Een krakende houten vloer in huis? Dit zijn mogelijke oplossingen
Publicatiedatum: 18 februari 2025
Een houten vloer staat mooi in huis, maar kan wel gaan kraken op den duur. Af en toe een kraakje hoeft niet erg te zijn, maar als het veelvuldig gebeurt, is het toch wel fijn om er iets aan te doen. Gelukkig zijn er meerdere oplossingen voor.
Oorzaken van een krakende houten vloer
Waarom een houten vloer kraakt, kan verschillende oorzaken hebben. Het kan al ontstaan zijn tijdens het leggen van de vloer. Als bijvoorbeeld de ondervloer niet vlak genoeg is, heeft de vloer teveel speling. Dat veroorzaakt het kraken. Ook wanneer het niet waterpas ligt of te strak is gelegd, kan het geluid maken. Hout ‘werkt’, bijvoorbeeld door een vochtig binnenklimaat, temperatuurschommelingen, wrijving tussen de planken of algemene slijtage. Zo kunnen nagels in het nagelgat gaan schuiven of ze kunnen te kort zijn.
Wanneer de luchtvochtigheid in huis te hoog is, kan de houten vloer ook gaan kraken. Hier kunt u zelf iets aan doen. Het beste is om een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent in huis te hebben. Is het structureel te hoog of te laag? Overweeg dan om een luchtbevochtiger of -ontvochtiger aan te schaffen. Dat is ook beter voor uw gezondheid.

Oplossingen voor een krakende houten vloer
Een van de simpelste en makkelijkste manieren om als eerste te proberen is grafietpoeder of talkpoeder. Strooi dit in de kieren en de sleuven van de planken die het meeste kraken. Leg hier wat keukenpapier op en wrijf (met de voet) over de planken om het poeder goed in de kieren en sleuven te duwen. Zuig het overige poeder op met de stofzuiger. Soms is het nodig om dit een keer te herhalen, voor het werkt.
Heeft dat niet geholpen? Dan kunt u verder kijken naar de schroeven waarmee de houten vloer is vastgelegd. Boor kleine proefgaten schuin in de vloer, van maximaal 1,5 centimeter. Boor door de vloer heen, maar niet door de ondervloer. Vul deze gaten nu op met kleine spijkers en schroeven. Gebruik eventueel zelftappende schroeven voor extra stevigheid. Deze trekt zichzelf vast in het gat. Kies voor schroeven of spijkers die iets langer en breder zijn dan het geboorde gat. Hierna kunt u het opvullen met houtvuller.
Ook laminaat kan kraken
Overigens geldt niet alleen voor houten vloeren dat ze gaan kraken. Ook laminaat kan geluid produceren. Niet alle oplossingen werken voor laminaat. Dus kijk goed welke vloer u heeft en welke oplossingen voor u werken.
Nog meer gekraak en gepiep (in huis)
In huis kan nog meer gaan kraken, zoals een houten trap. Zo kunt u dat verhelpen. Of wat dacht u van zo’n vervelende piepende deur? Ook dat is gelukkig te veranderen. En ook schoenen kunnen een piepend of krakend geluid geven wanneer u loopt. Daar zijn meerdere oplossingen voor.
(Bron: Hubo, Gamma, Vereniging Eigen Huis, Margriet. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Bij familie vaak hele dure krakende door vakmensen gelegde vloeren gezien.
Mijn Budget IKEA zooi + latere Hornbach van 6 mm geen last gehad.
Maar nu 7mm Visgraad vloertje op vloerverwarming gedaan….
Dit laminaat kraakte alleen na enkele maanden overwinteren en huis bleef vorstvrij op 12 graden!
Als ik de vloer verwarming aan zetten kraakte het overal.
Nu weet ik de oorzaak en zal halverwege België de Warmtepomp aanzetten en eerder opstoken zodat ik in warm huis kom na nog 120 km rijden en 2 uren later.
Ja, ik dacht vakman te zijn tot ik vorige jaar thuis kwam na ruim 2 maanden Energie besparen in Portugal…
Nog paar laatste piepjes en straks verhuizen en ook dat huis zal nu weer vloerverwarming met zelfde vloer krijgen.
Goede folie tussen Laminaat en vloerverwarming is wel nodig.. die goedkope schuimzooi is pure noodzaak.
Ik hoorde nu waarom er zoveel vloeren kraken en daar zit niets of te kort tussen of geen vlakke ondervloer.