Energie besparen doet u samen met Buurkracht
Publicatiedatum: 28 maart 2018
Klimaatverandering is een feit en daarom wordt de roep om klimaat neutraler te leven steeds harder. Een stap in de goede richting is bijvoorbeeld onnodig energieverbruik in uw buurt tegengaan, maar hoe zorgt u ervoor dat u de buurtbewoners enthousiast maakt voor dit doel? Buurkracht heeft de antwoorden.
Wat is Buurkracht?
Buurkracht is een organisatie die inzet op het samenbrengen van mensen die in dezelfde buurt wonen en zich willen verenigingen om het energieverbruik aldaar omlaag te brengen. Mensen die interesse hebben in het opzetten van een buurkrachtcollectief kunnen zich melden bij de organisatie en vervolgens geven de buurtbegeleiders van Buurkracht tips over hoe zij zo makkelijk mogelijk een team kunnen beginnen.
Samenbrengen van 3 types
Eén van de buurbegeleiders is Irmy van Paassen, die buurkrachtprojecten in Limburg en Brabant begeleidt. “In feite gaat het om het samenbrengen van 3 type mensen: de verbinder, degene die iedereen in de buurt kent, de technische buurtbewoner, die weet hoe praktische zaken aangepakt moeten worden en de ondernemer. Deze persoon is handig in het sluiten van deals.” Het is niet voor niets dat er wordt geprobeerd om deze mensen bij elkaar te krijgen, legt Van Paassen uit: “Vaak willen mensen wel energiezuiniger leven, maar vinden zij dit lastig omdat bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen veel uitzoekwerk is. Als een handige buurman zegt dat hij het je binnen een 1 uur kan uitleggen, dan is de drempel om het daadwerkelijk te doen veel lager.”
Besparing
Inmiddels is Buurkracht actief in meer dan 250 Nederlandse buurten, waarvan Irmy er 35 begeleidt. Zij ziet in de resultaten terug dat deze projecten echt hun vruchten afwerpen: “We hebben voorbeelden van mensen die honderden euro’s besparen alleen door kleine klusjes. Denk bijvoorbeeld door lampen te vervangen door LEDverlichting. En mensen die heel veel besparen, doordat ze een of meerdere grote maatregelen hebben genomen zoals het plaatsen van zonnepanelen of door spouwmuurisolatie.”
Gadgets
Naast het faciliteren van bijeenkomsten en het verstrekken van de nodige informatie, levert Buurkracht ook gadgets aan de teams die actief zijn in Nederlandse buurten. “Denk bijvoorbeeld aan warmtecamera’s, waarmee te zien is waar in huis de energie wegglipt. Of energiestekkers die laten zien hoeveel energie apparaten slurpen.”
Goed voor sociaal contact
Naast het feit dat Buurkracht ervoor zorgt dat buurten energiezuiniger worden, heeft het meedoen aan een buurtproject van deze organisatie nog een groot pluspunt volgens Irmy. “Door deel te nemen aan een buurtproject onderhoud je makkelijker contact met de buurt”, vertelt zij. Een voorbeeld volgt: “Ik kreeg laatst een verzoek van een echtpaar dat graag in hun buurt actief wilde worden wilde beginnen. Toen ik daar op gesprek ging hoorde ik dat de vrouw terminaal was en dat ze via deze weg hoopte dat, als zij er niet meer was, haar man toch contact zou houden met de buurt. Dan zit je wel even met je mond vol tanden, maar het geeft wel aan waar zo’n team goed voor kan zijn.”
Meer informatie over Buurkracht? dat vindt u op hun website buurkracht.nl
Met dank aan Irmy van Paassen.