schikken

Bloemen in een vaas schikken, zo doet u dat zelf mooi

Gemengde boeketten, die kant-en-klaar te koop zijn, zijn zo geschikt dat alle bloemen samen op hun best uitkomen. Lijkt het u leuk zelf eens een bos te schikken, dan blijkt dat vaak toch lastiger dan gedacht. We zetten een aantal tips op een rij die u daarbij kunnen helpen.

De vaas

Hoe bloemen in een vaas uitkomen heeft voor een groot deel te maken met de vorm en hoogte van de vaas. Bij een vaas met een brede mond hebben de stelen veel ruimte en zullen ze meestal alle kanten op vallen. In een wat smallere vaas staan de bloemen wat rechterop. Wilt u een nonchalante bos, kies de vaas dan niet te smal uit, maar wilt u het juist wat strakker, doe de bloemen dan juist wel in een smalle vaas. Ook mogelijk: maak met doorzichtig plakband een raster over de bovenkant, waar u de stelen tussen zet. Het plakband houdt de bloemen dan op hun plek en ook de bloemen in het midden blijven netjes zo staan als u wilt. Dit is wel wat minder handig bij het verversen van water, dus u kunt ook voor bijvoorbeeld een stukje kippengaas kiezen. Dat kunt u over de vaas vouwen en haalt u er eenvoudig even af.

vazen

Ook de hoogte van de vaas is van belang. Zijn de stelen erg lang en heeft u geen hoge vaas, kort de stelen dan zo in dat ze mooier uitkomen. En kies bij erg korte stelen voor een lage vaas, omdat u anders erg weinig van de bloemen ziet en het propperig over komt. Zorg er verder altijd voor dat de vaas brandschoon is voor u de bloemen erin plaatst. Niet alleen oogt dat een stuk mooier, ook blijven uw bloemen langer vers. Vuil of bacteriën zorgen er namelijk voor dat ze sneller verwelken.

Mini vaasjes

Is een deel van het boeket uitgebloeid, maar zijn andere bloemen nog mooi, dan kunt u de resterende bloemen ook samen in 1 of meerdere kleine vaasjes schikken. Ook fraaie jampotten, blikken of theekopjes kunnen dienst doet als vaasje. Kort de stelen daarvoor in tot de gewenste lengte en kies bloemen bij elkaar die mooi bij elkaar uitkomen.   Zo verlengt u de duur en daarmee het plezier van de bloemen.

mini boeket

De bloemen

Met 1 soort bloemen in 1 of meerdere kleuren is het makkelijker om een boeket te schikken dan een veldboeket met veel verschillende bloemsoorten. Waarbij de lengte van de bloemen vaak ook nog wisselt. Bij een veldboeket werkt het het mooiste om de hoogtes af te wisselen en symmetrie te voorkomen. Bij tulpen of rozen is het vaak mooier om wat meer bloemen bij elkaar in een vaas te zetten, maar bij grote bloemsoorten als lelie, zonnebloem of pioenroos zijn 5 stelen vaak al genoeg om een vaas te vullen. Door te kiezen voor sterke bloemsoorten, zoals Lisianthus of vrolijke, gele Craspedia-bolletjes, kunt u het langst van uw boeket genieten. Snijd voor u begint met het schikken de stelen schuin af of gebruik een (schone) snoeischaar in het geval van wat dikkere takken. Verwijder daarnaast het onderste blad, dat anders onder water komt te staan in de vaas.

Bloemen
Lees ook: Langer genieten van een boeket? Tips om uw bloemen vers te houden

De plek

Komt het boeket in een hoek te staan, dan is het handig de mooiste bloemen vooraan te zetten. Die komen aan de voorkant het mooiste uit en de bloemen die achterin staan ziet u minder. Staat het boeket echter op een plek waar u er van alle kanten zicht op heeft, dan is het mooier om hem van alle kanten zo aan te kleden dat er altijd wat te zien is.

Het schikken

Wat vaak goed werkt is eerst een aantal bloemen met stevige stelen over de vaas te verdelen, die dan als frame werken. De stelen gaan daarbij kruislings in de vaas en dat maakt het makkelijker om de rest van de bloemen er tussen te zetten. Werk van buiten naar binnen en plaats 1 of enkele bloemen in het midden. Zitten er een paar extra lange stelen bij, verdeel die dan als laatste, over de hoeken van de vaas. Houd wel in de gaten of de stelen ver genoeg de vaas in gaan, zodat ze goed in het water staan. Door tussendoor een paar keer van een afstandje te kijken en de vaas te draaien ziet u beter waar er nog gaten zitten die om een bloem vragen.

Korenschooftechniek

U kunt er ook voor kiezen de bloemen buiten de vaas, met de hand te schikken. Daarvoor kunt u bijvoorbeeld de korenschooftechniek gebruiken. Daarvoor legt u de bloemen 1 voor 1 op uw hand, in 1 richting en steeds schuin op hun voorganger. Uiteindelijk heeft u dan een boeket met een ‘smalle taille’. Knip de stelen vervolgens op dezelfde hoogte af. Het handigste is daarvoor een snoeischaar of speciale bloemenschaar te gebruiken. Zet de bloemen in een vaas met een hals die niet te breed is, anders gaat het effect verloren of bind de bloemen voorzichtig bij elkaar met binddraad, zodat het boeket zijn vorm houdt. Als het goed is kan het boeket dan zelfs rechtop staan.

korenschoof

Om de bloemen langer goed te houden is het verstandig het water om de paar dagen te verversen en dat geeft u ook meteen weer een kans om de bloemen op een andere manier te schikken als u nog niet helemaal tevreden was. Of gewoon omdat het leuk is om te doen natuurlijk.

Bekijk filmpjes

Liever een keer zien hoe bloemen geschikt kunnen worden? Snuffel dan eens rond op Youtube, daar zijn veel voorbeeldfilmpjes te vinden, zoals de bijgevoegde video, die de korenschooftechniek uitlegt.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

(Bron: Roomed, Bloomon, Blijtijds, Floralist, archief)

Geef een reactie