Cactussen

Cactussen zaaien, verzorgen en verpotten, zo doet u dat

Cactussen zijn er in alle soorten en maten. Bloeiend of niet bloeiend. Als u wilt, kunt u er een uitgebreide collectie van verzamelen. Een voordeel daarbij is dat ze vrij makkelijk zijn te zaaien. Leuk om eens uit te proberen en uw verzameling uit te breiden. We vertellen u hoe.

Wanneer cactussen zaaien?

Cactussen kunnen het hele jaar door binnenshuis gezaaid worden. Aangezien ze na enkele weken veel licht nodig hebben, zijn de donkerste wintermaanden wel minder ideaal.

cactussen

Hoe cactussen zaaien?

Cactussen hebben licht nodig om te kiemen, het zijn zogenaamde lichtkiemers. Dat betekent dat u de zaden op de aarde legt en ze er licht indrukt, maar niet bedekt met aarde. Voor het zaaien kunt u speciale cactusgrond gebruiken, zaaigrond of potgrond vermengd met zand. De zaailingen hebben veel warmte nodig: overdag tussen de 20 en 25 graden en ’s nachts rond de 15 graden.

En in eerste instantie ook veel vocht. Vooral een hoge luchtvochtigheid is van belang. Zet de zaailingen daarom in een kweekkasje of plaats plastic zakjes over de potjes en houd de grond heel licht vochtig. Het werkt goed om de potjes in een bakje water te zetten en ze zich van onderaf vol te laten zuigen. Lucht wel dagelijks, om schimmelvorming te voorkomen. De zaailingen mogen nu nog niet in de volle zon staan, maar hebben wel een lichte plek nodig.

Zo gauw de eerste stekeltjes te zien zijn, kunt u ze langzaam laten wennen aan de meer barre omstandigheden waaronder cactussen normaal goed groeien. Verwijder de bedekking steeds langer en geef pas weer water wanneer de grond helemaal opgedroogd is. Nu mag u ze ook laten wennen aan een standplaats in de volle zon.

cactussen

Cactussen verspenen en verpotten

Afhankelijk van de grootte van de pot, waarin u de cactussen gezaaid heeft, kunt u ze ongeveer een half jaar laten staan. Ze groeien namelijk relatief langzaam. Geef de plantjes elk een nieuw potje met verse cactusgrond, wanneer ze ongeveer zo groot zijn als een knikker. En verpot daarna pas weer wanneer het nodig is.

Des te groter cactussen worden, des te groter ook de uitdaging om ze te verpotten. Gelukkig hoeft dat maar eens in de 3 à 5 jaar te gebeuren. Om te voorkomen dat de cactus met zijn wortels in water komt te staan, kunt u de onderste laag van de pot vullen met potscherven of grind. Trek ter bescherming bijvoorbeeld stevige tuinhandschoenen aan en/of wikkel de cactus in een dikke laag kranten, karton of doeken, om hem uit zijn pot te halen. Houd hem verder zoveel mogelijk bij de kluit vast. Aan de bovenkant van de pot kunt u bijvoorbeeld met een schepje grond toevoegen. En eventueel grind ter decoratie. Een verwonding door de doorns kunt u beter voorkomen dan genezen, want dat kan zelfs tot een ontsteking van de huid leiden.

cactussen

Cactussen verzorgen

Plaats uw cactussen uiteindelijk op de zonnigste plek in huis. Bijvoorbeeld een vensterbank op het zuiden of zuidwesten. Laat de grond tussen het gieten steeds eerst weer goed opdrogen voor u opnieuw water geeft. In de lente en zomer is dit zo ongeveer eens per maand en in de winter eens per 2 maanden. In de lente en zomer voeding voor cactussen geven tijdens het gieten.

Zomers kunnen de meeste cactussen ook buiten staan, maar laat ze dan wel geleidelijk wennen aan het zonlicht, anders kunnen zelfs cactussen verbranden. Let daarnaast op bij langdurig regenachtig weer. Zorg als het even kan dat u ze dan overdekt wegzet, zodat ze niet doorweekt kunnen raken.

In ons kamerplantenoverzicht vindt u alles over de verzorging van de meest populaire en wat minder bekende planten. Ook onderverdeeld in groene kamerplanten en bloeiende kamerplanten.

(Bron: Archief, Tuindreef, wikiHow, Gardeners World Magazine, Cactussen & Vetplanten. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie