groen dak

Een groen dak aanleggen met sedum

Een groen dak met sedum heeft vele voordelen. Buiten dat het mooi staat, heeft het een gunstige uitwerking op het milieu en werkt het verkoelend. Bijna iedereen heeft er wel ergens een plekje voor. Zoals op een schuur, de ombouw van de kliko’s of zelfs het huis.

Voordelen van een groen dak met sedum

Met een groen dak wordt regenwater opgeslagen en CO2-uitstoot verminderd. Door de isolerende werking vermindert geluidsoverlast en blijft het in de zomer koeler onder het dak en de directe omgeving daarvan. Doordat het het dak zelf tegen onder andere UV-straling en extreme weersomstandigheden beschermt, gaat dat betrekkelijk langer mee. Het zorgt tenslotte voor meer biodiversiteit, doordat het een goede leefomgeving biedt aan onder andere insecten.

Voorwaarden voor een groen dak

Een natgeregende sedumbodem kan tot wel 80 kilo per vierkante meter wegen. Daar komen de overige materialen, zoals grind en de eventuele bekisting nog bij. Per vierkante meter kan het dak dan tot wel 120 kilo per vierkante meter wegen. Ga dus goed na of uw dak en dakondersteuning dat gewicht kan dragen. Is de helling van uw dak groter dan 35°, dan zijn speciale verankeringen nodig. Daarnaast is een goede waterdichte laag van belang, om lekkages te voorkomen. Daken van nieuwbouwhuizen zijn er over het algemeen het beste op berekend. Heeft u een oudere woning, dan is het soms raadzaam het door een professioneel bedrijf uit te laten voeren.

Sedumsoorten

Er zijn enorm veel soorten van de vetplantenfamilie sedum (ook wel vetkruid genoemd), maar voor een groen dak zijn vooral de klein blijvende en tapijtvormende geschikt. Ze zijn winterhard en erg sterk. Ze doen het goed in de volle zon, maar kunnen ook wel wat schaduw verdragen. Compleet in de schaduw is echter teveel van het goede. Doordat ze water opslaan in hun blad kunnen ze verder goed tegen droogte, maar een flinke regenbui is ook geen probleem voor ze.

groen dak

Kant-en-klare mogelijkheden

In plaats van er zelf mee aan de slag te gaan, zijn er ook verschillende kant-en-klare mogelijkheden te verkrijgen. Zo zijn er sedummatten en -cassettes/-trays, met een mix van tapijtvormende planten. Het verschil zit ‘m onder andere in het gewicht. Een natte sedummat weegt zeker 80 kilo en een sedumcassette of -tray 65. Wat voor kant-en-klare sedumsoort u kunt gebruiken is naast het gewicht dat het dak aankan ook de hellingshoek van belang. Voor sedummatten is dat maximaal 5 graden en voor -cassettes maximaal 15 graden.

Werkwijze voor het aanleggen van een groen dak met sedum

Maak de ondergrond waarop de sedumplantjes komen eerst goed met een bezem schoon en controleer of het geheel goed waterdicht is. Bedek het dak vervolgens wanneer die niet wortelwerend is met worteldoek of wortelbeschermfolie. Waarbij u de gedeeltes steeds wat met elkaar laat overlappen. Het doek of folie zorgt ervoor dat de wortels van de sedum geen kwaad kunnen op het dak. Houd eventuele afvoeren vrij en omring die met een laagje grind om wegspoelend substraat tegen te houden. Als u kant-en-klare bodems gebruikt, zijn die vaak al voorzien van speciaal substraat. Anders kunt u het beste een bak(ken) op uw dak maken, die van een laagje geschikt substraat voorzien en de plantjes erop plaatsen.

Gaat het om een hele kleine oppervlakte, dan kunt u ook met houten latten een frame maken, bedekken met worteldoek of wortelbeschermfolie en substraat en daar losse sedumplantjes in planten.

sedumVerzorging van het groene dak

Een groen dak van sedum is behoorlijk onderhoudsvriendelijk. Sedum is een plantensoort die dus behoorlijk wat droogte verdraagt, maar direct na aanleg is extra water geven wel van belang. Maak het dak daarom na het aanleggen goed nat en herhaal dit de 1e 4 tot 6 weken regelmatig. Daarna zijn regenbuien vaak voldoende. Alleen als de droogte langer dan 2 weken aanhoudt hebben ze soms water nodig. Bemest daarnaast elk voorjaar met een organische meststof en herhaal dit afhankelijk van de gebruiksaanwijzing op de verpakking later in het seizoen. Controleer tenslotte minstens 1 keer per jaar of eventuele afvoeren nog vrij zijn en verwijder dan ook meteen eventueel onkruid.

Subsidie aanvragen

Het aanleggen van een groen dak is helaas niet goedkoop. De kosten bedragen tussen de 30 en 120 euro per vierkante meter. Het is dus goed om te weten dat een aantal gemeenten, waterschappen en provincies er subsidie voor geven. Dat kan oplopen tot wel 40 euro per vierkante meter. Informeer hier dus naar bij uw gemeente of kijk op de pagina van Milieu Centraal.

(Bron: Interpolis, Intratuin, Home & Garden, Hornbach, Milieu Centraal. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie