Buxusmot

Buxusmot teistert Nederlandse tuinen

Zo’n 10 jaar geleden floreerde de populaire Buxus nog in Nederland. In 2007 is echter voor het eerst de buxusmot in ons land opgedoken. Ondertussen is het vlindertje (of eigenlijk moeten wij zeggen de rups) een ware plaag geworden en worden op steeds grotere schaal buxussen aangetast. 2017 is een extreem goed jaar voor de mot en dus heel slecht nieuws door de ons zo geliefde Buxus.

Aziatische exoot

Elk jaar krijgen meer en grotere regio’s te maken met de buxusmot (Cydalima perspectalis). Het motje is een Aziatische exoot en is naar alle waarschijnlijkheid vanuit China met een partij buxussen in Duitsland terecht gekomen en van daaruit verder verspreid. De eerste jaren is het in Nederland bij enkele waarnemingen per jaar gebleven, maar die waarnemingen zijn erna gestaag toegenomen en sinds 2015 mogen we wel spreken van een ware plaag. Dit jaar zijn er meldingen vanuit bijna 900 verschillende ‘kilometerhokken’.

buxusmot

Schade

De buxusmot legt meerdere keren per jaar eitjes en de rupsen die daar uit voortkomen duiken vooral in april/mei, juli/augustus en september/oktober op. Vraatschade van deze rups is te herkennen aan bruinverkleuring, dode blaadjes en kale takken. Ook worden bladeren aan elkaar gesponnen en zijn grauwgroene uitwerpselen te zien. Bij schade van de buxusmot blijft de bladnerf zichtbaar. De vraat gaat razendsnel, maar er is iets aan te doen als u er snel genoeg bij bent. Zelfs als uw struiken helemaal kaal gevreten zijn, zijn zij soms nog te redden, door ze grondig terug te snoeien. Voor veel tuineigenaren is de lol er dan echter af en de trots van vele jaren wordt verwijderd. In dat geval moet goed opgelet worden dat de rupsen niet alsnog kunnen overleven op bijvoorbeeld de composthoop. Zij kunnen dan namelijk overwinteren en het jaar erop als vlinder uitvliegen en opnieuw voor problemen zorgen.

buxusmot_vlinder_shutterstock

Bestrijden

Een milieuvriendelijke manier van bestrijden van de buxusmot is het plaatsen van een feromoonval. Deze val is voorzien van een lokstof en eenmaal in de val gevlogen, kunnen de motten er niet meer uit. Er zijn ook chemische en biologische gifstoffen in de handel, maar het nadeel van de chemische gifstoffen is dat ook andere dieren daar onder lijden. Gelukkig duiken er ook steeds meer natuurlijke vijanden op, zoals sluipwespen, sluipvliegen, aaltjes en vogels zoals kauwen, eksters en koolmezen. Waarschijnlijk zal de schade daardoor de komende jaren wel minder worden. Voor het najaar is het in elk geval zaak uw buxussen nog eens goed te controleren en bij een eventuele aantasting korte metten te makken met de rupsen. Vanaf oktober gaan zij namelijk overwinteren om in april weer tevoorschijn te komen. Dat kunt u nu al voorkomen.

Staat uw Buxus er nog gezond bij of heeft u ook last van de buxusmot?

(Bron: naturetoday.nl, landbouwleven.be)

Geef een reactie

Reactie

    ineke18 says:

    Wij hadden een nieuw haagje gemaakt, stond er mooi strak bij. Ook daar zaten op een gegeven moment de mot erin. We hebben het hele strakke haagje weg moeten halen, want ze hadden elkaar wel aan gestoken. Ook de buxusbol en twee vierkanten gingen eraan. Hebben we jaren ons best voor gedaan, zelf gekweekt en bam over is het. Heel jammer, maar er zijn ergere gevallen wat heel erg is .