Douchen, verwarming, koken: wat kost uw gasverbruik u per dag en per jaar?
Publicatiedatum: 11 november 2022
Staat u er wel eens bij stil hoeveel een gemiddelde douchebeurt u kost? Of een avondje doorbrengen met de verwarming aan? Nu de gasprijzen oplopen en er vanaf 2023 een prijsplafond komt, kan het geen kwaad om u zich hier bewust van te zijn. Hoeveel kost uw dagelijkse gasverbruik en waarop kunt u besparen?
Prijsplafond voor gasverbruik
De regering heeft per 1 januari 2023 een prijsplafond voor gas en elektriciteit aangekondigd. Het maximale tarief wordt 1,45 euro per kubieke meter (kuub), voor elk verbruik tot 1.200 kuub per jaar. Als uw verbruik alsnog boven dit plafond uitkomt, betaalt u per kuub het reguliere tarief van uw leverancier. Wat dit betekent voor u, hangt af van hoe oud en groot uw woning is en hoe uw huishouden is samengesteld. In dit artikel geven we daar meer uitleg over.
Verbruik van een gemiddeld huishouden
Het gemiddelde gasverbruik per huishouden ligt rond dat plafond van 1.200 kubieke meter. Volgens onderzoek van NU.nl gaat 75 procent hiervan op aan verwarming. Het resterende kwart is bestemd voor warm water (20 procent) en koken (5 procent). Het gemiddelde verbruik per dag ligt tussen de 3,28 en 3,29 kuub (1.200 gedeeld door 365). Maal 1,45 euro maakt dit een dagelijkse kostenpost van ongeveer 4,77 euro aan gasverbruik.
Wat betekent dit voor de jaarrekening?
75 procent van het totale gasverbruik gaat dus op aan verwarming. Het gaat hier gemiddeld om 900 kubieke meter, maal 1,45 euro: een gemiddeld huishouden is dus jaarlijks 1.305 euro kwijt aan verwarming. 20 procent van het gasverbruik gaat op aan warm water, dat komt dus neer op een gemiddeld jaarbedrag van 348 euro. Het meeste warme water verbruikt u normaal gesproken onder de douche. Dat kost u 0,2 kuub per 5 minuten en 0,4 kuub per 10 minuten. Als u dagelijks onder de douche staat, kost dat aan het einde van het jaar 105 à 212 euro aan gasverbruik. En dan gebruikt u ook nog eens heel wat liters water. De 5 procent die een gemiddeld huishouden gebruikt voor het koken, komt neer op 87 euro per jaar.
Hoe kunt u besparen op uw gasverbruik?
Ook bij een gemiddeld gasverbruik kan de rekening dus flink oplopen. Het afgekondigde prijsplafond is dan ook een uitkomst voor veel mensen, mits ze hun gasverbruik binnen de perken kunnen houden. Want alles wat u meer verbruikt, kost ook veel meer, met een gasprijs die in 2022 bijna de 4 euro per kuub heeft aangetikt. In dit artikel geeft Renée Lamboo, oprichter van bespaarplatform PorteRenee, een aantal tips om energie en dus geld te besparen. En kijk goed of uw hr-ketel goed is afgesteld. Met waterzijdig inregelen kunt u 20 procent aan gasverbruik besparen. Uitgaande van een gemiddeld jaarverbruik van 1.200 kuub kan dit 348 euro op uw jaarrekening schelen.
(Bron: Archief, Rijksoverheid, Vattenfall, NU.nl, VT Wonen, EasySwitch. Foto: Shutterstock)