Einde aan loodgebruik in hengels van sportvissers
Publicatiedatum: 24 mei 2018
Jaarlijks komen er tonnen lood in de natuur terecht, afkomstig van werplood uit de pleziervisserij. Binnen 10 jaar moet het gedaan zijn met het vervuilende metaal. Dat hebben de sportvisserij en het ministerie van landbouw afgesproken. Dat spaart het milieu en het is beter voor de gezondheid van vissers.
Tonnen lood in de natuur
Het lood komt tijdens het vissen veelvuldig in de natuur terecht doordat bijvoorbeeld bij het hengelen het lood loslaat dat dobbers, lijnen en netten moet verzwaren. Bijna 1,2 miljoen Nederlanders vissen één of meerdere keren per jaar. En vrijwel iedere sportvisser maakt daarbij gebruik van lood als verzwaring aan de vislijn. Zo belandt er jaarlijks naar schatting 54.000 kilo lood in het zoete oppervlaktewater en nog eens 470.000 kilo in het zee- en kustwater. Dit is gevaarlijk voor mens en dier en sportvissers die zelf lood gieten lopen extra risico, als zij daarbij giftige dampen inademen.
Verbod
Het vorige kabinet heeft al over een verbod op het gebruik van het giftige metaal gesproken, maar de vissers hebben nu beloofd het zelf terug te dringen. Met het nieuwe akkoord mag nog maximaal 10 jaar gevist worden met werplood, maar de sportvissers willen over 3 jaar al minstens 30 procent minder lood gebruiken. De afspraken zijn vastgelegd in een ‘green deal’, waarbij naast verschillende ministeries en Sportvisserij Nederland ook Natuurmonumenten, de Unie van Waterschappen en brancheorganisatie Dibevo betrokken zijn.
Alternatieven
Om binnen 3 jaar 30 procent minder lood te gebruiken, wordt volop gezocht naar volwaardige, duurzame alternatieven voor het huidige vislood. Daarbij gaat het om producten van bijvoorbeeld steen, glas of ijzer. De detailhandel gaat klanten nieuwe, milieuvriendelijke producten adviseren en het assortiment lood wordt geleidelijk afgebouwd. Daarnaast komt er een campagne om sportvissers te informeren over de nadelen van lood en om hen te wijzen op de beschikbare alternatieven. Ook is het de bedoeling om de komende jaren gebieden aan te wijzen waar niet meer met lood gevist mag worden. Blijkt in 2021 dat de vrijwillige inspanningen van de vissers niet genoeg resultaat opleveren, dan grijpt het kabinet mogelijk alsnog in. Het ministerie gaat in elk geval alvast onderzoeken welke regels het dan kan stellen.
(Bron: ANP, rijksoverheid.nl)