Jatropha

Flessenplant: Jatropha

De flessenplant (Jatropha) is een bijzondere verschijning. Bovenop een korte, verdikte stam (waar hij zijn naam aan te danken heeft) verschijnen grote, sappige, groene bladeren, met als spektakelstuk één of meerdere sierlijke bloemstelen met feloranje bloempjes.

Standplaats

De flessenplant gedijt het beste op een lichte plek. Ook zon is prima voor deze plant, op de heetste uren van de dag na. Hij houdt van warmte, maar tijdens zijn rustperiode, die in het najaar start, mag hij wat koeler staan. Laat de temperatuur ook dan echter niet onder de 15 graden komen.

Jatropha

Water geven

Zoals zijn verdikte stam (ook wel caudex genoemd) doet vermoeden, is de flessenplant een succulent. Meestal betekent dat zeer spaarzaam water geven, maar voor deze plant gaat dat maar deels op. In het groeiseizoen, als de flessenplant goed in het blad zit, heeft hij namelijk regelmatig water nodig. Houd dan ongeveer 1 keer per week aan en laat de grond tussen de gietbeurten steeds licht opdrogen. Pas in het najaar moet u de watergift matigen. Vaak valt dan ook zijn blad af. Geef dan nog maar maximaal eens per maand of minder water. Begin pas weer meer water te geven in het voorjaar. Meestal komt de plant dan ook weer in bloei en erna, of soms al meteen, komen nieuwe bladeren tevoorschijn.

Geef tijdens de lente en zomer eens per maand plantenvoeding tijdens het gieten.

Jatropha

Bloei

Vaak bloeit de flessenplant grote gedeeltes van het jaar. Op lange stelen verschijnen vele oranjegekleurde bloempjes in schermen, die wel wat weg hebben van de opbouw van koraal. In het buitenland wordt hij daarom ook wel koraalplant genoemd. Meestal valt de bloemsteel als die is uitgebloeid van de plant, maar soms ontstaan er zaden aan de plant. Als u die niet wilt zaaien, dan kunt u die beter van de plant verwijderen, aangezien het vormen ervan veel energie kost en het daarna langer duurt voor de plant opnieuw in bloei komt. Soms wordt de Jatropha-bloem ook als snijbloem aangeboden.

Jatropha

Giftig

De flessenplant behoort tot de wolfsmelkfamilie en bevat wit melksap dat giftig is bij inname en dat irriterend werkt op de huid. Draag daarom bescherming als u de plant snoeit of verpot en houd hem uit de buurt van kleine kinderen en huisdieren.

Snoeien

Eventueel kan de plant teruggesnoeid worden. Doe dit echter niet te dicht in de buurt van de verdikking van de stam en pas als er een duidelijke ‘flessenhals’ gevormd is.

De plant laat in het najaar meestal zelf zijn bladeren vallen. Op die plekken blijven duidelijke tekenen achter, die pas met de tijd vervagen.

Verpotten

De flessenplant kan beter niet in een te ruime pot geplaatst worden, aangezien de grond dan al snel te nat blijft en de wortels hier schade van ondervinden. Aangezien hij door zijn groeivorm niet zo stabiel is, is het wel raadzaam hem een zware ompot te geven, zodat hij niet zo snel omvalt. Voorzie hem elke 2 jaar van een verse laag potgrond en geef in de eerste maanden daarna geen extra voeding.

Geef een reactie