guttatie

Druppelende kamerplanten (guttatie), kan dat kwaad?

Is het u weleens opgevallen dat kamerplanten soms vochtdruppels verliezen via de bladpunten, guttatie genoemd? Kan dit druppelen kwaad of is het een natuurlijk verschijnsel?

Zo ontstaat guttatie

Het water dat planten via de wortels opnemen verdampt overdag gelijkmatig via de bladeren. Dit is ook de reden dat kamerplanten de luchtvochtigheid in huis verhogen. Doordat de bladporiën ’s nachts gesloten zijn, verdampt een plant dan geen water. Wanneer de wortels dan wel nog water op blijven nemen, kan de plant dit niet kwijt en ontstaat er druk op de bladeren. Via speciale poriën (hydathoden) in de bladranden wordt het vocht dan soms alsnog in de vorm van waterdruppels uitgescheiden, guttatie genoemd. Het treedt het meest aan het einde van de nacht, of net na zonsopkomst op, omdat de druk in de plant dan het hoogst is en de luchtvochtigheid meestal ook.

Bij welke planten komt guttatie voor?

Bijna alle soorten planten hebben hier in meer of mindere mate mee te maken. Maar er zijn een aantal planten waarbij het regelmatiger voorkomt. Zoals onder andere de gatenplant, bananenplant, Alocasia-soorten, de Homalomena en Aglaonema’s. In het geval van de gatenplant kunt u het voorkomen, door net wat minder water te geven. Ook kan het soms helpen om uw planten vaker, maar kleinere beetjes water te geven. In het geval van de bananenplant en Alocasia helpt dat meestal niet. Bij deze planten ontstaat de overdruk zo snel, dat het druppelen vrijwel onvermijdelijk is.

guttatie

Kan het kwaad?

Voor de planten zelf is het niet schadelijk, u kunt het enigszins vergelijken met zweten. Het kan in sommige gevallen een indicatie zijn dat u teveel water geeft en de plant lost dat dan zo op. Ook kan het water als het niet van het blad druppelt, maar daar langzaam verdampt een laagje suikers en zouten achterlaten op het blad, in de vorm van kleine witte puntjes. Dit staat wat minder mooi, maar is verder geen probleem. Wanneer de druppels op de vloer, tafel of iets anders druppelen kunnen ze echter wel vervelende vlekken veroorzaken. Dat is een minder fijn gevolg. Houd hier dus rekening mee, bij het plaatsen van de plant en zet hem op een plek waar het vocht geen kwaad kan.

(Bron: Mooi wat planten doen, Blijtijds, Roomed, royal brinkman, archief)

Geef een reactie

Reacties (3)

    HaVeR says:

    O.a de Dieffenbachia en de Euphorbia zijn giftige kamerplanten. De druppels die die kamerplanten uitscheiden door guttatie zijn die dan ook giftig voor huisdieren en dan met name voor katten?

      MAX Vandaag says:

      Beste HaVeR, bedankt voor uw reactie. Dat durven wij niet met zekerheid te zeggen. In principe worden via de druppels water, suikers en zouten uitgescheiden, maar het zou heel goed kunnen dat het in het geval van giftige planten ook giftig is. Dus het lijkt ons zeker aan te raden om ervoor te zorgen dat katten niet met de guttatie-druppels in aanraking komen. Met Dieffenbachia en Euphorbia is het sowieso oppassen geblazen. In ons artikel https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/huis-tuin-hobby/hond-of-kat-in-huis-pas-op-met-deze-giftige-kamerplanten/ zetten we veelvoorkomende giftige kamerplanten op een rij. En in het artikel https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/huis-tuin-hobby/11-niet-giftige-kamerplanten-voor-huisdieren/ planten die juist niet giftig zijn. Wellicht heeft u daar nog wat aan.

    rubengoorden says:

    Hallo, ik heb sinds enige tijd een kamerplant in mijn vensterbank staan. Onlangs merkte ik op dat mijn kamerplant roze is geworden. Is dit normaal?

    Groetjes,

    Corrie