deur

Een dichte deur redt levens bij brand

De binnendeuren dichtdoen voordat u te bed gaat, redt levens bij brand. Er is dan meer kans en tijd om veilig te vluchten en gered te worden. Dat blijkt uit onderzoek dat de Nederlandse Brandwonden Stichting en Brandweer Nederland woensdag 28 september presenteren bij de start van de Landelijke Brandpreventieweken.

René Hagen, voorzitter Brandpreventieweken: “Veel mensen sluiten de binnendeuren niet bij het naar bed gaan, terwijl de overlevingskans bij een woningbrand extreem toeneemt wanneer de deuren gesloten zijn en blijven.” Volgens hem blijkt dit zowel uit recente praktijkvoorbeelden van woningbranden als wetenschappelijk onderzoek dat gesloten deuren het aantal brandslachtoffers doet dalen.

Waarom redt een gesloten deur levens?

Gesloten deuren zorgen ervoor dat de giftige rook (de grootste bedreiging bij brand) nog enige tijd buiten de leefruimte blijft. Senioren zijn juist heel kwetsbaar bij brand, omdat zij minder mobiel zijn. Daarom is elke minuut extra vluchttijd voor hen, maar uiteraard ook voor andere leeftijdsgroepen, zo belangrijk. Situaties waarbij bewoners een brand overleefd hebben omdat de binnendeuren gesloten waren zijn er gelukkig ook. ‘’Gesloten deuren vergroten de overlevingskans bij brand enorm. Er zijn praktijkvoorbeelden waar de brandweer mensen heeft kunnen redden uit een pand, omdat de deuren in de ruimte waar de mensen zich bevonden gesloten waren’’, aldus Hagen.

Zorg dat de rookmelder hoorbaar is

‘’Om de rookmelder te kunnen horen, laten mensen de tussendeuren vaak openstaan’’, vertelt Hagen. ‘’Daarom is de hoorbaarheid van rookmelders het tweede speerpunt van de landelijke campagne.’’ Uit het onderzoek Gebrand op inzicht van de Brandweeracademie kwam naar voren dat in 70% van alle woningen een rookmelder is geplaatst, maar slechts 45% van die rookmelders werkt. Van alle rookmelders is slechts 35% op de juiste plek geplaatst én werkend.

Het is van groot belang dat rookmelders op de juiste wijze geplaatst zijn en goed hoorbaar zijn. Zelfs bij gesloten deuren. Tijdens uw slaap ruikt u geen rook en de koolmonoxide die vrijkomt bij een woningbrand zal u dieper laten slapen en zelfs verdoven. Dit zorgt er dus voor dat u brand niet opmerkt. Plaats daarom een rookmelder, deze wekt u tijdig bij brand. Er bestaan ook rookmelders die onderling gekoppeld zijn en rookmelders voor doven en slechthorenden. Het is van groot belang dat de rookmelders niet alleen in ruimtes zoals de hal worden geplaatst, maar ook in de ruimtes waar brand kan ontstaan, zoals op slaapkamers.

‘Hé doe de deur dicht’

De Landelijke Brandpreventieweken worden elk jaar in oktober gehouden. De campagne van dit jaar heeft de slogan ‘Hé doe de deur dicht’. In dit thema zijn de actiepunten uit het onderzoeksrapport van de Brandweeracademie ‘Gebrand op inzicht’ verwerkt. Het thema biedt gelegenheid om aan te sluiten bij de regionale Brandveilig Leven acties.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Voorkom brand in uw woning

Wilt u weten wat u kunt doen om brand te voorkomen? MAX Vandaag gaf u hier eerder tips voor.

Geef een reactie

Reactie

    Puran says:

    Bewoner van de Paasweide te Appingedam. Tja, mooi die deuren dicht, bij brand alarm gaan alle branddeuren dicht. Ben je dan net uit de lift gestapt of onderweg naar je woning en je bent slecht ter been of rolstoel gebonden, dan krijg je die deuren met geen mogelijkheid open en kun je niet de veiligheid van je woning opzoeken, maar ook niet naar de verzamelplaats omdat de lift uitgeschakeld is en met de rolstoel zij de trappen geen optie. Oh, de vluchtwegen zijn zo mooi aangegeven, en de groene bordjes glimmen prachtig, maar bij brand alarm zijn ook die wegen afgesloten door een zware branddeur.
    In huis ben je ook afhankelijk van een zeer scherp gehoor en geen omgevings lawaai om de sirenes op de BG of op de 4e verdieping te horen. De 5 voelers geven alleen met een rood ledje aan dat er alarm is.