Deze manieren van schoonmaken maken uw huis niet schoon, maar vies
Publicatiedatum: 13 oktober 2019
U verwacht het misschien niet, maar soms maakt schoonmaken uw huis juist vies. Wij vertellen u wat u daaraan kunt doen.
Teveel vaat in de vaatwasser
Stopt u uw vaatwasmachine ook weleens tot de nok toe vol? Dit scheelt misschien een extra vaatwasbeurt, maar uw vaat wordt er niet schoner op. Als u de vaatwasser te vol stopt wordt de vaat namelijk aanzienlijk minder schoon, omdat het water dan niet alle vaat kan bereiken.
Een plumeau gebruiken
Het is de bedoeling dat een plumeau stof weghaalt en dat lijkt op het eerste gezicht ook te doen. Maar het enige wat een plumeau doet is het stof verplaatsen. Dit komt doordat stof zich niet hecht aan de plumeau. Er bestaan speciale schoonmaakdoeken waar het stof zich wel aan hecht en ook aan een simpel vochtig doekje hecht zich meer stof dan aan een plumeau. Deze kunt u dus beter gebruiken als u geen zin heeft in dubbel werk.
De stofzuiger niet schoonmaken
De stofzuiger is handig tijdens het schoonmaken, maar moet zelf wel eens schoongemaakt worden. Dat wordt nog weleens vergeten. Als de stofzuigerzak vol zit, wordt stoot de stofzuiger meer stof uit, dan dat hij opzuigt. Vervang de zak dus altijd voordat hij helemaal vol zit, anders blijft u stofzuigen.
Te veel wasverzachter gebruiken
Zijn uw lakens of handdoeken soms wat vettig? Dat kan komen door overmatig gebruik van wasverzachter. Gebruik daarom maximaal de aanbevolen hoeveelheid wasverzachter die op de verpakking staat of zelfs minder. Teveel wasverzachter kan er ook voor zorgen dat handdoeken vocht minder goed opnemen. Daarnaast is wasverzachter erg slecht voor het milieu, probeer het gebruik daarom zoveel mogelijk te reduceren.
Dezelfde schoonmaakdoek gebruiken
Door voor verschillende oppervlakken één schoonmaakdoek te gebruiken, verspreidt u meer bacteriën dan dat u weghaalt. Niet erg hygiënisch. Daarom kunt u beter verschillende doeken gebruiken en ze na elk gebruik wassen.
Natte toiletborstel opbergen
U kunt misschien wel bedenken dat er veel bacteriën op een toiletborstel groeien. Zeker wanneer u de toiletborstel na gebruik nat opbergt, is het en broedplaats voor bacteriën. Daarom kunt u de borstel het best laten opdrogen voordat u hem terugzet in de houder. Verder is het geen slecht idee om de borstel af en toe schoon te maken, door hem te weken in een emmer met heet water en chloor.
De binnenkant van de prullenbak niet schoonmaken
Komen er vieze geurtjes uit uw prullenbak? Dan komt dat waarschijnlijk omdat u alleen de prullenbakzak vervangt. Maar de binnenkant van de prullenbak moet eens in de zoveel tijd ook schoongemaakt worden, omdat schimmels en bacteriën zich daar graag nestelen. U kunt de binnenkant van de prullenbak het best wekelijks schoonmaken met een sopje.
Vieze sponzen niet vervangen
Weet u nog wanneer u voor het laatst uw schuursponsjes hebt vervangen? Om te voorkomen dat zij niet schoon, maar juist viezer maken, dient u de sponzen maandelijks te vervangen. In de tussentijd kunt u sponsjes schoon houden door ze één minuut in de magnetron op te warmen in een bakje met water.
Lees ook:
Theedoek vaak bron van ziekmakende bacteriën
Zo hebben bacteriën geen kans in uw keuken
(Bron: Goodhousekeeping.com, archief)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Bijzondere ervaring: In mijn verkeringstijd kwam ik af en toe bij mijn toekomstige schoonouders. Ze hadden een werkster, die op een dag, terwijl ik er was, ging stofzuigen. Ik zag dat die stofzuiger totaal een stof opzoog, dus vroeg ik of de zak misschien vol was. De werkster haalde haar schouders op en mijn schoonmoeder vroeg heel verbaast: “Welke zak?”. Ik maakte de stofzuiger open en de zak was propvol, zelfs de slang en de buis zaten vol stof. Ik heb de stofzuiger schoongemaakt, een pak nieuwe zakken gekocht en de stofzuiger overhandigd aan de werkster. Mijn schoonmoeder zei heel verbaast: “Ik heb nooit geweten dat al dat vuil in een stofzak terechtkomt. Ik vroeg me nooit af, waar dat vuil blijft. Dan had ik die ander stofzuigers, niet weg hoeven te gooien”. Ik vroeg de werkster: Wist jij dat ook niet?”. Het antwoord was: ” daar wordt ik niet voor betaald, ik wordt betaald om te stofzuigen, niet om hem schoon te maken”. Ze liep al maanden lang met een volle stofzuiger door het huis, die niets opzoog, maar alleen maar herrie maakte.
Als in reactie op bovenstaande is het ook nog wel eens zo dat de cliënt nogal eens te “knieperig” (zuinig in het oosten v/h land) is om de zak te verwisselen. Dit geldt ook voor andere materiaal zoals (verslten/ te weinig) schoonmaakdoeken en doorgeroeste dweilstokken die met grijs plakband aaneen zijn geplakt etc..
Natte toiletborstel opbergen.
As ik mijn toilet schoon maak gebruik ik de toiletborstel eerst alleen met water om er een keer door te poetsen. Daarna doe ik het over met reinigingsmiddel en een scheutje chloor. Ik laat dat even intrekken en zet de borstel ook onder in de pot. Zo wordt de pot en meteen de borstel ook weer schoon. Spoel hem daarna weer goed uit en is weer klaar voor het volgende gebruik.
Stofzuiger schoonmaken.
Een beetje naïef van je schoonmoeder. Misschien een oplossing een stofzuiger zonder stofzak. Als je kijkt zie je het vuil zo zitten en kun je hem elke keer legen als het nodig is. En bespaart je de dure stofzuigerzakken.
Ik gebruik de plumeau af en toe en alleen als ik er niet bij kan b.v. plafon en boven op de kast, dan valt het stof naar beneden, vervolgens gebruik ik een stofdoek om alles af te doen maar wel regelmatig de doek uit kloppen anders verplaats je het stof alleen maar en dat is niet de bedoeling.
Ik ben het er niet helemaal mee eens dat een plumeau het stof verplaatst. Misschien een gewone plumeau, maar ik gebruik de Swiffer. Ook met een vochtige doek afnemen werkt niet. Achter mijn toiletpot heb ik een soort plateau door het inbouwreservoir. Dat neem ik eerst met de Swiffer af en daarna met een vochtige doek. Want als ik dit direct met een vochtige doek afneem blijven er vieze zwarte stofresten achter. En v.w.b. betreft schuursponsjes en afwasborstels: Die zet ik een tijdje in heet water met een flinke scheut chloor.
Beste Max, het verwondert mij dat u bij het kopje “Natte toiletborstel opbergen” adviseert om de borstel in heet water met chloor te weken. Ik heb (vaker) gelezen dat bleek/chloor in koud water gebruikt dient te worden. En chloortabletten in warm of heet water. Erg verwarrend. Kan Max uitzoeken hoe het precies zit en dit in een nieuwsbrief bekend maken?
Beste Mikki, bedankt voor uw reactie. We hebben het nog eens extra bekeken, maar chloor kan zowel in heet als koud water gebruikt worden.