Deze kamerplanten zijn geschikt voor de donkerdere plekken in huis
Publicatiedatum: 1 januari 2023
De meeste kamerplanten groeien het best op een lichte standplaats, maar sommige planten zijn ook geschikt voor de donkerdere plekken in huis. We zetten verschillende opties op een rij.
Aglaonema
Van oorsprong groeit de Aglaonema op warme, schaduwrijke plekken, onder andere beplanting. Ook in de woonkamer wordt een redelijk donkere standplaats daarom gewaardeerd. Een plek op de vensterbank op het noorden kan prima, maar plaats hem bij kamers op het oosten, westen en zuiden verder de woonkamer in, zodat er niet teveel direct zonlicht ontvangen wordt. Des te meer groentinten er in het blad zitten, des te donkerder de plant kan staan. De soorten met roze- en roodtinten hebben net wat meer licht nodig.
Caladium bicolor
Warm, vochtig en zeker niet te licht, de Caladium heeft wel wat noten op zijn zang. De temperatuur van zijn standplek moet minstens 21 graden zijn, maar liever nog wat warmer. Daarnaast is een plek in de zon uit den boze. De Caladium heeft het liefst een schaduwrijke plek. Ook heeft deze plant een hoge luchtvochtigheid nodig. Iets wat we in onze huizen normaal niet zo snel kunnen bieden, maar houd hem daarvoor in elk geval uit de buurt van de verwarming.
Calathea
Van oorsprong komt de Calathea uit de oerwouden van het Amazonegebied in Zuid-Amerika. Hij is een dichtbegroeide en dus meer schaduwrijke omgeving gewend. Hij staat graag in een verwarmd vertrek, maar een standplaats direct naast de verwarming is vanwege de droge lucht geen geschikte plek. Zorg er ook voor dat hij niet op de tocht staat, want daar kan hij niet goed tegen. Zet hem gerust wat verder de kamer in, maar ook weer niet te donker, want dan zal het patroon op het blad vervagen.
Dracaena compacta
Vanwege zijn dikke, donkergroene blad kan de Dracaena compacta ook met minder licht toe. Zijn blad is vrij kort en zoals zijn naam al zegt groeit hij compact uit. Hij past daarom op vele plekken in huis. Hij houdt wel van warmte, dus zet hem niet op een plek met een temperatuur onder de 15 graden.
Gatenplant: Monstera deliciosa
De gatenplant is een gemakkelijke plant voor de woonkamer, als aan zijn basisvoorwaarden voldaan wordt. Qua standplaats staat hij het liefst op een wat donkerder plek. Des te lichter uw woonkamer is, des te verder plaatst u hem bij de ramen vandaan, want direct zonlicht vind hij niet fijn. Aangezien hij erg groot kan worden moet het wel een plek zijn waar hij langere tijd kan blijven staan en waar hij goed kan uitgroeien. Het is een plant die van veel warmte houdt, ’s nachts de temperatuur niet onder de 16 graden laten dalen en overdag minstens 20 graden aanhouden.
Hertshoornvaren: Platycerium bifurcatum
De hertshoornvaren die in Nederland het meest te koop is komt van oorsprong voornamelijk uit Australië, waar hij als epifyt in bomen groeit. Hij onttrekt geen voedsel aan die bomen zelf, maar uit de humusresten en vocht die hij op zijn groeiplek vindt. Hij houdt van een warme en een beschaduwde plek en is daarmee geschikt voor een plek wat meer de kamer in.
Kentia palm: Howea forsteriana
De Kentia palm doet het zowel goed op een lichte als een wat donkerder plek. Plaats deze sterke plant niet in de volle zon en niet op een compleet donkere plek, er tussenin is alles goed. Kamertemperatuur vindt de Kentia palm het prettigst, maar een periode wat koeler tijdens de wintermaanden en warmer tijdens de zomermaanden is geen probleem.
Klimop: Hedera
In tegenstelling tot de meeste kamerplanten is de klimop niet afkomstig uit warme gebieden, maar uit de koelere gebieden in Europa. De bonte soorten hebben wat meer licht nodig dan de groene, maar beide kunnen een redelijk donkere plek hebben. Bij veel licht blijft de plant in leven, maar krijgen de bladeren een minder mooie, bleke kleur. Hij staat het liefst in een vertrek waar de temperatuur niet teveel oploopt. Een temperatuur die niet boven de 20 graden uitkomt is ideaal, maar omdat dit zo’n sterke plant is, zal hij zich ook bij minder gunstige omstandigheden goed houden.
Scindapsus – Epipremnum
Soorten van de Scindapsis met veel donkergroen in het blad kunnen op de donkerdere plekken in huis staan, maar varianten met veel lichte kleuren in hun bladtekening hebben wat meer licht nodig. Al naar gelang uw smaak kunt u de Scindapsus als hang- of als klimplant toepassen. In de natuur klimt hij tegen andere planten en bomen op, dus u kunt hem in de huiskamer tegen een raamwerk of mosstok leiden, maar hij is net zo gelukkig als hangplant, dus u kunt zijn ranken ook gewoon naar beneden laten groeien.
Vaderplant: Tradescantia
De volledig groene vaderplant-soorten kunnen behoorlijk wat schaduw verdragen, de bonte soorten hebben een lichtere plek nodig. Anders zal het blad naar groen verkleuren en worden de stengels en blad spichtig. Welke plek u hem ook geeft, zorg in elk geval dat hij niet op de tocht staat.
Vrouwentongen: Sansevieria trifasciata
Veel of weinig licht? Geen probleem voor de vrouwentongen. Op een lichte plek blijft het blad het mooiste, maar hij blijft het goed doen tot zo’n 4 meter de kamer in. Nog donkerder overleeft hij moeiteloos, maar hij wordt dan wel minder mooi. Qua temperatuur is bijna elke plek in huis goed, maar kouder dan 14 graden liever niet, want hij houdt wel van wat warmte.
Zamioculcas
De Zamioculcas voelt zich op verschillende plekken in de huiskamer op zijn gemak. Hij mag in het volle licht staan (laat hem dan wel geleidelijk aan de zon wennen), maar ook op een plek verder de kamer in, waar het dus een stuk donkerder is. Veel licht laat hem erg snel groeien, een te donkere plek zorgt ervoor dat de groei juist stagneert. Een middenweg werkt dus het beste. De Zamiocalcus heeft de neiging om naar het licht toe te groeien, draai hem dus geregeld.
Extra aandachtspunten bij donkerdere plekken
Planten die wat donkerder staan verbruiken meestal wat minder water. Pas uw watergift hier dus op aan en zorg dat ze niet te nat komen te staan. Merkt u dat de groei stagneert, de bladtekening vervaagt of dat de plant erg sprieterig uitgroeit, dan is zijn standplaats toch net wat te donker. Verplaats hem dan wat dichter naar een raam.