bruine randen

Dit is waarom kamerplanten bruine randen krijgen en dit kunt u eraan doen

Ook al denkt u nog zo goed voor uw kamerplanten te zorgen, het kan toch gebeuren dat hun bladeren bruine randen krijgen. Dat kan verschillende redenen hebben. We zetten de oorzaken op een rij en vertellen wat eraan te doen is.

Te veel of te weinig water

Veel kamerplanten zijn gevoelig op het gebied van watergeven. Zowel in het geval van een te grote hoeveelheid, als een watertekort kunnen er bruine randen aan uw planten ontstaan. Om te weten om welke van de 2 gevallen het gaat, kunt u de potgrond controleren. Voelt de grond gortdroog aan en gaat het om een plant die wat meer water nodig heeft, dan is te weinig water hoogstwaarschijnlijk de oorzaak. Geef dan voortaan wat meer water. Voelt de grond juist flink nat aan, dan is het tegenovergestelde aan de hand. Controleer ook of de pot niet in een laagje water staat, dat overleeft een plant op de langere termijn vaak niet. In een eerder artikel vertellen we wat u kunt doen als uw plant te veel water heeft gekregen.

De samenstelling van het water

Niet alle planten kunnen even goed tegen kalk in kraanwater. Ze kunnen hier op reageren met bruine randen aan hun blad. Bevat het water bij u veel kalk, geef dan voortaan zo mogelijk regenwater op kamertemperatuur of schakel over op gefilterd water. In een ander artikel geven we hier meer uitleg over. 

kamerplanten gele bladeren
Lees ook: Kamerplant met gele bladeren? Dit kan er aan de hand zijn

Te veel zon

Niet alle planten zijn zonminnend. Wanneer uw plant een plek uit direct zonlicht prefereert en u plaatst hem in de volle zon, dan kan hij verbranden. Dat uit zich dan in bruine randen of vlekken op zijn blad. Zet de plant dan verder bij het raam vandaan of verplaats hem naar een raam waar minder zon door naar binnen valt. Bijvoorbeeld op het noorden of oosten.

Te weinig licht

Planten die juist wat meer licht nodig hebben, kunnen bruine randen ontwikkelen wanneer ze te donker staan. Verplaats die dan dichter naar het raam of naar een raam op het zuiden of westen.

Droge lucht of tocht

Veel planten houden van een hoge luchtvochtigheid en die is er lang niet altijd in huis. Zeker tijdens de wintermaanden, wanneer de verwarming aanstaat. Dat kunt u opvangen door regelmatig te sproeien of door kwetsbare planten op een bak met vochtig grind te zetten. Ook wanneer planten op de tocht staan, kunnen ze gaan kwakkelen. Plaats ze dan op een plek waar ze daar geen last van hebben. In een eerder artikel geven we meer tips om kamerplanten de herfst en winter door te helpen.

Bruine randen door ongedierte

Soms is ongedierte de oorzaak van bruine randen aan uw kamerplanten. In een eerder artikel vertellen we hoe u dit kunt herkennen en bestrijden.

Wel of niet bruine randen afknippen?

Bruine randen of vlekken aan de randen van het blad zijn behoorlijk ontsierend. Maar kunt u ze zomaar afknippen? Ja, dat kan, maar zorg er daarbij wel voor dat u niet in het gezonde, groene bladgedeelte knipt. Want dan zal er opnieuw een bruin randje ontstaan. Gaat het om een enkel blad, dan kunt u die er eventueel ook in zijn geheel afknippen, mits het de aanblik van de plant daar niet mee verpest. Maar de meeste planten kunnen best een blad missen. Ook kunnen ze dan al hun energie stoppen in de bladeren die wel volledig gezond zijn.

bruine randenAfvallende bladeren

Bij sommige planten is het een natuurlijk proces dat de onderste bladeren geleidelijk aan bruin verkleuren. Als ze niet vanzelf van de plant vallen, kunt u ze verwijderen wanneer ze volledig ingedroogd zijn.

Bruine randen voorkomen met de juiste verzorging

Met de juiste verzorging kan uw kamerplant weer floreren. In ons kamerplantenoverzicht vindt u van vele tientallen planten hoe u ze het beste kunt verzorgen. Ook onderverdeeld in groene kamerplanten en bloeiende kamerplanten.

(Bron: RTL Nieuws, Plantje.nl, Roomed, Bedrock, Tips en weetjes, WikiHow, archief. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie