Condens en schimmel op het raam: wat kunt u eraan doen?
Publicatiedatum: 5 januari 2023
Of u nu ramen van enkel of dubbel glas heeft, er kan altijd condens aan de binnenkant ontstaan. En dat kan vervolgens weer schimmel veroorzaken. Hoe voorkomt u dit? En wat kunt u doen als het alsnog gebeurt?
Hoe voorkomt u condens- en schimmelvorming op uw ramen?
Condens is (water)damp, die vloeibaar is geworden. Het ontstaat aan de binnenkant van uw woning als warme, vochtige lucht niet naar buiten kan en op koude oppervlakken belandt. Dat is het meest zichtbaar op ramen en spiegels. In de wintermaanden komt dit vaak voor, omdat het verschil tussen binnen- en buitentemperaturen dan groot is. Het kan overigens ook aan de buitenkant, in de auto of zelfs tussen de dubbele beglazing in ontstaan. Daarover geven we in dit artikel meer uitleg.
Als er condens op de binnenkant van de ramen ontstaat, kan dat schimmelvorming tot gevolg hebben. De kans hierop is groter als u enkel glas heeft, maar ook bij dubbel glas kan het voorkomen. Een deugdelijke ventilatie kan al een heel verschil maken, want in een gemiddeld huishouden komt dagelijks 10 tot 15 liter vocht vrij. Vooral met douchen en koken zorgt u voor de nodige warme vochtdeeltjes in de lucht. Daarom zijn de afzuigkap en de badkamerverwarming ook zo belangrijk. In dit artikel bespreken we nog meer manieren om schimmelvorming binnenshuis te voorkomen.
Verder is het aan te raden om alert te zijn op zogeheten koudebruggen, zwakke plekken in de isolatielaag van uw woning. Verder moet, naast de ramen zelf, ook het systeem eromheen in perfecte staat zijn. Laat het dus zo snel mogelijk verhelpen als u bijvoorbeeld houtrot, tochtgaten en/of onregelmatigheden in het kitwerk tegenkomt.
Hoe verwijdert u schimmel op of rond uw ramen?
Als er toch nog schimmel ontstaat, kan dat op het raam zelf, maar ook op het kozijn gebeuren. Schimmel op het raam is meestal wel met allesreiniger te verwijderen. Mocht de schimmel juist op de kozijnen ontstaan, dan kost het meer tijd om deze te schoon te houden. Hiervoor kunt u een soda-oplossing of chloorwater gebruiken.
Daarnaast zijn er speciale schimmelreinigers in omloop. Maar welk schoonmaakmiddel u gebruikt, zorg in elk geval dat u er geen droge, maar een vochtige doek of spons bij pakt. Anders blijven er schimmelsporen achter en dat kan luchtwegklachten veroorzaken.
(Bron: Archief, Water-dicht.be, RTL Nieuws, Vocht.be, Essent. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Sorry maar het in artikel staat niks over hoe je vochtige lucht in huis kan voorkomen?
De beste oplossing is dagelijks even goed te ventileren, het beste ‘s middags als de zon schijnt even ramen en/of deuren open zetten. (Natuurlijk wel even de verwarming uit zetten.)
Als er afzuiging is zet deze dan minstens een stand hoger en slaap ‘s nachts met een raam minstens op een kier open in de slaapkamer.
Vochtige lucht warmt ook slecht op en kost dus ook meer energie.
Nog een tip, koop een goede hygrometer, deze is het best rond de 50%, boven de 60% is te hoog.
Als aanvulling hierop, vochtproblemen zijn vaak de oorzaak van schimmels in huis.
Om het volledig op te lossen dien je het vochtprobleem zelf ook op te lossen, de meeste woningen hebben last van vochtigheid dat binnen dringt van buitenaf naar binnen.
Dat kan door poreuze gevels, lekke goten en leidingen, maaiveldzones waar water in de muren loopt. Etc. Een grondig onderzoek is vaak nodig om dit te bepalen.
Natte vloeren
Indien de bgg vloer nat /vochtig is verlies je daardoor alleen al tot 30% van je energie kosten.
Beste HerelsTom, bedankt voor uw reactie. In het artikel staat een link naar een eerder artikel, waarin we daar dieper op in gaan: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/huis-tuin-hobby/pas-bij-minder-stoken-en-ventileren-op-voor-vocht-en-schimmel-in-huis/ Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag