Een vissenkom schoonmaken en waarom u die beter door een (klein) aquarium kunt vervangen
Publicatiedatum: 5 februari 2023
Vissen in een vissenkom zijn volledig afhankelijk van de omstandigheden in hun kleine leefomgeving. Om ze gezond te houden, is er meer nodig dan af en toe een beetje water verversen. We vertellen hoe u bij het reinigen het beste te werk kunt gaan en waarom u een vissenkom beter kunt vervangen door een klein aquarium.
Vissenkom schoonmaken
In een vissenkom past in verhouding met een aquarium maar heel weinig water. Dat wordt dus sneller vies en is gevoeliger voor temperatuurveranderingen. Het is van verschillende factoren afhankelijk of u de kom 1 keer in de week of vaker moet schoonmaken. Zoals hoeveel voer de vissen krijgen en hoeveel uitwerpselen ze produceren. Omdat de vissen veel stress ondervinden wanneer u in de kom aan het werk bent en al het water moet worden vervangen, moet u ze naar een ander onderkomen verhuizen. Een 2e gelijksoortige kom is daar het handigste voor, want dan kunt u ze er ook meteen in laten. Of gebruik anders een bak of ander voorwerp dat geen schadelijke stoffen bevat en waar ze niet per ongeluk uit kunnen springen. Vul die liefst al een dag van tevoren, zodat het water dezelfde temperatuur krijgt en voeg er een middel aan toe dat kraanwater verandert in water dat geschikter is voor vissen. Dat is bij de meeste dierenwinkels verkrijgbaar. Raak de vissen niet met uw handen aan, maar zet ze over met een visnetje.
Gebruik geen reinigingsmiddelen
Nu is het tijd om de kom en zijn inhoud te reinigen. Giet het water weg en leg eventuele plantjes in de andere behuizing bij de vissen. Is het grind in de kom erg vies geworden, haal dit dan eruit en spoel het onder de kraan met heet water af en laat het afkoelen. Spoel ook de kom zelf goed uit en gebruik een sponsje dat u alleen voor de kom gebruikt, zodat er geen schadelijke reinigingsmiddelen in de kom terecht komen. Eventuele kalkranden kunt u behandelen met wat azijn, maar dat moet u dan wel zeer zorgvuldig naspoelen. Doe het grind dan weer in de kom en vul hem met kraanwater, waar u een middel aan toevoegt, om het geschikter te maken voor de vissen. Laat het vervolgens op kamertemperatuur komen, voor u de vissen terug verhuist. Of nog beter, bereid het een dag van tevoren al voor, zoals hierboven beschreven. Dit heeft als voordeel dat het dan al meteen de juiste temperatuur heeft en de kwaliteit van het water inmiddels wat verbeterd is.
Slechte omstandigheden in een vissenkom
Een vissenkom is niet de meest diervriendelijke manier om vissen te houden. Zoals hierboven al beschreven is het leven in de kom erg gevoelig voor omstandigheden van buitenaf. De bovenkant is daarnaast vaak smal en daardoor komt er te weinig zuurstof in de kom. Dit zorgt ervoor dat de vissen meestal veelvuldig naar adem moeten happen. Daar komt bij dat het zwemoppervlak veel te klein is. Vaak wordt er daarom maar 1 goudvis gehouden, terwijl hij een groepsdier is en hij dus veel liever met meerdere bij elkaar zwemt.
Onder normale omstandigheden kan een goudvis 20 jaar oud worden, met uitschieters tot wel 40 jaar. De oudst bekende goudvis is zelfs 49 jaar geworden! In verloop van de tijd groeien ze dan ook flink. Tot wel 40 centimeter grootte. Hij is niet voor niets familie van de karper. Daarvoor hebben ze wel zwemruimte nodig. In een kom zullen ze daarom kleiner blijven en worden ze vooral veel minder oud. Doordat het zulke sterke dieren zijn, houden ze het over het algemeen nog wel een jaar of 3 vol, maar meestal bezwijken ze dan door de slechte omstandigheden.
Vissenkom vervangen door een klein aquarium
Er zitten dus eigenlijk alleen maar nadelen aan het houden van goudvissen in een vissenkom. Met als belangrijkste punt dat het voor de vis zelf eigenlijk een totaal ongeschikte behuizing is., Die hem op (korte) termijn zijn leven kost. Een aquarium is daarom een veel betere optie. Die hoeft dan niet meteen heel groot en duur te zijn. Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) stelt dat de minimale vereisten voor een groepje goudvissen een aquarium van 100 centimeter lengte is. Om ze de kans te geven volledig uit te laten groeien is er overigens wel nog wat meer ruimte nodig.
Een klein aquarium heeft meer voordelen dat alleen de extra zwemruimte. Zo is het wateroppervlak veel groter, waardoor er meer zuurstof in het water komt. Doordat u niet langer al het water hoeft te verversen, blijft dit veel stabieler van kwaliteit. Ook kunt u er gemakkelijk een filterpomp in kwijt, waardoor de waterkwaliteit ook veel beter blijft. Eventueel kunt u zo nodig een beluchtingssetje toevoegen. Met verlichting in de kap heeft u ook ’s avonds een mooi schouwspel om naar te kijken. Als de temperatuur in uw woning niet teveel schommelt, dan is er geen verwarmingselement nodig. Goudvissen vinden een temperatuur tussen de 10 en 21 graden het meest prettig.
In een aquarium kunt u meer plantjes kwijt. Goudvissen vinden het prettig om zich hier tussen te verschuilen en u kunt dan genieten van hun natuurlijk gedrag. De planten hebben als extra voordeel dat ze de waterkwaliteit verbeteren. Het moeten wel plantjes zijn die tegen een wat lagere temperatuur kunnen. De vissen hoeven tenslotte niet langer meer verhuisd te worden tijdens het schoonmaken en verversen van het water, wat ze veel stress en het risico op beschadigingen scheelt.
(Bron: Dierenbescherming, LICG, RTL Nieuws, wikiHow. Foto’s: Shutterstock)