Clusia rosea
Publicatiedatum: 3 december 2017
Met zijn stevige, frisgroene blad heeft de Clusia rosea wel wat weg van een rubberplant (Ficus elastica), maar deze exotische plant behoort tot een andere familie.
Standplaats
In zijn natuurlijke omgeving, de (sub)tropische gebieden van centraal en Zuid-Amerika en dan vooral in de Caraïben, is de Clusia soms zo veelvuldig aanwezig, dat hij op die plekken is uitgegroeid tot een zeer onwelkome plant. Met veel vocht, licht en warmte groeit hij dan ook fors uit, maar bij ons in de huiskamer loopt het zo’n vaart niet. Zet hem in een kamer die ook ’s winters verwarmd is en op een lichte plek, maar waar hij niet de hele dag in de volle zon staat.
Water geven
De Clusia heeft graag regelmatig water en de kluit moet altijd licht vochtig gehouden worden. Afhankelijk van de temperatuur en het licht moet hij minstens één keer in de week water krijgen. Zorg daarbij wel dat de wortels niet in een laagje water komen te staan. Hij kan tegen wat harder water, dus kraanwater, liefst wel op kamertemperatuur, is prima geschikt. Ook al verdragen ze wat drogere lucht, kunt u hem het beste niet te dicht in de buurt van de verwarming zetten, want dan blijft hij mooier. In de winter kunt u hem eventueel wekelijks sproeien, als de luchtvochtigheid erg laag is.
In de lente en de zomer kunt u elke 2 weken plantenvoeding in een lage dosis tijdens het gieten geven.
Bloei
In de natuur bloeit de Clusia met prachtige, grote roze witte bloemen. Daarnaast ontstaan er vruchten aan de plant. In de huiskamer komt het helaas bijna nooit zo ver en als er al vruchten aan de plant verschijnen, dan zullen die niet rijpen.
Verpotten
In een pot groeit de Clusia niet zo snel, maar om de plant gezond te houden kunt u hem wel het best om het jaar van nieuwe potgrond voorzien. Afhankelijk van de groei geeft u hem dan een iets grotere pot of zet u hem zo mogelijk in dezelfde pot terug. Maar dan dus voorzien van een laagje nieuwe grond.
Snoeien
Een Clusia vertakt uit zichzelf meestal mooi, maar mocht hij wat spichtig uitgroeien, dan kunt u hem eventueel licht snoeien (toppen) om er een mooi model in te houden.
Giftig
Het sap van de Clusia is voor zowel mens als huisdier giftig, wees hier dus op bedacht bij het snoeien en verpotten.