decembergevaren

De kerstboom en meer decembergevaren voor huisdieren

Met huisdieren in huis is het altijd zaak om op te letten met bepaalde voedingsmiddelen en producten die voor hen schadelijk zijn. In de Sint- en kersttijd komen daar de nodige aandachtspunten bij. We zetten de decembergevaren op een rij.

Kerstboom

Zowel de naalden als het water waar een afgezaagde kerstboom in staat zijn giftig voor huisdieren. De sappen die de boom bevat veroorzaken diarree, braken, maag- en darmproblemen en soms ook problemen met het zenuwstelsel. De naalden zijn bovendien zo scherp, dat die in het ergste geval zelfs gaatjes in de slokdarm kunnen maken. Toch graag een echte boom in huis? Neem dan voorzorgsmaatregelen tegen deze decembergevaren. Zorg dat de etensbakjes van uw dieren niet onder de boom staan, zodat er geen naalden in kunnen vallen, houd de vloer vrij van afgevallen naalden en dek de bak met water zo af, dat uw dieren er niet van kunnen drinken. Nog veiliger is het natuurlijk om een kunstboom neer te zetten.

decembergevaren

Kerstversieringen

Maar niet alleen de kerstboom zelf kan een gevaar opleveren voor huisdieren. Ook de versieringen die in de boom hangen. Zoals engelenhaar en de voor vooral katten zeer uitnodigende glinsterende slingers en lametta. Mochten dieren hierop kauwen of ze doorslikken, dan kan dit darmproblemen veroorzaken. Daarnaast zijn er dieren die hun tanden in de draden van de lampjes zetten, met alle gevaren van dien. Honden en katten blijven over het algemeen wel van de snoeren af, maar niet altijd. En katten willen nog wel eens in een kerstboom duiken of klimmen. Als u knaagdieren heeft, die ook wel eens loslopen, dan doet u er goed aan de verlichting zo hoog in de boom te hangen dat ze niet bij deze decembergevaren kunnen. Laat het snoer zelf daarnaast niet op de grond liggen of plaats het in een kabelgoot. Vertrouwt u het niet, schakel de verlichting dan alleen in als u erbij blijft.

decembergevaren

Metalen haakjes

Kies bij kerstballen liefst voor plastic exemplaren. Deze gaan niet stuk als ze uit de boom vallen en zullen de pootjes van uw dier niet verwonden, zoals wel het geval is bij vlijmscherpe glasscherven. Als u toch enkele glazen exemplaren wilt ophangen, hang die dan zo hoog in de boom dat uw dieren er niet bij kunnen. Tenslotte doet u er goed aan om bij het gebruik van metalen haakjes om de versieringen op te hangen deze goed dicht te knijpen. Zodat er geen haakjes op de grond kunnen vallen. Indien uw huisdier dergelijke haakjes binnen krijgt kan dit grote problemen veroorzaken, aangezien ze de darmwand kunnen perforeren. Neigen uw dieren ernaar de versieringen uit de boom te halen, dan kan het bij katten soms werken dit af te leren door de waterspuit te gebruiken als zij aanstalten maken.

Kerstgroen en -bloemen

In de decembermaand halen we graag extra groen of bloemen in huis of we krijgen ze cadeau. Wees daarbij alert op giftige exemplaren. De Amaryllis en kerstster zijn beide giftig voor huisdieren. Ze krijgen er ernstige maag- en darmproblemen van. Daarnaast zitten er in kerststukjes en -boeketten vaak meerdere takken die gevaar opleveren voor huisdieren, zoals hulst, kerstroos, eucalyptus en maretak (misletoe). Zitten er lelies in verwerkt, wees dan ook zeer alert, want als katten hiervan delen binnen krijgen, kan dit zelfs dodelijk zijn. En hiervoor hoeven ze niet eens van de bloem te eten, als ze door afgevallen stuifmeel lopen en van hun pootjes likken kan er al een levensgevaarlijke nierbeschadiging ontstaan. Over het algemeen geldt: voorkomen is beter dan genezen. Haal bovenstaande groen dus liever niet in huis of plaats ze op een dergelijke plek dat uw huisdieren er zeker niet bij kunnen.

