Dahlia's stekken

Dahlia’s stekken, op dit moment en op deze manier kan dat

Des te meer Dahlia’s er bij elkaar staan, des te groter is het effect. En des te meer valt er te genieten. Dahlia’s stekken van de exemplaren die u al heeft is een goede manier om er meer van te krijgen. We vertellen wanneer en hoe u dat kunt doen.

Op welk moment Dahlia’s stekken?

Nadat een dahliaknol uit winterrust komt en er scheuten aan verschijnen, kunnen de stekken genomen worden. U kunt de knol al wat eerder laten ontwaken, door hem in de maanden januari – april in een pot met aarde te zetten. Net onder het oppervlak, de oude stengels moeten boven de grond uitsteken. Plaats de pot op een warme, lichte plek en houd de grond licht vochtig. Er zullen na enkele weken scheuten groeien.

Hoe Dahlia’s stekken?

Wanneer de scheuten minstens 2 bladparen hebben, snijdt u ze onder het onderste bladpaar af. Gebruik hier een scherp mes voor. Verwijder vervolgens de onderste bladeren en knijp de groeitoppen eruit. Doop de stekken eventueel in stekpoeder en zet ze in een pot met stekgrond. Plaats die weer op een warme, lichte plek, maar wel uit de volle zon. Laat de stekken niet uitdrogen. Plaats ze in een kweekkasje of bedek de potten met een plastic zak. Dit zorgt voor een hogere luchtvochtigheid. Op de moederknol moeten een paar gezonde stengels blijven zitten, die kunt u dan ook gewoon weer gebruiken.

Dahlia's stekken

Wanneer kunnen de Dahlia stekken naar buiten?

De stekken kunnen nadat het risico op vorst is geweken (IJsheiligen 12, 13, 14 mei) naar buiten. Laat ze dan eerst afharden, zodat de overgang niet te groot is. Hiervoor zet u ze om te laten wennen eerst enkele dagen achter elkaar een paar uurtjes buiten, uit de volle zon.

Dahliastekken verder verzorgen

Dahlia’s hebben veel water en voedsel nodig, om hun uitbundige bloei te garanderen. Houd de bodem daarom steeds licht vochtig en houd dit zeker op warme dagen in de gaten. Bij te weinig water vertraagt de groei, worden er weinig bloemen gevormd en verkleurt het blad uiteindelijk geel. Zorg ervoor dat ze meteen een goede start hebben in voedzame grond en mest afhankelijk van de mestsoort nog 1 tot verschillende keren tijdens hun groeiseizoen. Een organische meststof in korrelvorm is bijvoorbeeld handig, aangezien die meerdere weken achtereen voedt.

Dahlia's
Lees ook: Dahlia’s planten, verzorgen en overwinteren

De hogere soorten hebben wat steun nodig bij het groeien. Plaats daarvoor een kant-en-klare plantensteun of maak er zelf 1 met (bamboe)stokken. Door de planten boven 3 of 4 bladeren te toppen vertakken ze meer en krijgt u mooie, volle planten, met veel bloemen. Knip ook regelmatig de uitgebloeide bloemen weg. Er worden dan steeds nieuwe knoppen gevormd, wat de bloeitijd verlengd. Ook ziet de plant er daardoor verzorgder uit. Ook wanneer u bloeiende bloemen uit de plant knipt, om er binnen van te genieten, worden er steeds weer nieuwe bloemen gevormd.

Wees ook beducht op slakken, want die zijn dol op het jonge groen.

Andere manieren van Dahlia’s vermeerderen

Naast stekken kunt u Dahlia’s ook uit zaad vermeerderen of in het voorjaar de knollen delen. Dat laatste moet voorzichtig gebeuren en op elke knol moet een uitloper zitten.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: archief, Krijns groentips, VT Wonen, Groei & Bloei, TuinSeizoen, Gardeners World Magazine, Seasons, 123planten. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Dirck says:

    Als potplant in de Serre overwinteren ze moeiteloos en heb nu te kleine tuin of teveel gestekt?
    Let op dat ze niet kapot vriezen dus!