Een vrouw die wasgoed vasthoudt. Niet alle stoffen kunnen in de droger.

Droog niet zomaar elk kledingstuk in de droger, deze stoffen kunnen er niet tegen

Wie een droger in huis heeft en hem gebruikt, is misschien geneigd om alle schone was erin te stoppen. Maar toch is het beter om niet alles zomaar in de droger te doen. Niet alle stoffen kunnen namelijk tegen de warmte van een condens droger. 

Bekijk eerst de wassymbolen op het etiket

Het beste is om eerst op het etiket in het kledingstuk te kijken of het in de droger mag. Dit kunt u vinden bij de wasvoorschriften. Hierop staan verschillende symbolen. Een vierkant met een cirkel erin geeft aan dat het in de droger kan. Maar wanneer er een kruis in het vierkant staat, dan mag het niet in het apparaat. Daarnaast zijn er nog variaties met punten erin voor de temperatuur.

Over het algemeen gelden voor bepaalde kledingstukken of stoffen wel hetzelfde. We zetten er een aantal op een rij.

Badkleding kan beter niet in de droger

Badkleding kunt u beter niet drogen in de wasdroger. De stof kan niet tegen de warmte en het elastiek kan gaan lubberen. Het beste is om zwemkleding liggend te drogen. Bij het ophangen kan ook het elastiek uit de bandjes van een bikini of badpak gaan lubberen. Leg het niet in de volle zon te drogen, dan kan het weer verkleuren.

Sportkleding

Net zoals bij badkleding, is sportkleding van materiaal gemaakt wat het niet goed doet in de droger. Het kan de rek verliezen en gaan vervormen. Hang het dus op een hanger, aan een rek of aan de lijn.

Beha’s, ondergoed van fijn materiaal en panty’s

Onderbroeken zijn er in veel materiaalsoorten. De katoenen broekjes kunnen prima in de droger. Maar als ze van kant, zijde of andere fijne materialen zijn is het beter om ze op te hangen aan een rek of de waslijn. En ook beha’s kunnen beter op een hanger, een rek of liggend gedroogd worden. De beugels die erin zitten kunnen door de hitte verbuigen of smelten. Daarnaast kan de elasticiteit verminderen. En ook panty’s doen het niet goed in het apparaat. Ze kunnen krimpen en komen vaak helemaal in de war te zitten.

wasdroger
Lees ook: Wasdroger veroorzaakt meeste woningbranden, bekijk tips om dit te voorkomen

Wol en zijde kunt u beter niet in de droger stoppen

Andere delicate stoffen zijn wol en zijde. Voor in de wasmachine zijn hier al speciale programma’s voor. Het wordt afgeraden om deze in de droger te stoppen. Wol krimpt bijna altijd. Het beste is om het kledingstuk liggend te drogen. Op een hanger kunnen ze uitrekken door de zwaarte. Zijden kledingstukken kunnen door de warmte van het apparaat ook krimpen of hun glans verliezen. Het beste is om deze op te hangen.

Al zijn er ook warmtepompdrogers die een speciaal wol of zijde programma hebben. Er zijn zelfs merken die een speciaal wolrek voor het drogen van wollen kleding hebben. De kleren gaan dan op een speciaal rek in de machine.

droogballen
Lees ook: Besparen op de droger? Gebruik droogballen

Kleding met pailletten

Pailletten of andere versieringen op kleding zorgen er ook voor dat het beter is om het kledingstuk niet in de droger te stoppen. De pailletten of versieringen kunnen ervoor gaan zorgen dat het schuurt. Dit kan het stuk beschadigen of de stukjes kunnen loslaten. Dat is natuurlijk zonde.

Een badmat met antislip-laag

Het is goed om de badmat eens in de 2 à 3 weken te wassen. Heeft deze een antislip-laag aan de onderkant? Stop hem dan niet in de droger. Dit kan de laag namelijk aantasten. Het beste is de mat daarom hangend te laten drogen.

Was in wasdroger
Lees ook: Is de was uit de wasdroger nog vochtig? Dit zijn mogelijke oorzaken (en oplossingen)

(Bron: Margriet, Libelle, Expert, CoolBlue, Excellent.be. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    FamdBG says:

    Dit is een kort door de bocht artikel. Veel mensen gebruiken een warmtepomp droger. Dit type wordt niet heet. Uw artikel heeft alleen betrekking op condens drogers