een vlier in bloei

Een vlier in de tuin: zo geniet u van vlierbloesem en -bessen

De vlier (Sambucus nigra) komt veel in Nederland in de natuur voor en daarnaast is het een dankbare plant voor in de tuin. Hij heeft vanwege zijn bloei en eropvolgende bessen niet alleen sierwaarde, de bloemen en bessen (mits gekookt) zijn ook eetbaar. En daar zijn ook insecten en vogels blij mee. We vertellen hoe u de vlier moet verzorgen.

Hoe moet een vlier verzorgd worden?

De vlier kan op den duur vrij groot worden. Zet hem daarom op een plek waar hij de ruimte heeft. Hij kan zowel op een zonnige of een halfschaduwrijke plek staan. Hij houdt van een voedingsrijke bodem, die goed waterdoorlatend is. Voldoet de grond in uw tuin daar niet aan, dan kunt u de bodem verbeteren met bijvoorbeeld compost of zand.

Jonge bomen mogen niet te droog staan, dus geef bij droogte regelmatig water. Oudere bomen kunnen met hun wortels meestal voldoende water bereiken en hebben dan weinig tot geen water nodig. Soms duikt een vlier vanzelf op in de tuin, doordat vogels de zaden uit de bessen er uitpoepen.

Vlierbloesem(siroop)

Tussen mei en juli staat de vlier in bloei. De mooie schermen met witte bloemen staan niet alleen decoratief, de geurende bloesem kan ook worden verwerkt in pannenkoekjes of er kan vlierbloesemsiroop van worden gemaakt. Op de website van Heel Holland Bakt leest u wanneer u de bloesem het beste plukt en hoe u er vlierbloesemsiroop van kunt maken. De bloemen kunnen ook worden gebruikt voor het maken van een lekkere thee.

siroop van vlier bloesem

Giftige bessen

Wanneer u een deel van de bloemen aan de plant laat, vormen zich in het najaar bessen. Die bessen mogen alleen gekookt worden genuttigd. Rauw zijn ze namelijk giftig. Ze zorgen dan voor misselijkheid, braken en diarree. Ook de bladeren bevatten giftige stoffen, die milde klachten geven bij inslikken en daarnaast huidirritatie kunnen geven. Eenmaal gekookt, zijn de bessen bijvoorbeeld heerlijk om jam of sap mee te maken.

bessen van een vlier

Kan de vlier gesnoeid worden?

De vlier hoeft niet per se gesnoeid te worden, maar kan wanneer hij het naar zijn zin heeft wel 7 tot 10 meter hoog worden. Dat is niet op elke plek gewenst. Wilt u hem liever kleiner houden, dan kunt u hem snoeien. Dit moet in maart gebeuren. U kunt hem dan fors terugsnoeien. Dit gaat echter wel ten koste van de bloemen en bessen. Wilt u dat hij hetzelfde jaar weer in bloei komt, dan kunt u hem beter deels snoeien. Snoei bijvoorbeeld het ene jaar de helft en het jaar erop de andere helft.

bessen
Lees ook: 11 planten met bessen voor tuin en balkon

Verwar de vlier niet met de kruidvlier

Wilt u in de natuur van de vlier plukken, pas dan op dat u hem niet verwart met de kruidvlier. Deze struik lijkt er namelijk op, maar is erg giftig. Zijn rood-witte bloemetjes ruiken niet lekker en komen pas tot bloei wanneer de gewone vlier is uitgebloeid.

bloeiende kruidvlier

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: Archief, Heel Holland Bakt, Margriet, Baldur, sprinklr, Tuinadvies, Landleven. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    bijbloem says:

    Van de stengels van de vlierbes kan je een fluitje maken.