Een man met een hond en een kat op schoot.

Een hond of kat koel houden tijdens warme dagen

Wanneer de temperaturen stijgen moeten we onszelf en ons huis koel houden. Maar wie een hond of kat heeft, moet daar ook voor zorgen. Hoe doet u dat het beste? We geven tips.

Koel honden met enige voorzichtigheid

Honden zweten niet, maar raken hun warmte kwijt via hun pootjes en door te hijgen. Daarom krijgen ze het nogal snel warm, wanneer de temperatuur stijgt. Het is goed om ze een handje te helpen met afkoelen. Doe dit wel met enige voorzichtigheid, want wanneer u dit verkeerd aanpakt, kunnen ze in shock raken.

Kies de juiste plek om uw hond te koelen

Koel een hond niet op de rug. Hierdoor koelen ze te snel af, waardoor de bloedvaten krimpen en ze de warmte helemaal niet meer kwijt kunnen. Op de borst, buik, onder de oksels en in de liezen zijn wel goede plekken om een hond te koelen.

Een hond springt het water in

Een zwemmende viervoeter

Is uw hond een echte zwemmer? Dan koelt hij of zij daar ook goed mee af. Maar ook hier is het opletten. Wanneer de hond te koud wordt, gaan ze trillen en dan moeten ze juist moeite doen om weer op te warmen. Pootjebaden is natuurlijk ook al heel lekker verkoelend voor ze.

Een ijsje maken voor uw hond

Net zoals bij mensen, kan een ijsje voor de viervoeter eventjes voor verkoeling zorgen. Geef geen mensenijs, dat is niet goed voor ze. Sommige honden zijn lactose-intolerant en chocolade is helemaal uit den boze. Het beste is daarom om zelf ijsjes voor de hond te maken. Dat kan met water en brokken, met natvoer of met pindakaas, banaan en lactosevrije yoghurt. Heel Holland Bakt heeft hiervoor de recepten uitgeschreven.

hond
Lees ook: Wat kunt u doen als u een hond in een warme auto ziet zitten?

Katten houden van warmte

Katten zweten alleen bij hun voetkussentjes, maar het zijn wel dieren die van warmte houden. Meestal zoeken ze uit zichzelf al de schaduw op of een koele plek in huis. Maar soms hebben ook zij wat hulp nodig om koelte te krijgen.

Een kat speelt met een rubberen eendje in een kom met water.

Gebruik geen natte handdoek en geen ijsblokjes

Leg nooit een natte handdoek om het dier heen. Dit gaat broeien en zorgt juist voor oververhitting. Geef ze ook geen ijsblokjes of een zelfgemaakt kattenijsje, hierdoor kunnen ze een brainfreeze krijgen. Wat u wel kunt doen, zijn waterspelletjes. Vul een bak met water en leg hier bijvoorbeeld dopjes met snacks in. Dan moeten ze met hun pootjes ‘hengelen’ om het eruit te krijgen. Zo koelen ze via de kussentjes toch nog iets af.

dieren
Lees ook: Zo helpt en beschermt u (huis)dieren bij droogte en hitte

Hitte bij uzelf of in huis?

Let dus een beetje extra op uw hond of kat, wanneer het warm is. Zoekt u nog tips voor warmte bij uzelf of in huis? In het MAX Vandaag-hittedossier hebben we alles over warmte op een rij gezet.

(Bron: archief, RTL, Telegraaf, Heel Holland Bakt, Anicura, Intratuin, De Dierenkliniek. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie