Dadelpalm: Phoenix canariensis
Publicatiedatum: 26 maart 2017
De dadelpalm geeft een echt vakantiegevoel. Zomers op een zonnig terras en ’s winters binnen. Ten onrechte wordt hij wel eens als winterhard aangeboden, maar meer dan 5 graden vorst verdraagt deze palm niet. Tenzij u de nodige voorzorgsmaatregelen neemt om hem tegen de kou (en vocht) te beschermen.
Standplaats dadelpalm
Van oorsprong komt de dadelpalm van de Canarische eilanden, vanwaar ook de toevoeging in zijn naam, ‘canariensis’. Hij is daar wisselende omstandigheden gewend, behalve extreme kou. Strengere winters in Nederland, met langdurig temperaturen beneden de -5 zijn dan ook funest voor deze plant. Binnenshuis heeft hij graag een lichte plek, daar groeit hij mooier en steviger door uit. Zomers staat hij graag buiten. Laat hem dan wel geleidelijk wennen aan direct zonlicht. ’s Winters moet hij vorstvrij overwinterd worden. Liefst niet in de warme huiskamer, maar een iets koeler vertrek in huis of idealiter een serre. Hij is dan ook zeer geschikt als kuipplant.
Dadelpalm water geven
Hoewel ze op erg droge plekken kunnen overleven heeft de dadelpalm het liefst voldoende water. Laat de kluit tussen de gietbeurten licht opdrogen, maar laat de plant niet compleet uitdrogen. ’s Winters is er minder water nodig, maar staat hij zomers buiten, dan zult u hem vaker moeten controleren. Qua voeding heeft de palm ook niet zoveel eisen, maar ook hierin geldt dat hij het er beter op doet. Geef daarom tijdens het groeiseizoen (lente-zomer) wekelijks plantenvoeding voor palmen met het gietwater.
Droge lucht houdt de dadelpalm niet zo van en het kan er zelfs toe leiden dat de plant ziek wordt en last van spint krijgt. Sproei het blad als de verwarming aan staat dan ook wekelijks preventief.
Dadels
De sierwaarde van de dadelpalm neemt toe naarmate de plant ouder wordt. Hij ontwikkelt dan ook een mooie stam. Op latere leeftijd kan de plant ook vruchten gaan vormen, maar helaas. De dadels van de Phoenix canariensis zijn niet eetbaar. Die van de Phoenix dactylifera wel.
Snoeien
Het is een natuurlijk proces dat de onderste bladeren op den duur lelijker worden en afsterven, deze kunt u zonder problemen van de palm knippen. Ga hierbij secuur te werk, want de dadelpalm heeft venijnige stekels. Verder snoei is niet mogelijk, het komt de schoonheid van de plant niet ten goede, maar bruine bladpunten kunt u natuurlijk wel voorzichtig weg knippen.