Bonsai vijg

Bonsai vijg (Ficus microcarpa ginseng)

De Ficus microcarpa gingseng is een ficus als alle anderen, met het verschil dat deze in bonsaivorm gekweekt wordt. Met zijn dikke, grillige stam en glanzend donkergroen blad is het ook net echt een miniatuurboom in huis.

Luchtwortels

Voordat deze ficus zijn weg naar de tuincentra, plantenzaken en vervolgens onze huiskamers vindt, heeft hij er al een heel leven in Azië op zitten. Om het karakteristieke uiterlijk te ontwikkelen is namelijk minimaal 10 tot 15 jaar nodig. Vervolgens wordt hij naar Nederland geïmporteerd. Goedkopere versies worden in een sneller tempo gekweekt. De toevoeging gingseng aan de Latijnse naam betekent wortel in het Chinees en heeft hij te danken aan de verdikte grondwortels die gevormd worden.

Stand plaats

Een lichte, tochtvrije plek is ideaal. Is zijn standplaats te donker, dan groeit het blad niet mooi uit en kan het zelfs van de plant vallen. Net als de Ficus benjamina houdt hij er niet van om van plek te wisselen, ook dat kan bladval veroorzaken. Ze verdragen een lage luchtvochtigheid, maar eigenlijk is des te hoger des te beter, want een hoge luchtvochtigheid is een vereiste om luchtwortels te ontwikkelen. ’s Winters is de woonkamer wat minder geschikt voor deze plant, want hij overwintert het liefst bij iets koelere temperaturen. Blijft hij wel in de woonkamer, zorg dan voor voldoende licht en pas de watergift hierop aan.

Bonsai vijg

Water geven

De waterbehoefte is net als de plant zelf niet zo groot, maar laat de kluit tussen de gietbeurten net niet helemaal opdrogen. Des te warmer en lichter hij staat, hoe vaker hij water nodig heeft. Geef het water liefst op kamertemperatuur. Om de luchtvochtigheid te verhogen kunt u de plant sproeien, maar doe dit liever niet op de stam, want dan kan die gaan schimmelen. Geef in het groeiseizoen elke 2 weken plantenvoeding voor groene kamerplanten tijdens het gieten.

Snoeien

De bonsai Ficus is een langzame groeier, maar om de mooie bonsai-achtige vorm te behouden kunt u hem af en toe terug in vorm snoeien. Let daarbij op het witte melksap dat dan vrijkomt, want dit is giftig. Dit ‘bloeden’ stopt vanzelf weer, maar u kunt het eventueel stoppen met as. Het handigste is het om tijdens de wintermaanden te snoeien, dan is de sapstroom minder. Het giftige sap is ook de reden dat dit een minder geschikte plant is als u huisdieren heeft. Bij grotere exemplaren kunt u hem eventueel ook in een bepaalde vorm laten groeien door het gebruik van bedrading. Let hierbij wel op dat het (ijzer)draad niet ingroeit, dus verwijder het tijdig weer.

Bonsai vijg

Verpotten

Wordt de bonsai Ficus te groot voor zijn pot of heeft u langer dan 2 jaar niet verpot, zet de plant dan in een nieuwe pot of geef in elk geval nieuwe aarde. Eventueel kunt u de wortels hierbij licht terugsnoeien, zodat de maat van de pot in verhouding blijft met de plant.

Geef een reactie