De verzorging van citrusboompjes op het terras en balkon
Publicatiedatum: 30 mei 2021
In ons klimaat zijn citrusboompjes als citroen, kumquat en sinaasappel slechts tijdelijke gasten op het terras of balkon. De wintermaanden moeten ze binnen doorbrengen, aangezien ze niet tegen (strenge) vorst kunnen. Maar van half mei tot de 1e vorst zijn ze een kleurrijke en heerlijk geurende aanwinst. Zo verzorgt u ze.
Van buiten naar binnen
Als u een citrusboompje van zijn overwinterplek naar buiten verhuist, dan kunt u hem het beste daar geleidelijk aan laten wennen. Doe dit in elk geval pas na de IJsheiligen, als de kans op nachtvorst bijna nihil is. Haal hem afhankelijk van de temperatuur de 1e paar nachten nog naar binnen of laat hem buiten als de overgang niet al te groot is. Kies in 1e instantie voor een plek waar hij niet gelijk in de volle zon zijn en verplaats hem uiteindelijk naar de zonnigste plek in de tuin.
Water geven
Een citrusboompje houdt niet van kletsnatte wortels. Hij heeft het liefst ruim water, waarna zijn kluit weer de tijd krijgt om op te drogen. In huis is dit makkelijk te regelen, maar buiten is dit soms iets lastiger. Zeker in regenachtige periodes. Zorg er in elk geval voor dat overtollig wat makkelijk weg kan, door goede drainagegaten onderin zijn pot. En wordt er langere tijd regen voorspelt, plaats uw plant dan zo mogelijk gedurende die tijd onder een overkapping of bijvoorbeeld onder een tuintafel, als dat past.
Citrusboompjes bemesten
Van de lente tot de herfst heeft uw boompje extra voeding voor citrusboompjes nodig. Dit helpt hem niet alleen bij zijn groei en welzijn, maar ook bij de aanmaak van vruchten. Houd voor de dosering de gebruiksaanwijzing van het etiket aan.
Citrusboompjes verpotten
Citrusboompjes hebben een voorkeur voor een licht zure grond. Kies daarom voor speciale citrusgrond of potgrond voor planten die van een zure bodem houden. Verpot uw boompje ongeveer elke 3 á 4 jaar. De bedoeling is dat hij net wat meer ruimte en vooral verse grond krijgt, maar niet dat hij in een veel groter formaat pot komt te staan. Een teveel aan grond houdt namelijk extra veel water vast, wat deze plant nou juist niet nodig heeft. Om ‘natte voeten’ te voorkomen kunt u potscherven of hydrokorrels op de bodem van de pot leggen en de binnenpot moet zijn voorzien van goede drainagegaten. Die kunt u desgewenst op een schotel of in een sierpot zetten.
Snoeien
Middels snoei kunt u uw citrusboompje mooi in vorm én gezond houden. Door in het voorjaar te snoeien kan hij zijn energie in de overgebleven takken en vruchtvorming steken. Verwijder een teveel aan (kruisende) takken, zodat het zonlicht al het groen goed kan bereiken en top te ver uitstekende takken. Zorg wel dat u niet alle takken snoeit, want dat kan ten koste gaan van de bloei en vruchtvorming. En die wilt u niet missen, want de bloesem geurt verrukkelijk en de vruchten die vervolgens ontstaan zijn een lust voor het oog. Helaas smaken ze over het algemeen erg zuur, maar doordat ze zo decoratief zijn, wilt u ze waarschijnlijk ook het liefst laten hangen.
Overwinteren
Voor de 1e nachtvorst moet u uw citrusboompje naar binnen halen. In de volle grond kunnen ze meestal wel een aantal graden vorst verdragen, maar in een pot zijn ze kwetsbaarder. Om het jaar erop weer volop bloemen en vruchten te geven, hebben ze wel een koele winter nodig. De huiskamer is daarom niet zo geschikt. Een (zeer) lichte ruimte met een temperatuur rond de 10 graden is ideaal. Dus bijvoorbeeld een kamer die niet verwarmd wordt. In deze periode geeft u geen mest en slechts matig water. Laat de grond tussen de gietbeurten opdrogen, maar niet zo dat de plant geheel uitdroogt. Afhankelijk van de temperatuur zal dit zo eens in de 2 á 3 weken zijn.
Sinaasappelboompje als kamerplant
In een eerder artikel vertellen we hoe u een sinaasappelboompje kunt verzorgen als u hem als kamerplant houdt.