Gaat de koolmonoxidemelder af? Dit moet u dan doen
Publicatiedatum: 26 januari 2022
Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht in alle huizen in Nederland. Naast de rookmelder, bestaan er ook koolmonoxidemelders. Die meten de hoeveelheid koolmonoxide in de lucht en kunnen ernstige situaties voorkomen. Wat moet u doen als deze melder afgaat?
Wat doet een koolmonoxidemelder?
Een koolmonixidemelder meet – zoals al gezegd – de hoeveelheid koolmonoxide (ook bekend als CO) in de lucht. Koolmonoxide komt vrij als het verbrandingsproces van hout, olie of gas niet goed verloopt, omdat er bijvoorbeeld te weinig zuurstof in de lucht zit. Er kan ook koolmonoxide vrijkomen als een cv-ketel of ander gasgestookt apparaat niet goed is afgesteld. hang de melder daarom altijd in de buurt van zo’n soort apparaat. Het is niet wettelijk verplicht om een koolmonoxidemelder te hebben.
Koolmonoxide is reuk- en kleurloos gas en dus niet waarneembaar voor de mens. Dat is zeer gevaarlijk, want wie te veel binnenkrijgt, kan bewusteloos raken en overlijden. Een koolmonoxidemelder kan dit voorkomen, want het alarm van dit apparaat gaat af als de concentratie te hoog wordt.
Alarm
Zodra een koolmonoxidemelder afgaat, is het verstandig om te kijken hoeveel ppm (parts per million) de melder aangeeft. Het kan vals alarm zijn, maar er kan ook daadwerkelijk te veel koolmonoxide in de lucht zitten. De meeste melders gaan af als er gedurende 1 tot 1,5 uur 50 ppm wordt waargenomen. Dat is conform de huidige veiligheidsmaatregelen, al adviseert de wereldgezondheidsorganisatie WHO om een lager ppm aan te houden.
Open ramen en deuren
Als u 50 of een hoger cijfer ziet staan op het beeldscherm, moet u actie ondernemen. Wat u dan precies moet doen? Open allereerst alle ramen en deuren in huis, zodat het gas weg kan. Zet ook alle apparaten uit die brandstof gebruiken en waarschuw eventuele huisgenoten en ga samen naar buiten. Contacteer ondertussen de hulpdiensten, als u denkt dat dit nodig is. Blijf vervolgens zeker 10 minuten buiten, want het kan een tijdje duren voordat het gas weg is getrokken en het alarm stopt. Vervolgens is het verstandig om de apparaten die brandstof gebruiken te laten controleren, zodat u zeker weet dat ze veilig zijn. Denk bijvoorbeeld aan de cv-ketel.
Koolmonoxidemelder aanschaffen
Heeft u nog geen koolmonoxidemelder, maar wilt u er een aanschaffen? Let er dan op dat op de verpakking de markering NEN-EN 50291 staat. Dat is de notatie van de testnorm waaraan de melder voldoet, zodat u zeker weet dat de melder goed werkt. Op de website van de Brandwondenstichting vindt u ook een lijst met veilige koolmonoxidemelders.
(Bron: WHO, Gezondheidsraad, brandpreventiewinkel, brandweer)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Graag verbeteren/toevoegen in bovenstaand stukje
1] als een cv-ketel of [een] ander gasgestookt apparaat –
2] Dit gas [is] reuk- en kleurloos
3]Zodra een koolmonixdemelder afgaat [m.z. koolmonoxide]
4]Open allereerste [= allereerst]
5] vindt u ook en lijst [= een lijst]
En een paar zinnen ‘lopen’ niet goed, zoals
.. voordat het gas weg is getrokken
dat moet m.i. zijn;
is weg getrokken
de rest mogen jullie doen
Heb je op iedere etage een melder nodig of is één melder in huis voldoende?
De twee in mn flat aanwezige rookmelders sloegen de laatste 3 mnd snachts aan, grote ellende omdat ik (alleenwonend) door rugblessure niet een trapje kon pakken en het kreng uitzetten. Is met behulp van een gewekte buurman gelukt, bleken bij met “onvervangbare batterij”. Is mijn verhuurder nu verplicht nieuwe te plaatsen??