Een blauweregen (Wisteria) aanplanten? Pas op dat hij niets in zijn buurt kan ‘wurgen’
Publicatiedatum: 27 april 2025
Wanneer de blauweregen in het voorjaar in bloei staat, spreekt dat zeer tot de verbeelding. Prachtige, weelderige trossen met paarsblauwe bloemen geven hem een sprookjesachtig uiterlijk. Maar achter die onschuldige verschijning zit ook een andere kant. Eentje waar u bij het planten zeker rekening mee moet houden: het is een oersterke plant, die met zijn stam en takken behoorlijk wat schade kan aanbrengen als u niet oplet.
Blauweregen is een ‘wurgplant’, zet hem nooit hier neer
De blauweregen is een slingerende klimplant, die graag tegen bijvoorbeeld een muur groeit of geleid kan worden over een pergola. Zorg er daarbij altijd voor dat hij niet in andere bomen of planten kan groeien. Zijn stam en takken kunnen zich op den duur namelijk zo strak daar omheen wikkelen, dat hij ze letterlijk verstikt. De blauweregen is dan ook een zogenaamde ‘wurgplant’. Om die reden moet u ook oppassen met regenpijpen. Zet hem daar nooit bij in de buurt, want hij zal ze uiteindelijk kapot knijpen. Pas dus goed op waar u hem neerzet, zodat alles wat kwetsbaar is of ‘gewurgd’ kan worden veilig is. Zo heeft de schrijver van dit artikel er ervaring mee, dat hij de balustrade van het terras losgewrikt heeft met zijn stengels.
Dit is de beste standplaats voor een blauweregen
Kies daarom voor een plek waar hij geen kwaad kan en die zonnig en beschut is, met een goed doorlatende, enigszins vochtige grond. De bodem moet voedzaam zijn, maar niet te rijk bemest worden, want dan gaat hij wel hard groeien, maar minder bloeien. Zorg daarnaast dat hij kan klimmen, door hem dus bijvoorbeeld tegen een muur te laten groeien of tegen een (stevige!) pergola aan. Hij heeft geen hechtwortels, zoals bij de klimop bijvoorbeeld wel het geval is, dus metselwerk zal hij niet aantasten. Om die reden moet u hem wel regelmatig aanbinden.
Als u een exemplaar heeft gekozen dat bloeizeker is en u hem op de juiste wijze snoeit, zal hij u jaarlijks belonen met een rijke bloei. In een eerder artikel vertellen we wat daarvoor nog meer nodig is.
Op deze momenten moet de blauweregen gesnoeid worden
Zoals hierboven genoemd, is de juiste manier van snoeien belangrijk bij de blauweregen. En dat moet 2 keer per jaar gebeuren: in de winter en in de zomer. Door de blauweregen in de winter te snoeien, wordt het vormen van bloemknoppen bevorderd. De wintersnoei is de hoofdsnoei en deze is vrij rigoureus. De zomersnoei moet zo’n 2 maanden na de bloei gebeuren. Hij wordt dan alleen wat ingekort. Lees hier uitgebreid hoe u de Wisteria precies moet snoeien.
Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.
(Bron: Archief. Foto’s: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Helaas kocht ik een huis met in de hoek een grote boom met deze erin .
Snoeien ging tot 7 meters, trap was niet langer!
Maar de dikke oude Eik is dus elk jaar vol in Bloei.
Ook op de grond veel weg gezaagd en na zagen even dood laten worden.
Vers gezaagde is lastiger en 3 weken later gaat ’t beter.
Weghalen kan maar dan bij de grond afgezaagde…. maar in veilige hoek mooie bloeiende oude Eik.