Chocolade

Het is bijna niet te bevatten dat iets als chocola wat zo geliefd is bij mensen, zo gevaarlijk is voor huisdieren. Voor dieren is chocolade zeer giftig. Houd het daarom uit het zicht of plaats het in afgesloten schalen, waar zij niet bij kunnen. En hang om die reden ook nooit chocolade kerstkransjes in de boom, want niet alleen bestaat dan het gevaar dat zij hier van zullen eten, ze kunnen bovendien de kerstboom bovenop zich krijgen bij hun pogingen de traktaties te bereiken. Op katten heeft chocola over het algemeen niet zo’n grote aantrekkingskracht, maar honden zetten hun tanden in bijna alles wat hun aandacht trekt. Hoe puurder de chocolade is, hoe meer theobromine (de giftige stof) het over het algemeen bevat.

Botjes van gevogelte, varkens- of schapenvlees

Uw huisdier tijdens het kerstmaal mee laten genieten van botjes van gevogelte, varkens- of schapenvlees? Doe het niet. Niet alleen is het vaak te vet of te zout voor ze, de verhitte botjes leveren bovendien gevaar op, aangezien die kunnen splinteren en zo de darmen kunnen perforeren. Daarnaast veroorzaken ze verstoppingen bij dieren die het niet gewend zijn botten te eten.

Netjes van vlees en kurken

Laat na het eten van bijvoorbeeld rollade of het ontkurken van de wijn of champagne de netjes van het vlees en de kurken niet slingeren. Vanwege de overheerlijke vleesgeur zijn netjes zeer geliefd bij huisdieren en kurken kunnen leuk mee om te spelen, maar als dieren onverhoopt de netjes of kurken opeten, dan kunnen ze daar vervelende klachten van krijgen, zoals ernstige verstoppingen.

Lekkere hapjes

Verwen uw kat of hond niet met te veel lekkere hapjes. Niet alleen zijn ze vaak niet geschikt voor hen, vanwege het zout- of suikergehalte, ze worden er daarnaast al snel te dik van.

Brandende kaarsen

Heeft u normaal geen kaarsen in huis, dan zijn uw dieren hier niet gewend aan geraakt. Zorg er daarom voor dat zij brandende kaarsen niet kunnen omstoten of hun snorharen eraan kunnen branden.

decembergevaren

Anti-aanbaklaag gourmetstel

Degenen met vogels als huisdieren doen er goed aan de gourmet uit te laten met de feestdagen of er anders voor te zorgen dat hun dieren niet in de buurt zijn. De antiaanbaklaag (teflon) waarmee een gourmetstel of grillplaat is bekleed geeft bij verhitting namelijk dampen af die al in kleine hoeveelheden giftig voor hen zijn. In een eerder artikel gaan we uitgebreider op dit onderwerp in.

gourmetten

Sterke geuren

Niet alleen de damp van een antiaanbaklaag kan fataal zijn voor een vogel, er zijn meer ‘luchtjes’ waarmee u rekening moet houden. Vermijd producten die een (sterke) geur afgeven in de ruimte waar uw vogel staat, zoals wierook, geurkaarsen, luchtverfrissers of sigarettenrook. Luchtjes die bij een mens soms al op de luchtwegen slaan, komen extra heftig aan bij vogels. Ook kleine knaagdieren kunnen hier behoorlijke overlast door ondervinden.

Zoetstoffen als xylitol

In januari aan de light of suikervrije producten? Bedenk u dan dat zoetstoffen levensgevaarlijk zijn voor huisdieren. Als een dier zoetstoffen binnen krijgt ontstaan er meestal al binnen enkele uren problemen. De symptomen zijn braken, zwakte, slapheid, toevallen, leverfalen, stollingsstoornissen en coma. Uiteindelijk kan het dier hieraan sterven.

Dierenarts bij decembergevaren

Voor alle bovenstaande gevaren geldt: vermoedt u dat uw huisdier iets binnen heeft gekregen waar hij ziek van kan worden, wacht dan niet af, maar neem meteen contact op met uw dierenarts. Des te eerder u erbij bent, des te groter de kans dat uw dier er niet te ernstig ziek van wordt.

Lees ook: kerstversiering ophangen? Zo houdt u het veilig, met tips over onder andere verlengsnoeren. En bekijk het complete overzicht met wetenswaardigheden, recepten, nieuwtjes en tips over Sinterklaas, kerst en Oud en Nieuw.

(Bron: ANP, Dierenbescherming, Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Snipsnap says:

    Dank u wel de tips.