Dit zijn de gezondheidsvoordelen van een koele slaapkamer
Publicatiedatum: 16 november 2021
Er zijn weinig dingen zo bevorderlijk voor onze gezondheid als een goede nachtrust. In de nacht herstellen we van de dag, verwerken we onze indrukken en maken we ons op voor de volgende dag. Een goed bed, en dan vooral het matras, is van groot belang, maar ook de temperatuur van de slaapkamer is bepalend. Maar wat is de ideale temperatuur en waarom is een koele slaapkamer zo belangrijk?
Belang van een goede nachtrust
Een goede nachtrust is van levensbelang. Gedurende de nacht verwerken we onze indrukken van de dag, geven we wat we geleerd hebben een plek en laden we ons op voor de komende dag. Zowel voor ons lichaam en onze geest, van groot belang dus. Volwassen hebben gemiddeld tussen de 6 tot 8 uur slaap nodig per nacht.
Slaaptekort
Wie niet goed of onvoldoende slaapt kan een slaaptekort ontwikkelen. Dat kan klachten geven als geheugen- en concentratieproblemen, huidproblemen, het verhoogt het risico op diabetes, veroorzaakt stemmingswisselingen, vermindert de afweer en gebrek aan energie. Het is van essentieel belang dat u goed uitrust zodat u ook weer fris aan de nieuwe dag kunt beginnen.
Koele slaapkamer
Er zijn zaken die bij kunnen dragen aan die goede nachtrust. Het juiste matras bijvoorbeeld. Kies voor een matras wat bij uw lichaam en slaaphouding past. Zorg voor een goed geventileerde slaapkamer. Frisse lucht is essentieel. Daarnaast is het belangrijk om de temperatuur in de kamer niet boven de 18 graden uit te laten komen. Een te warme slaapkamer kan onze slaapcyclus verstoren. Ons lichaam regelt tijdens de verschillende slaapfases onze lichaamstemperatuur. Een warme slaapkamer verstoort dit. Een koele slaapkamer zorgt er ook voor dat we dieper en rustiger slapen. En als we dat doen, worden we uitgeruster wakker.
Ook goed voor de huid en de verbranding
Naast al deze voordelen heeft een koele slaapkamer nog meer voordelen. In een koudere ruimte verliezen we meer gewicht, onze verbranding wordt aangezet om ons lichaam warm te houden. Het lichaam zet wit vet om in bruin vet. Dat is het vet wat ons helpt om warm te blijven en calorieën te verbranden. En de verjongingscrème kunt u ook laten staan, want slapen in een koele slaapkamer is ook nog eens goed voor de huid. Ons lichaam produceert in een koudere ruimte meer melatonine. Dit hormoon draag niet alleen bij aan ons slaapritme, het gaat ook de veroudering van onze huid tegen. Dus reden genoeg om uw slaapkamer fris en koel te houden.
(Bron: RTL, Margeriet, Jan-Magazine, Beter Bed, archief)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Hoe doen we het dan in de tropen als het s,nachts niet kouder wordt dan 30°???
Een grote koelkast kopen?
In de zomer moet ik – als de zon weg is – altijd de airco een paar uurtjes aanzetten, anders is het niet te harden zo warm. Ook staat er dan een arctic air cooler op mijn nachtkastje, dan kan ik het ’s nachts nog wel uithouden.
In een kleiner huis hangt al gauw wasgoed op de verdieping. Ventilatie is dan ook essentieel volgens mij.
Er zijn omstandigheden waarin het gewoon niet kan, jullie zullen dat (denk ik) ook weten. Ik lig altijd op bed en overdag in een koude slaapkamer niet fijn hoor. ’s Nachts zetten we wel de balkondeur open maar dan wordt het nog steeds geen 18 graden. Wij slapen prima bij 19 graden (in de winter) en altijd in het donker met verduisteringsgordijnen. Alleen die zomer/wintertijd. Wanneer wordt eindelijk de zomertijd écht afgeschaft in plaats van er alleen over te praten? Wordt daar nog wat serieus over gedacht? Het is zo onnatuurlijk als wat om 2 keer per jaar een uur te verschuiven. En die zomertijd… praat me er niet van, vreselijk!
Ook wij hebben altijd de ramen open op de slaapkamer. Het idee alleen al dat ze dicht zouden zitten! Er hangt een flinke radiator, maar die gaat nooit aan.
Kan het niet anders omdat de regen bij uitzondering vrij spel zou hebben, dan gaat de slaapkamerdeur wagenwijd open.
De gang wordt ’s nachts niet verwarmd, dus daar hoeven we niet al te veel temperatuurstijging van te verwachten.
We wonen in een houten (Noors)huis dus gelukkig hebben we geen last van warmgestoofde muren in de zomer. Een koele bries maakt het huis al gauw weer koel.