Fakkelbromelia

Fakkelbromelia (Vriesea)

Met zijn felgekleurde en bijzondere bloeivormen is de Vriesea een echte blikvanger in huis. Hij is er met groene en met ‘getijgerde’ bladeren. Naast fakkelbromelia wordt hij ook wel zwaardbromelia genoemd, beide te danken aan de vorm van zijn bloei.

Standplaats

De fakkelbromelia houdt van een warme en lichte standplaats. Laat de temperatuur niet onder de 18 graden uit komen en vermijd de felste middagzon. Want ondanks zijn voorkeur voor licht is dat teveel van het goede. Aangezien de Vriesea van een hoge luchtvochtigheid houdt, kunt u hem het beste niet te dicht bij de verwarming in de buurt zetten.

Water geven

In de natuur groeit de fakkelbromelia als epifyt in de bomen en hij heeft maar weinig wortels. In pot heeft hij 1 keer per week wat water nodig. Er mag geen laagje water in de pot komen te staan, dus houd de watergift op de grond vrij beperkt. Iets anders geldt voor de kelk. Zorg dat hier altijd wat water in blijft staan. Gebruik liefst niet te hard (kalkvrij) water en op kamertemperatuur.

In de natuur komen er allerlei plantenresten en resten van dieren in de bladrozet, waar de fakkelbromelia zijn voedsel vandaan haalt. Om de plant in huis te voeden kunt u in de lente en zomer eens per maand voedsel in een lage dosering geven tijdens het gieten.

De fakkelbromelia houdt van een hoge luchtvochtigheid. Sproei hem daarom zeer regelmatig.

Fakkelbromelia

Bloei

Vanuit de rozet verschijnen felgekleurde schutbladeren, waarin de eigenlijke kleine bloempjes zitten. De schutbladeren kunnen verschillende kleuren hebben, zoals rood, oranje, geel, roze of paars. De bloei is eenmalig, maar houdt maandenlang, tot wel 6 maanden aan. Hierna vormt de plant nieuwe uitlopers, maar om die opnieuw in bloei te krijgen is een hoge temperatuur en luchtvochtigheid nodig. In de huiskamer is het daarom soms lastig de plant opnieuw in bloei te krijgen, maar in een terrarium of kas is dit eenvoudiger te realiseren. Sommige mensen zweren bij het neerleggen van een rijpe appel om het proces te bespoedigen. Vanwege de stoffen die de appel afgeeft.

Er is ook een fakkelbromelia met meerdere bloemen, de Vriesea multiflower Astrid.

Fakkelbromelia

Verpotten

Als er nieuwe scheuten aan de plant ontstaan en de ruimte in de pot te klein wordt, kunt u de fakkelbromelia verpotten. De moederplant verdroogt uiteindelijk, dus is die al lelijk geworden, verwijder die dan tijdens het verpotten voorzichtig van de nieuwe uitlopers. Er is speciale bromeliagrond te koop.

Geef een reactie