ruidenpotjes en een plank op een aanrecht, kruidenpotjes zijn de meest vieze plek

Dit is de meest vieze plek in de keuken (en nee, dat is niet het vaatdoekje)

Bij de ‘meest vieze plek’ denkt u misschien niet direct aan de keuken. Toch hebben ook in de keuken bacteriën de vrije hand. Hygiëne is belangrijk, u werkt immers met voedingsmiddelen. Maar wat is nou de smerigste plek in de keuken? Nou, dat is niet de meest voor de hand liggende plek. 

Hygiëne in de keuken is belangrijk

Dat hygiëne belangrijk is in de keuken, is algemeen bekend. U werkt immers met verse ingrediënten waar ook weer bacteriën opzitten. Neem vlees, kip, maar ook op groenten. Het schoonhouden van de keuken is dan ook van groot belang. Dagelijks na het koken en eens in de zoveel tijd een grondige reinigingsbeurt, om alles schoon te houden. De hand- en theedoek gaat regelmatig in de (kook)was en de vaatdoek, spons en afwasborstel vervangt u eveneens van tijd tot tijd.

De meest vieze plek is het kruidenpotje

Niets aan de hand zou u zeggen. Toch komt u met die schoonmaakbeurt doorgaans niet in alle hoeken van de keuken. Waardoor niet de gewone oppervlakken, of het vaatdoekje, de meest vieze plek is, maar iets wat niet direct voor de hand ligt. Dat is namelijk het kruidenpotje. Dat ontdekten de onderzoekers van de Amerikaanse Rutgers University.

Hoe dat zo kan? Als we onze gerechten tijdens het koken op smaak brengen, pakken we de kruidenpotjes zonder eerst onze handen te wassen. Daarna zetten we ze ook weer terug in het rek of de kast en vergeten ze schoon te maken. Dat doen we keer op keer. Sterker nog, velen van ons komen nooit toe aan het schoonmaken van de kruidenpotjes. Niet heel gek, want het lijkt niet logisch dat deze potjes een bron van bacteriën zijn.

kruiden-en-specerijen
Lees ook: Kruiden en specerijen, wat is het verschil?

Zo maakt u kruidenpotjes schoon

Om verdere kruisbestuiving te voorkomen is het dus aan te raden om de kruidenpotjes onder handen te nemen. Maak een sopje met wat afwasmiddel en neem ze stuk voor stuk af. Maak de potjes daarna ook droog. Staan ze in een rek? Haal hier dan ook een sopdoek doorheen. Als ze in een bak staan, maak deze dan ook schoon. Tegenwoordig zijn er lades waarin de potjes georganiseerd kunnen liggen. Haal de potjes eruit, maak ze schoon en neem ook de lade mee. En wist u dat u de potjes het beste niet op het aanrecht kunt zetten? We leggen in een eerder artikel uit waarom.

Zijn ze nog goed?

Controleer de kruiden direct op de houdbaarheidsdatum. Zijn ze niet meer goed, gooi ze dan weg. Dat ruimt op. Glazen kruidenpotjes mogen in de glasbak. Bewaart u kruiden in glazen potten met deksel (van groenten uit pot), was de potten en deksels eerst grondig af voor u ze weer vult. Veel glas kan zelfs in de vaatwasser. De deksels zijn overigens niet altijd vaatwasmachinebestendig. Denk er bij het koken voortaan aan, om de handen regelmatig tussendoor te wassen. Dus ook voor u de kruidenpotjes weer pakt.

(Bron: Culy, RTL Nieuws, Quest, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Dirck says:

    Na plaatsen nieuwe keuken plakte er erg veel op…
    Gewoon dichte potjes gewassen…
    Rekje in de vaatwasser gedaan!

    Maar doe messenblok ook eens in sopje, schone messen en dat blok dan?
    Volgende keer in houtkachel opstoken en ga IKEA magneet kopen voor ophangen!

    pom says:

    Zwaar overdreven. Die bacteriën vallen echt niet zomaar van het potje in het eten.