Calathea
Publicatiedatum: 12 augustus 2017
De Calathea is te krijgen in een keur aan bladpatronen en -vormen en hij is voorzien van een trucje, waarmee hij ’s avonds zijn blad sluit en ’s ochtends weer opent. Met de Calathea haalt u dus zeker geen saaie plant in huis.
Standplaats
Van oorsprong komt de Calathea uit de oerwouden van het Amazonegebied in Zuid-Amerika. Om hem in onze huiskamers een gelukkige plant te laten zijn, moet u dus wel wat meer doen dan bij de gemiddelde plant. Zo wil hij niet te zonnig staan, want hij is een dichtbegroeide en dus meer schaduwrijke omgeving gewend en hij houdt van warme, vochtige lucht. Hij staat wel graag in een verwarmd vertrek, maar een standplaats direct naast de verwarming is vanwege de droge lucht dus geen geschikte plek. Zorg er ook voor dat hij niet op de tocht staat, want daar kan hij niet goed tegen. Zet ‘m gerust wat verder de kamer in, maar ook weer niet te donker, want dan zal het patroon op het blad vervagen, wat zonde is, want dat is nou net zijn grote sierwaarde.
Water geven
Deze plant staat het liefst in grond die continu licht vochtig blijft. Het handigste is het om hem daarvoor enkele keren per week kleine beetjes water te geven. Maar niet zoveel dat hij in een laag water blijft staan. Van water op kamertemperatuur en zeker als u regenwater gebruikt wordt deze plant extra blij.
Om de luchtvochtigheid te verhogen kunt u de Calathea regelmatig een sproeibeurt geven. Zomers volstaat eens per week (dit voorkomt ook meteen spint en stof op het blad) en ’s winters, als de luchtvochtigheid lager is het liefst 2 keer per week.
Als u de Calathea elke 2 jaar van verse potgrond voorziet, dan heeft hij verder niet veel aanvullende voeding nodig. In de zomermaanden, als hij het hardst groeit, kunt u hem ondersteunen met elke maand een beetje plantenvoeding voor groene kamerplanten.
Trucje
De Calathea is één van de planten die het vermogen heeft zijn bladeren op te rollen voor de nacht. U moet dus niet gek staan te kijken als u uw plant ’s avonds opeens ziet én hoort bewegen! Als het ochtend wordt ontvouwt hij zijn blad weer voor de nieuwe dag. De plant kan dit doordat hij een soort ‘gewrichtje’ heeft tussen het blad en de steel.
Lelijk geworden blad
Mettertijd kan ouder wordend blad de Calathea een wat rommelige aanblik geven. Deze bladeren kunt u eenvoudig uit de plant knippen. Hij ziet er dan niet alleen weer fris uit, maar steekt zijn energie erna dan ook alleen nog in het overgebleven blad.
Bloei
Sommige Calathea’s kunnen onder gunstige omstandigheden in bloei komen, maar over het algemeen wordt de plant als bladplant gehouden. De Calathea crocata is hier een uitzondering op. Deze wordt als bloeiende plant verkocht en heeft fleurige oranje bloemen.