij ook weer niet te donker komt te staan. Anders gaat dat ten koste van het mooie bladpatroon en zullen de bladeren naar egaal groen kleuren.

bladplanten
Lees ook: 11 bladplanten met bijzonder blad

Vochtbehoefte van de Calathea

Ook qua water geven heeft de Calathea wat noten op zijn zang. Hij wil graag dat zijn kluit voortdurend licht vochtig blijft, maar zonder dat hij in een laagje water komt te staan. Dit dus niet door hem 2 keer per week een plens water te geven, maar door meerdere keren per week kleine beetjes te geven. ’s Winters heeft hij over het algemeen wat minder vaak water nodig. Hij is daarmee net wat bewerkelijker dan de gemiddelde plant. Bij deze plant is het verder van belang dat het water zeker niet te koud is. Laat dat dus op kamertemperatuur komen, voordat u hem begiet. Helemaal ideaal is het om hem regenwater op kamertemperatuur te geven. Om in zijn liefde voor een vochtige lucht te voorzien, moet u hem regelmatig een sproeibeurt geven. ’s Winters minstens 2 keer per week, tijdens de zomermaanden is 1 keer per week over het algemeen voldoende. Dit voorkomt ook meteen spint en stof op het blad.

Calathea

Voeding

Als u de Calathea elke 2 jaar van verse potgrond voorziet, dan heeft hij verder niet veel aanvullende voeding nodig. In de zomermaanden, als hij het hardst groeit, kunt u hem ondersteunen met maandelijks een beetje plantenvoeding voor groene kamerplanten.

Hoe zijn bruine randen bij een Calathea te voorkomen?

Als u de Calathea zoals hierboven beschreven verzorgt, kunt u bruine randen op de bladeren grotendeels voorkomen. In een eerder artikel vertellen we of u die eventuele bruine randen er wel of niet vanaf kunt knippen. Wat meestal niet is te voorkomen, is dat het ouder wordend blad mettertijd wat lelijker wordt. Deze bladeren kunt u eenvoudig uit de plant knippen. Hij ziet er dan niet alleen weer fris uit, maar steekt zijn energie dan ook alleen nog in het overgebleven blad. Wat hem ook meteen weer sterker maakt.

bruine randen

In ons kamerplantenoverzicht vindt u alles over de verzorging van de meest populaire en wat minder bekende planten. Ook onderverdeeld in groene kamerplanten, zoals Calathea orbifolia, en bloeiende kamerplanten.

(Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Dirck says:

    Je moet eerst online zoeken wat je kocht!
    Donkere hoek naar de houtkachel gaat prima.
    Wel is de plons water, altijd teveel maar dat loopt via grind onder de pot in opvang bakje eronder!
    En knippen, dat is ook noodzaak, net als mijn haren, snoeien doet groeien!