Door uw tuin op deze manier in te richten zorgt u voor meer verkoeling
Publicatiedatum: 30 juni 2024
In een groene tuin heeft u niet alleen minder wateroverlast, ook kan het er in de zomer een stuk koeler zijn. De manier waarop u uw tuin inricht heeft namelijk grote invloed op de gevoelstemperatuur. Met deze tips zorgt u voor meer verkoeling tijdens warme zomerdagen.
Gebruik gras in plaats van tegels
Tegels zorgen in de zomer voor veel warme. Dit komt doordat hitte hierin (en erboven) blijft hangen. Uw tegels vervangen voor gras kan dan ook een grote bijdrage leveren aan meer verkoeling. Het verschil in de gevoelstemperatuur kan zelfs oplopen tot meer dan 10 graden.
Naast verkoeling hebben groene(re) tuinen ook grote voordelen voor het milieu. Daarom bieden steeds meer gemeenten een subsidie aan, als u besluit tegels te vervangen voor groen. Of dit ook in uw gemeente van toepassing is, kunt u hier zien. Nog een bijkomend voordeel is dat in het geval van hevige regenval, het regenwater makkelijker weg kan. Daarmee worden plassen in de tuin voorkomen en wordt het riool ontzien.
Geveltuin aanleggen
Ook aan de voorkant van uw huis kunt u bijdragen aan meer verkoeling. Dit kan in de vorm van een geveltuin. Buiten dat dit verkoeling biedt, draagt het ook bij aan een schonere lucht, betere afvoer van regenwater en een betere biodiversiteit. In dit eerdere artikel zetten we op een rij waar u rekening mee moet houden, hoe u de geveltuin aanlegt en hoe u geschikte planten kiest.
Plaats naast gras ook lekker veel planten in de tuin
Een tuin met veel planten, bijvoorbeeld in de grond of tegen de muur of schutting, is een goede oplossing tegen warmte en droogte. Planten nemen namelijk veel water op bij een regenbui. Dit water verdampt langzaamaan en geeft verkoeling. Ook zorgen grote planten voor schaduw, waardoor de tuin minder snel opwarmt.
Plaats vooral planten die goed tegen hitte en droogte kunnen. Een klimop zorgt voor veel verkoeling, maar wanneer u hem tegen uw huis laat groeien, zijn er wel wat aandachtspunten waarmee u rekening moet houden. Doe dit bijvoorbeeld niet bij muren van een oude, zachtere ondergrond. Ook is het goed om te letten op plantensoorten die van nature in Nederland voorkomen. Dit is beter voor de natuur en ze vragen ook om minder onderhoud, omdat ze gewend zijn aan het Nederlandse klimaat.
Ook bomen helpen u aan verkoeling
Ook kunt u, wanneer daar ruimte voor is, een boom in de tuin plaatsen. Bomen zorgen namelijk voor schaduw. Ook zorgen ze net als planten voor verkoeling door verdamping. Dit kan een verschil maken van wel 10 tot 12 graden.
Kies voor bomen die snel groeien en veel bladeren hebben. Denk bijvoorbeeld aan een fruitboom. Voor kleinere tuinen kunt u kiezen voor soorten die minder ruimte innemen. Naast de inzet van bomen zijn er natuurlijk ook nog andere manieren om schaduw in de tuin te creëren.
Uw dak vergroenen kan ook helpen
Als u een plat dak op uw huis of schuur heeft, dan kunt u hier ook planten op laten groeien. Deze houden een stuk minder warmte vast dan zwarte dakbedekking. U moet wel zeker weten of uw dak het gewicht aankan. Advies vragen aan een specialist is daarom raadzaam.
Kies verder voor lichte kleuren
Donkere kleuren in de tuin zuigen zonlicht als het ware op. Lichte kleuren kaatsen het zonlicht daarentegen juist af en geven verkoeling in de tuin. Ga daarom bijvoorbeeld voor een witte parasol en lichte kussens in uw stoelen. U kunt zelfs overwegen om een muur wit te schilderen.
Vang water op
Regenwater opvangen kan ook voordelen hebben. Met veel opvangplekken voor water voelt de tuin koeler aan, doordat het opgevangen water langzaam verdampt en de lucht daarmee afkoelt. Koppel bijvoorbeeld de regenpijp af en vang het water op in een regenton. Of leid het water via een afvoergoot naar een regenwatervijver of wadi. In een wadi kunt u ook weer allerlei soorten planten laten groeien, zodat hij een mooi geheel vormt met uw tuin. Ook een fontein kan helpen.
Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.
(Bron: Archief, Radar, Milieu Centraal, IVN, Regionaal Energieloket. Foto: Shutterstock)