Coronavirus: deze dingen zijn belangrijk om nu dagelijks extra schoon te maken
Publicatiedatum: 13 maart 2020
Op plekken waar meerdere mensen samenkomen is een goede hygiëne altijd al belangrijk. In tijden dat er een virus rondwaart, zoals nu met het coronavirus, is het extra belangrijk om bepaalde objecten die veel gebruikt worden goed schoon te maken. Wij zetten op een rij welke dingen op de werkvloer en in huis elke dag extra gereinigd kunnen worden, om verspreiding van het virus zoveel mogelijk tegen te gaan.
Vaker reinigen
Naast extra vaak de handen wassen, desinfecterende handgels gebruiken en te hoesten of niezen in de ellenboog, is het goed om voorwerpen die vaak aangeraakt worden nog wat beter en vaker te reinigen dan anders. Dat geldt onder meer voor:
- Kranen
- WC-bril en doortrekknop
- Toetsenborden, werkoppervlaktes en computermuizen
- Lichtknoppen
- Deurknoppen (ook bijvoorbeeld van de koelkast)
- Trapleuningen
- (Eet)tafels
- Het aanrecht
- Deurbellen
- (Mobiele) telefoon
- Handdoeken: bij het drogen van de handen kunnen er ziekteverwekkers op de handdoek komen. Doe stoffen handdoeken daarom regelmatig in de was.
Warm sopje met zeep
Eventuele virusdeeltjes zijn niet 100 procent van oppervlakken te verwijderen, maar met een warm sopje met zeep worden er wel zoveel deeltjes verwijderd, dat besmetting een stuk moeilijker gaat. Het is onbekend of het coronavirus voorkeuren heeft voor een soort materiaal waar het zich aan bindt. Peter Molenaar, deskundige infectiepreventie bij het RIVM, heeft wel nog een extra aandachtspunt: “Over het algemeen geldt: hoe gladder het oppervlak, hoe beter het schoon te maken is. En daarmee is de kans op overleving van het virus klein.”
Mobieltje schoonmaken
Een mobiele telefoon kunt u niet met een sopje schoonmaken, maar het is zeker een item om niet over te slaan in uw dagelijkse schoonmaak. Virussen op telefoons gaan snel dood, zegt Peter Molenaar tegenover Nu.nl, maar des te viezer een toestel is, des te langer virussen daarop kunnen overleven. Als u uw telefoon goed reinigt, verkleint u dus het risico op besmetting. Molenaar raadt aan daarvoor en microvezeldoek te gebruiken, waar u verder geen schoonmaakmiddel of desinfectiemiddel op hoeft te doen. Een microvezeldoek verwijdert veel micro-organismen van het scherm. “100 procent virusvrij ga je je telefoon niet krijgen, maar als je het aantal virusdeeltjes daarmee met 40 tot 60 procent kunt verminderen dan is dat al hartstikke goed”, zegt Molenaar.
Desinfecterende handgel ongeschikt voor mobieltjes
Neemt u momenteel uw telefoon mee tijdens het ontsmetten met handgel? Dat is een minder goed idee. Molenaar waarschuwt dat dit er juist voor zorgt dat het voor virussen en bacteriën dan makkelijker wordt om op uw telefoon te overleven: “Handgel bestaat uit alcohol en een laagje vet met verzorgende bestanddelen die ervoor zorgen dat de alcohol je handen niet uitdroogt. Als je dit gebruikt voor je telefoon, dan verdampt de alcohol maar blijft het vetlaagje zitten. Vuil blijft dan juist aan je telefoon plakken.” Daarnaast zijn handgels en schoonmaakmiddelen vaak wat te agressief voor het materiaal van een mobieltje en een microvezeldoek doet geen kwaad.
Lees ook: coronavirus overleeft in het lichaam, maar ook daarbuiten?
Deze manieren van schoonmaken maken uw huis niet schoon, maar vies.
Zo hebben bacteriën geen kans in uw keuken.
Theedoek vaak bron van ziekmakende bacteriën.
Schoonmaken met ketchup en cola.
Een goed binnenklimaat creëert u zo.
Zo krijgt u uw bril echt schoon en deze methoden zijn af te raden.
Zijn er nog objecten die wij overgeslagen hebben, maar die u nu dagelijks extra schoonmaakt? Laat dan hieronder uw reactie achter.
(Bron: RTL Nieuws, Nu.nl, Libelle, HRPraktijk, RIVM)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik gebruik Au de Cologne voor het reinigen van mijn handen en regelmatig reinig ik mijn mobieltje evenals de knoppen van mijn computer met Au de Cologne op een papieren zakdoek gedrenkt, deurkrukken en knoppen in de lift worden aangeraakt met een papieren zakdoek.
heeft het zin om gordijnen te wassen nu met corona.
Het gebruik van wegwerp doekjes is aan te bevelen om herbesmetting te voorkomen. Iets wat in de horeca binnen de HASEP regels al bekend is. Maar als men dan toch graag met stoffen doekjes werkt denk dan aan het eenvoudige gebruik van de magnetron. Het doekje wordt droog en de hoge hitte vernietigd bacterien , schimmels en virussen.
Vochtige doekje is de wasmand laten wachten tot er genoeg was is , is vragen om problemen.
Ook mondkapjes zijn op die manier snel te ontsmetten.
Het gebruik van Jodium zeep is ook een prima ontsmettingsmiddel. Gebruik verse jodium samen met een scrub handzeep. En bij ernstige vrees is een tweede handenwas schoonmaak erachteraan een goede zaak. Ook daarna uw handdoek handdoek en/of uw theedoek in de magnetron verhitten. Vergeet niet de knoppen en handvat van de magnetron te ontsmetten.
Mvg. van iemand die veel met radio-isotopen heeft gewerkt en met zeer zware toxinen. Nog een prettige dag de zon schijnt voor iedereen en bedenk paniek is vaak erger dan het probleem opzich.
Goed schoonhouden is natuurlijk goed voor alle tijden, maar dit is echt onzin allemaal..virussen hechten zich niet aan oppervlaktes en dingen..blijven hooguit een aantal seconden op de knoppen zitten en zijn dat dood. Men draait wel door met dat Coronavirus. Virussen verspreiden zich via de lucht en met hoesten…en vandaar de maatregel anderhalve meter van elkaar te blijven is prima.
Beste Janny, ik hoop dat jij geen corona krijgt, niets is in deze periode overdreven of onzin, virussen hechten zich namenlijk WEL op oppervlakten en dingen, ze blijven zeker een aantal dagen zitten, ik heb 2 schoonmaakdiploma’s, dus je hoeft mij niets uit te leggen!
Niezen in de elleboog. En elke dag de kleding wassen, omdat we niet weten of het virus na 24 uur nog actief is.
Maar een verpleegkundige heeft intussen wel een hele dag rondgelopen met het virus op haar mouw, een mouw die minstens 20x langs het gezicht van een patiënt gestreken is. Kunt u mij de logica hiervan uitleggen?
Ook schoonmaken om de vaak aangeraakte voorwerpen heen, bijv. de deur om de deurklink (wordt ook vaak vastgepakt).
Gezicht (ogen,neus,mond) niet aanraken, ter voorkoming van zelfbesmetting en ter voorkoming van verspreiding van besmetting (geldt ook voor bijv. griep).
Handen wassen voor en na gezicht aanraken.
Eventueel vieze kraan niet met schone handen dichtdraaien.