De voordelen van een winterharde tuinchrysant ten opzichte van een potchrysant
Publicatiedatum: 4 december 2022
Elk najaar zijn er volop fleurige potchrysanten te koop. Dit zijn niet winterharde bloeiers, die daarom alleen tijdelijk buiten kunnen staan. Er zijn echter ook winterharde varianten, die jaar op jaar in bloei komen. In dit artikel vertellen we u meer over deze tuinchrysant.
Potchrysant versus tuinchrysant
De chrysant is één van de planten die juist laat in het jaar tot bloei komt. Niet zo gek dat hij daarom graag gezien wordt in tuin en balkon. Als het aan kweker Krijn Spaan ligt echter, kiezen we dan wel voor de winterharde versie. De tuinchrysant. De niet winterharde versie, de potchrysant, is namelijk een wegwerp-plant, die afsterft bij temperaturen onder 0 en vaak worden ze bespoten met zwaar giftige remstoffen. Niet iets wat we in de natuur moeten willen dus eigenlijk. Terwijl de tuinchrysant (de enkelbloemige variant) juist een zeer welkome toevoeging is, aangezien die bijen en andere insecten laat in het jaar nog van voedsel voorziet.
Soorten tuinchrysanten
Er zijn heel veel verschillende soorten chrysanten en ook verschillende soorten winterharde tuinchrysanten. Voor de Nederlandse tuin zijn onder andere de Chrysanthemum ‘rubellum’, Chrysanthemum ‘indicum’ en Chrysanthemum ‘koreanum’ geschikt. De meeste tuinchrysanten bloeien van september tot en met november.
Planttijd en verzorging
De tuinchrysant kan bloeiend gekocht worden in het najaar en geplant worden zolang het niet vriest. Heeft u een tuinchrysant in sierpot gekregen, dan kunt u hem na de bloei terugsnoeien op zo’n 15 centimeter hoogte en de plant in de tuin uitplanten. Bescherm hem dan in 1e instantie tegen vorst met wat takken rond zijn kern of met een speciale hoes. Gebruik geen afgevallen blad, want dan kan de plant wegrotten. U kunt ook een niet bloeiend exemplaar kopen in het voorjaar en die dan planten. Hij heeft dan een heel groeiseizoen de tijd om goed aan te slaan en u het komende najaar met zijn bloei te plezieren.
De tuinchrysant houdt van een zonnige standplek en een goed doorlatende bodem. Is uw grondsoort te zwaar, meng er dan wat grind of zand doorheen, zodat wortelrot in natte perioden wordt verkomen. De plant is namelijk gevoelig voor een teveel aan water. Tijdens droge periodes of wanneer de plant in bloei staat, heeft hij wel voldoende water nodig. In natte periodes is het juist zaak om geen extra water te geven. Houd hem wel in de gaten als hij in een pot staat, want door zijn dichtheid bereikt regenwater de pot moeilijker. Om de bloei te verlengen is het zaak de uitgebloeide bloemen regelmatig te verwijderen.
Snoei
In het voorjaar kunt u eventuele delen die tijdens de winter zijn verwelkt terugsnoeien. Doe dit pas als de kans op vorst is geweken, want het biedt de plant tot die tijd nog bescherming. Verder hoeft u de plant dan zo nodig alleen licht bij te snoeien, zodat hij zijn compacte vorm behoudt. Daarbij kan het zo zijn dat u ook enkele van de 1e knoppen wegsnoeit, maar dat stimuleert de bloei later alleen maar weer.
Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.
(Bron: Krijns groentips, buitenleven.nl, tuinadvies.nl, tcdeuiver.nl, deboet.nl, compo.nl. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Nou ja, de vaste “winterharde” chrysant blijft dan wel leven en bloeit de volgende herfst ook wel weer, maar de bloemen van de tuinchrysant gaan toch echt wel dood bij vorst, ene bruine toestand dus. Hij vermeerdert zichzelf. Tip; de potchrysant kan ook nà de bloei gewoon in de tuin worden gezet, ook die komt het volgende jaar gewoon in bloei. Is mijn ervaring.