bescherming

Deze planten hebben bescherming nodig tegen vorst (tijdens de winter)

Inheemse planten kunnen wel tegen een stootje en die hebben dus geen bescherming nodig tegen vorst. Heeft u echter planten in de tuin of op het balkon staan, die kwetsbaarder zijn, dan moet u wel voorzorgsmaatregelen nemen tegen nachtvorst en strengere kou.

Jonge planten

Ook al zijn planten volledig winterhard, het kan toch soms nodig zijn om ze in het geval van jonge planten te beschermen. Dit komt doordat ze dan nog niet zo goed beworteld zijn, als het geval is wanneer ze langer op hun plek staan. Breng daarom een goede mulchlaag aan of dek de planten tijdens strenge vorst af met een beschermhoes of rieten mat. Zorg er in het geval van mulchen wel voor dat u de planten zelf niet eronder bedelft, maar alleen de grond waar de kluit in zit. Verwijder de hoes of mat weer tijdens vorstvrije periodes.

Planten in potten

Wanneer planten in potten staan, zijn ze minder goed beschermd wanneer het gaat vriezen. Heeft u er meerdere, zet ze dan dicht bij elkaar tegen een muur aan. Eventueel met wat stro tussen de potten. Of bedek de potten met bubbeltjesplastic of een beschermhoes. Kwetsbare planten in potten kunt u het best tijdelijk verplaatsen naar een vorstvrije, niet te donkere plaats. Een schuur of garage met een raam is ideaal, maar ook een hoger gelegen veranda waar de omstandigheden gunstiger zijn voldoet. Beschikt u niet over een koele plek met licht, dan is het beter de plant enkele dagen op een koude, vorstvrije plek in het donker te zetten dan in een verwarmd vertrek mét licht.

bescherming

Mediterrane en tropische planten

In steeds meer Nederlandse tuinen staan planten die een mediterrane of tropische sfeer geven. Sommige daarvan kunnen tegen flinke vorst, zoals de Chinese waaierpalm (Trachycarpus fortunei). Andere kunnen slechts enkele graden vorst verdragen en hebben dus wel bescherming nodig tijdens erg koude periodes. Dit geldt zoal voor de bladverliezende Agapanthus africanus, Cordyline en boomvaren. De bananenplant Musa Basjo en Olijf kunnen wat meer hebben, maar bij strenge vorst is het wel nodig ze te beschermen. In het geval van de Musa sterft het bovengrondse gedeelte af wanneer de temperatuur onder de 2 graden komt. Ondergronds blijft hij leven, maar hij moet in het voorjaar dan weer van voor af aan beginnen. Tenzij u hem goed inpakt met stro en een rieten mat. Daardoor zal de plant veel groter worden en meestal na enkele jaren ook tot bloei komen en (oneetbare) banaantjes vormen.

kuipplanten overwinteren
Lees ook: Wanneer moeten kuipplanten naar binnen en tips voor het overwinteren

Ook enkele sterke kuipplanten kunnen buiten overwinteren, mits ze goed tegen vorst beschermd worden en de winter niet te streng en nat is. Een voordeel is dat ze dan vaak minder last hebben van ongedierte. Planten die hiervoor in aanmerking komen zijn Oleander, Eucalyptus, Canna en enkele kuipsalvia’s.

Dahlia’s

Dahlia’s zijn afkomstig uit Mexico en de meeste soorten kunnen niet tegen strenge vorst. Aangezien de winters milder zijn geworden, zijn er inmiddels wel Dahlia-soorten die toch overleven als ze in de grond blijven. Het blijft echter wel riskant. U kunt het dus uitproberen, maar wilt u liever zekerheid, dan kunt u de knollen er beter wel uithalen. In een eerder artikel leest u meer over de verzorging en overwintering van deze populaire plant.

bescherming

Droogteminnende planten

Sommige planten (van buiten Nederland) kunnen onze koude winters prima overleven, maar een overdaad aan vocht dan weer niet. Wanneer ze van nature wel tegen vorst kunnen, maar tijdens de koude maanden droge omstandigheden gewend zijn, kunnen ze tijdens onze natte winters wegrotten. Dat geldt bijvoorbeeld voor winterharde cactussoorten als de Opuntia. En voor winterharde agavesoorten. Zorg er daarom voor dat ze bescherming tegen regen krijgen of dat u ze op een hoger gelegen deel in de tuin plant. Zodat ze zo vochtvrij mogelijk buiten overwinteren. Ook andere planten die graag wat droger staan, hebben er baat bij, als u ze op een hoger deel plant.

Vorstschade
Lees ook: Vorstschade bij tuinplanten, is daar iets aan te doen?

Planten tegen vorst beschermen

Er zijn verschillende opties voor de bescherming van kwetsbare planten. Zoals hoezen, mulchen of een warmtekabel. In een eerder artikel vindt u daar verdere informatie over. Laat de bescherming niet langer zitten dan nodig en verwijder het dus weer als de kans op vorst voorlopig weer even van de baan is.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: redactie MAX Vandaag. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie