pannenkoekplant

Pannenkoekplant: Pilea peperomioides

Kent u hem nog van vroeger, de pannenkoekplant (Pilea peperomioides)? Momenteel is het grappige plantje met het pannenkoekronde blad weer razend populair.

Vergetelheid

In de jaren 70 van de vorige eeuw is de pannenkoekplant een veel geziene gast op de Nederlandse vensterbanken, maar uiteindelijk raakt hij in de vergetelheid. Daar komt halverwege de jaren 10 van de 21ste eeuw verandering in. De plant is dan niet aan te slepen en velen geven er opnieuw stekjes van door.

pannenkoekplant

China

De pannenkoekplant is in 1946 met een Zweedse missionaris vanuit Zuid-China mee naar Europa gekomen. Internationaal is hij dan ook bekend onder de naam Chinese Moneyplant of Chinese Missionary Plant. In Nederland vinden we dat de bladeren op pannenkoeken lijken, maar hij wordt ook wel eens ufoplant genoemd.

pannenkoekplant

Verzorging

De Pilea peperomioides komt uit de brandnetelfamilie en is gemakkelijk te verzorgen. Hij houdt van een lichte plek en van een licht vochtige bodem. Laat de grond tussendoor niet helemaal uitdrogen. Hij wordt zo’n 40 cm hoog en kan kleine, witte bloempjes dragen. Het is een warmte minnende plant. Een temperatuur onder de 10 graden wordt niet gewaardeerd. Regelmatig bemesten (tijdens de lente en zomer) wordt des te meer gewaardeerd. Bij het ouder worden kan hij wat minder mooi worden, maar gelukkig is hij gemakkelijk te stekken.

Pannenkoekplant
Lees ook: Pannenkoekplant met verkleurend blad of kale stam? Dit kan er aan de hand zijn

Pannenkoekplant

Stekken

Uit de moederplant groeien regelmatig nieuwe stekjes. Als deze groot genoeg zijn kunt u met een theelepel voorzichtig wat van de aarde eromheen weg graven en het plantje eruit halen. Als er genoeg worteltjes aan zitten dan kunt u het babyplantje in stekgrond of potgrond met wat zand zetten. Als er geen wortels aan het stekje zitten dan kunt u het eerst in water laten wortelen. Waarna het plantje alsnog in grond gezet kan worden. Zo heeft u al gauw meerdere exemplaren van de pannenkoekplant in huis.

pannenkoekplant

Verpotten

Omdat de pannenkoekplant vrij veel wortels aanmaakt en regelmatig nieuwe plantjes produceert, is het goed hem minstens elke 2 jaar een iets grotere pot te geven met een goede laag verse potgrond.

Geef een reactie

Reacties (4)

    ineke18 says:

    Ik heb er al een paar gestekt en dat gaat heel goed. Je kunt met de stekjes vele mensen blij maken.

      MAX Vandaag says:

      Beste ineke18, bedankt voor uw reactie. Fijn dat u ook anderen blij heeft kunnen maken met deze leuke plant.

    Cesaria says:

    Hallo,
    Op mijn pannenkoekenplant groeien er alleen jonge stekjes helemaal bovenaan tot halverwege.
    Onderaan zie ik er geen, bijgevolg kan ik geen nieuwe plantjes stekken.
    Heeft iemand daar ervaring mee?
    Bedankt alvast.

    Cesaria

    Quiltje says:

    Leuk plantje kreeg het als klein stekje en in een half jaar tot een volwaardige plant