Camelia snoeien: wanneer en hoe? En waarom komt een Camellia soms niet goed tot bloei?
Publicatiedatum: 6 april 2025
De Camelia (Camellia japonica) is geliefd vanwege zijn vroege en uitbundige bloei. Deze mooie, groenblijvende struik hoeft niet gesnoeid te worden, maar het kan wel, wanneer hij te groot wordt. Of minder mooi. We vertellen wanneer en hoe u dat moet doen. En of u uitgebloeide bloemen moet verwijderen. Daarnaast geven we oplossingen voor wanneer uw plant niet goed tot bloei komt.
Wanneer moet een Camelia gesnoeid worden?
De Camelia is een vroegbloeiende struik. Soms kunnen de bloemen al vanaf januari verschijnen, maar over het algemeen bloeit hij tussen februari en april. Om de bloei niet in de weg te zitten, moet u wachten tot hij helemaal is uitgebloeid, voordat u de snoeischaar ter hand neemt. Meestal is dat op z’n vroegst eind april. In mei, juni en juli kunt u hem ook nog snoeien, maar daarna kunt u dat beter niet meer doen. Dan worden er alweer knoppen aangemaakt voor het jaar erop en als u te laat nog snoeit, kan dat ervoor zorgen dat u het jaar erop minder of zelfs geen bloemen hebt. Snoei ook zeker niet in de herfst of winter, want wanneer het dan streng gaat vriezen, kunnen de takken sterker invriezen.
Hoe moet een Camelia gesnoeid worden?
Als uw Camelia de ruimte heeft en mooi vol blijft groeien, dan hoeft hij niet gesnoeid te worden. Over het algemeen behoudt hij zelf een mooie vorm. Wordt hij te groot voor zijn plek, zijn er zieke of beschadigde takken of krijgt hij een minder mooie vorm, dan kunt u hem wel snoeien.
Gebruik een scherpe en schone snoeischaar en bekijk of er dode, zieke of beschadigde takken in de struik zitten. Snoei die tot op de stam weg. Bij takken die elkaar raken kunt u het beste 1 ervan wegknippen, zodat ze elkaar niet beschadigen en er meer licht en lucht in de plant komt. Kort de resterende takken vervolgens in en houd voor een mooie vorm een gelijkmatige lengte aan. Knip steeds net boven een blad of knop, zodat de tak daar weer kan uitlopen.
Op onderstaande foto ziet u de eigen Camelia van de schrijver van dit artikel van MAX Vandaag. De struik staat sinds 8 jaar in de tuin en is in die tijd nog niet gesnoeid. Hij is mooi vertakt en vol uitgegroeid en nog niet te groot voor zijn plek. In dit geval is het dus nog niet nodig om te snoeien. Na de bloei kunnen eventueel alleen de uiterste topjes van de takken teruggesnoeid worden, om de vorm te behouden.
Moeten uitgebloeide bloemen van een Camelia verwijderd worden?
Het is voor het doorbloeien niet nodig om uitgebloeide bloemen van een Camelia te verwijderen. De struik werpt ze er na verloop van tijd vanzelf af. Maar desondanks kunt u ze wel zelf uit de plant draaien of wegknippen. Zeker wanneer het regent, kunnen ze namelijk al snel bruin en snotterig worden en dat staat minder mooi. Door de uitgebloeide bloemen te verwijderen blijft de Camelia er op zijn aantrekkelijkst uitzien.
Komt uw Camelia niet goed tot bloei? Dit kunt u dan doen
De bloei van de Camelia is uitbundig. Met een beetje geluk is de gehele plant bezaaid met prachtige, grote bloemen. Maar het kan voorkomen dat de heester niet of slecht tot bloei komt. Dat kan verschillende redenen hebben. Ten eerste is het dus zaak om hem niet te laat in het jaar te snoeien en ook zeker niet vlak voordat hij in bloei moet komen.
Daarnaast is zijn standplaats van belang. Hij heeft een half beschaduwde plek nodig, waar hij in elk geval ’s ochtends geen zon krijgt. Zeker wanneer het vriest kan hij daar namelijk niet goed tegen. Hij kan dan niet goed water opnemen en verbrandt. De knoppen zullen dan niet uitkomen. Beter is dus een plek in de halfschaduw. Hij kan wel prima tegen wat middagzon, als de bodem maar vochtig is. Op een donkerdere plek kan hij het ook goed doen, maar wel kan de bloei dan minder rijk worden.

Verder heeft de Camelia voldoende water nodig om de knoppen goed te laten ontwikkelen. Laat hem nooit helemaal uitdrogen, want dit kan ten koste gaan van de bloemknoppen.
Ook staat hij het liefst in een lichtzure bodem. U maakt hem blij met wat tuinturf of compost en voeding voor zuurminnende planten.
Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.
(Bron: Krijns groentips, Bloemenpark Appeltern, Gardeners World Magazine, Ecostyle, Baldur, Intratuin. Foto’s: Shutterstock en redactie MAX Vandaag)