Deze soorten Helleborus (Kerstroos) zijn er en zo verzorgt u ze
Publicatiedatum: 24 november 2024
Vanaf het late najaar tot ver in het nieuwe jaar kunt u genieten van de bloei van de Helleborus. Welke soorten zijn ervan en hoe moet u ze verzorgen? We zetten alle tips op een rij.
Welke soorten Helleborus zijn er?
De Helleborus is er in verschillende variëteiten. Van redelijk klein blijvende exemplaren, met witte bloemen, tot grote groenbloemige en bloeiers in allerlei rozetinten.
Helleborus niger (kerstroos)
De Helleborus niger staat bekend als de kerstroos. Van nature bloeit hij eigenlijk vanaf januari, maar hij wordt ook vaak eerder in bloei getrokken voor de feestelijke decembermaand. Hij komt dan veel voor in kerststukjes, maar wordt ook verkocht als bloeiende plant voor in potten of in de tuin. Zijn mooie, grote, witte bloemen maken hem een graag geziene gast in de tuin (en eventueel tijdelijk ook in huis). Hij wordt gemiddeld rond de 30 centimeter hoog, maar er zijn ook kleinere en grotere soorten.
Helleborus argutifolius (Corsicaanse kerstroos)
De Helleborus argutifolius heeft frisgroene bloemen en gekarteld blad. Hij bloeit in de maanden januari tot en met april. Met een hoogte van 50-70 centimeter kan het een vrij grote plant worden.
Helleborus orientalis (lenteroos)
De Helleborus orientalis, naast lenteroos ook wel Oosterse kerstroos genoemd, bloeit in de maanden januari tot en met april. Hij kan veel verschillende bloeikleuren hebben, onder andere in allerlei rozetinten, tot vrijwel zwart. Hij wordt maximaal 50 centimeter hoog.
Helleborus foetidus (stinkend nieskruid)
De Helleborus foetidus heeft zijn Nederlandse naam, stinkend nieskruid, niet voor niets. Bij aanraking verspreiden ze een niet zo’n aantrekkelijke geur… De plant zelf is dan weer wel aantrekkelijk. Hij heeft mooi ingesneden bladeren en groenige bloemen, al dan niet met roodbruine randjes, op hoge stelen. Ze komen vanaf eind december aan de plant en hij kan tot en met april in bloei staan. Hij wordt ongeveer 50 centimeter hoog.
Hoe moet Helleborus verzorgd worden?
De Helleborus is van nature een bosplant en staat het liefst in de halfschaduw. Oftewel met slechts enkele uren zonlicht per dag. Zo profiteert hij enerzijds van de niet te sterke zon in de winter en krijgt hij niet te veel felle zon tijdens de zomermaanden. Plaats hem in vruchtbare, goed doorlatende, kalkhoudende grond.
De planten kunnen prima tegen vorst, maar om de bloemen en het blad te beschermen, kunt u ze bij strenge vorst het beste wel tijdelijk afdekken. Zeker wanneer in combinatie met de vorst de zon schijnt. De plant krijgt het dan moeilijk om water op te nemen en kan uitdrogen. Schrik overigens niet direct wanneer hij helemaal gaat hangen, want dit is de manier waarop hij zich tegen de vorst beschermt.
Hij houdt van een licht vochtige grond, maar wil zeker geen natte voeten (doornat staan). Ook een plek met veel wind of tocht is minder geschikt.
Lelijk blad en uitgebloeide bloemen verwijderen
Na de bloei maken de bloemstengels zaden aan. Dit staat fraai, maar kost wel veel energie van de plant en u kunt er dan ook voor kiezen ze op den duur te verwijderen. Tenzij u de plant door middel van zaad wil vermeerderen natuurlijk.
Het blad wordt vaak uiteindelijk lelijk. Knip het dan onderaan de plant weg. Wanneer er nieuw blad verschijnt kunt u ook het overige blad wegknippen. Daardoor kunt u de bloemen beter zien en het voorkomt ook meteen zwarte bladvlekkenziekte. Deze schimmelziekte herkent u aan donkere vlekken op de bladeren. Dat kan vervolgens overslaan naar de stengels en zo de hele plant aantasten. Door verzwakte bladeren tijdig te verwijderen blijft uw Helleborus in een betere conditie en oogt hij ook nog eens fraaier.
Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.
(Bron: Archief, Krijns Groentips, Buitenleven, Bloementuin Appeltern, Groei & Bloei, Compo. Foto’s: Shutterstock)