Dierenarts Jenny Buijtels over gevaarlijke hondenziekte Carré
Net over de Limburgse grens bij Duitsland is de dodelijke dierenziekte Carré opgedoken bij de daar levende vossen. Het virus kan hersenvliesontsteking veroorzaken en is ook gevaarlijk voor honden. Dierenartsen waarschuwen hondenbezitters in het grensgebied dan ook om alert te zijn. Dierenarts Jenny Buijtels legt bij Tijd voor MAX uit wat de ziekte inhoudt en hoe u uw hond kunt beschermen.
Symptomen hondenziekte Carré
Een vos of hond die besmet is met de hondenziekte Carré vertoont symptomen die in 3 fases optreden. Het dier krijgt eerst last van de luchtwegen en zal niezen, tranen en hoesten. In de tweede fase gaan de maag en darmen opspelen. Het dier krijgt diarree en gaat overgeven. In de laatste fase treedt hersenontsteking op en kunnen de hersenen worden aangetast.
Is het te behandelen?
In principe is een besmet dier niet te behandelen. Er kan alleen ondersteund worden zoals met vocht als een dier is uitgedroogd of antibiotica als er ook een bacteriële longontsteking is opgetreden. Of er aantasting van de hersenen optreedt, is afhankelijk van de graad van infectie en de afweer van het dier zelf. Aantasting van de hersenen kan epilepsie geven, maar ook dronkenmansloop, zwakte, stijf lopen met alle poten, nekpijn of trekkingen met 1 poot. Het dier zal niet ineens agressief worden, maar een hersenontsteking overleven ze meestal niet.
Zijn er al gevallen bekend van besmette honden in Nederland?
Tot op dit moment is er nog geen concreet geval beschreven in Nederland, maar er is dus wel alarm geslagen door dierenartsen in het grensgebied. Als een dier niet of onvoldoende is gevaccineerd kan deze besmet raken. Door vocht uit de neus van een vos op een blaadje, braaksel of urine kan het bij de hond komen. Er is geen fysiek contact met een vos nodig om de ziekte over te brengen.
Hoe is het te voorkomen?
Een gevaccineerde hond is beschermd en kan de ziekte niet krijgen. Toch zijn er mensen die door verhalen over bijwerkingen huiverig zijn geworden om hun hond te laten inenten. Jenny benadrukt dat het aantal gevallen van bijwerkingen zo klein is dat het verwaarloosbaar is. Toch zijn er verhalen over bloedafbraak of gewrichtsontstekingen of zelfs overlijden van het dier. Maar de kans hierop is extreem klein. Het is goed u te verdiepen in eventuele gevaren, maar bedenk ook dat als een dier eenmaal besmet is, dit niet meer terug te draaien is. De dierenartsrekening is dan bovendien vele malen hoger dan wanneer u ziekte voorkomt door te vaccineren.
Titeren
Als u zeker wilt weten of u niet overbodig vaccineert, kunt u uw dier eventueel laten titeren. Hierbij wordt er bloed afgenomen en wordt bekeken hoeveel afweerstoffen er in het bloed zitten. Zo kan worden bepaald hoe noodzakelijk de vaccinatie is of dat er nog even gewacht kan worden. Wat dierenarts Jenny betreft een prima alternatief als u uzelf afvraagt of u wel wilt vaccineren.
Ook gevaarlijk voor mensen?
Nee, de ziekte is niet op de mens overdraagbaar en alleen gevaarlijk voor niet ingeënte honden.
Dierenarts Jenny Buijtels is vrijdag 22 maart 2019 om 17.10 uur te gast bij Tijd voor MAX op NPO 1 om over Carré te vertellen.