Christusdoorn (Euphorbia milii)
Publicatiedatum: 18 november 2017
Als er één plant al lang als kamerplant gebruikt wordt, dan is het de Christusdoorn (Euphorbia milii) wel. Van de takken van deze plant zou de kroon van Christus gevlochten zijn, vanwaar zijn Nederlandse naam. Het is een bijzonder sterke plant, die met wat liefde erg oud kan worden en door de tijd heen van klein groen plantje uitgroeit tot een vertakte plant, met lange, stekelige, deels kale takken.
Standplaats
De Christusdoorn houdt van warmte en van veel (zon)licht. De huiskamer is dus uitstekend geschikt voor deze plant. Zelfs een vensterbank in de buurt van de verwarming wordt goed verdragen, want droge, warme lucht is geen probleem voor de Christusdoorn. Volle zon is ook prima, maar laat hem daar wel geleidelijk aan wennen. Zet de plant in elk geval niet in een vertrek waar de temperatuur regelmatig onder de 15 graden komt. Hij kan korte tijd zelfs temperaturen tot 0 graden overleven, maar beter wordt hij er zeker niet van. Zet de plant daarnaast niet opeens op een heel andere plek neer, want dan kan hij zijn blad laten vallen. Af en toe een slag draaien is geen probleem. Het kan voorkomen dat de plant na aankoop ook eerst blad laat vallen tot hij zich heeft aangepast aan de andere lichtval en omstandigheden. Dit is niet schadelijk voor de plant, hij is alleen even wat minder mooi.
Water
Deze succulente plant heeft weinig water nodig. Laat de grond tussen 2 gietbeurten steeds eerst weer opdrogen. Tijdens de wat donkerder wintermaanden is er nog minder waterbehoefte, geef dan nog spaarzamer water. Tijdens het groeiseizoen (lente-zomer) kunt u om de week plantenvoeding voor succulente planten geven.
Bloei
De Christusdoorn kan het hele jaar door bloeien, vaak wel maanden achter elkaar. Aan het uiteinde van de takken verschijnen piepkleine bloempjes, die vrij onooglijk zijn, maar de rode, oranje, roze, witte of gele schutbladeren geven de plant zijn sierwaarde. De plant komt zonder extra verzorging gemakkelijk in bloei en heeft ook geen rustperiode nodig bijvoorbeeld.
Giftig
Het sap van de Christusdoorn is giftig. Het is irriterend bij aanraking en u mag het daarnaast beslist niet binnen krijgen. Pas op met snoeien en verpotten en houdt huisdieren en kleine kinderen bij de plant uit de buurt.
Snoeien en verpotten
Als de Christusdoorn te groot wordt of lelijk van vorm, dan kunt u hem snoeien. Verpotten is maar af en toe nodig. Deze plant is met weinig tevreden en een relatief kleine pot is prima. Beslist u de plant wel te verpotten, doe dit dan het liefst in het voorjaar en draag beschermende handschoenen, zowel tegen de stekels als het sap. Qua grond kunt u het beste speciale cactus/vetplantenaarde gebruiken.