Engelentrompet

Engelentrompet: Brugmansia

De Engelentrompet (Brugmansia), in vroeger jaren ook wel bekend onder de naam Datura, is een rijk bloeiende (kuip)plant, die de zomers het liefst buiten doorbrengt en de koudere maanden in huis overwintert.

Standplaats

Na de IJsheiligen (15 mei) kan de Engelentrompet naar buiten verhuizen. Zorg voor een beschutte plek, uit de wind, want anders kunnen het grote blad en de bloemen beschadigen als het waait of hard regent. Laat u hem binnenshuis, zorg dan voor een lichte, zonnige plek, uit de tocht.

Haal uw plant vóór de eerste nachtvorst weer naar binnen en zet ‘m op een koele (liefst tussen de 5 en 15 graden) en lichte plek. Een donkere plek mag eventueel ook, aangezien hij zijn blad meestal laat vallen. Houd hem vrij droog en zorg voor een goede ventilatie (geen tocht), om ziekten en aantastingen door ongedierte te voorkomen. Plaats hem in de lente op een lichte en warmere plek in huis, voor hij rond 15 mei weer naar buiten verhuist.

Water geven

Houd de grond tijdens het groeiseizoen steeds licht vochtig, zonder dat er een laag water in de pot komt te staan. De Engelentrompet verdampt vanwege zijn grote blad veel water en heeft daardoor een hoge waterbehoefte. Op zonnige, warme dagen is het oppassen geblazen dat hij niet geheel uitdroogt en moet u soms wel meerdere keren per dag water geven. Pas de watergift in de koelere maanden aan, want de waterbehoefte is dan veel kleiner. Zeker als de plant koel overwintert en (een deel van) zijn blad laat vallen. Laat de grond dan net niet helemaal uitdrogen.

Geef tijdens de lente en zomer elke week plantenvoeding tijdens het gieten.

Snoeien

Als u niets doet, zal de Engelentrompet op den duur uitgroeien tot een behoorlijke struik, die niet echt meer te verplaatsen is. Aangezien hij bloeit op het nieuwe hout, kan hij als u hem naar binnen haalt al wat ingekort worden en in de vroege lente nog eens flink teruggesnoeid worden. U houdt ‘m zo binnen de perken en zorgt ook meteen voor een mooie, compacte vorm. Wordt uw plant op den duur echt te groot naar uw smaak, dan kunt u hem eventueel eenvoudig stekken en van voren af aan beginnen.

Verpotten

Voorzie de Engelentrompet elk voorjaar van een laag verse potgrond of grond voor kuipplanten. Kies de pot ruim en zeker niet te klein, want anders loopt u het gevaar dat de plant snel uitdroogt. Zorg wel voor een goede drainage, zodat de wortels onderin de pot niet in het water komen te staan.

Bloei

De Engelentrompet bloeit de hele zomer met enkele of dubbele tot wel 30 cm grote, hangende kelken. In de kleuren wit, geel, oranje, rood of roze. Door de vorm ervan luidt zijn Nederlandse naam engelentrompet. De bloemen geuren heerlijk en de geur neemt in de avond toe.

Giftig

Alle delen van de Engelentrompet zijn zeer giftig, hij behoort tot de nachtschadefamilie. Pas dus op met kleine kinderen en huisdieren en bij het snoeien van deze plant. Draag liefst handschoenen tijdens het snoeien of was uw handen goed en zorg dat u niet in uw ogen wrijft.

Geef een reactie