Bloembollen planten in het najaar: wanneer en hoe diep?
Publicatiedatum: 26 november 2023
In het najaar bloembollen planten, zorgt ervoor dat u in het voorjaar kunt genieten van een heerlijk lentegevoel. Plant u vroege bollen, dan begint het lentegeluk zelfs al in de winter. U leest hier onze tips over wanneer u ze kunt planten en hoe diep de bollen moeten komen.
Wanneer moeten de bloembollen de grond in?
Voorjaarsbollen kunnen in het najaar vanaf half september tot december geplant worden. Des te eerder u ze plant, des te eerder ze het jaar erop zullen bloeien. Vroegbloeiers, zoals het sneeuwklokje, kunnen in januari al voor kleur in de tuin zorgen en (late) tulpen trekken dit tot ver in mei door. Tulpenbollen kunt u beter wat later planten, in november. Dit om te voorkomen dat ze gaan rotten of schimmelen. Plant de bollen wanneer het niet vriest en bij voorkeur wanneer het niet al te nat is buiten. Kou, in combinatie met nat weer, zorgt er namelijk eerder voor dat de bollen rotten.
Hoe diep moet u de bloembollen planten?
De plantdiepte is afhankelijk van de bolgrootte. Houd een diepte van 2 à 3 keer de grootte van de bol aan. Kleine bolletjes komen dus redelijk ondiep te liggen en grote bollen, zoals de tulp en narcis, wat dieper. Plaats de bollen met de punt naar boven en het brede gedeelte naar beneden. Grote bollen zo’n 7 tot 20 cm uit elkaar en kleine bollen 3 tot 7 cm. Heeft u weinig ruimte of plant u de bollen in een pot, dan kunt u ook ‘lasagnebeplanting’ toepassen.
Plant u de bollen aan in een drogere periode, geeft dan na het planten water, zodat ze goed aanslaan.
Op welke plek moeten de bollen komen?
Kies een plek uit waar de bloembollen niet te nat staan. Dus niet ergens waar vaak plassen water blijven staan. De meeste bloembollen hebben enkele uren zon per dag nodig om het goed te doen. Plant de bollen dus niet op een te donkere plek. Het voordeel is wel dat wanneer zij in bloei staan, veel andere planten en bomen nog geen blad hebben en de zon dus vrij spel heeft. Kies tenslotte bij voorkeur een plek uit waar u ze vanuit huis goed kunt zien, zodat u er juist ook binnen van kunt genieten.
Kunnen de bollen na de bloei in de grond blijven?
Veel bolsoorten kunt u jaar na jaar in de grond laten zitten. Sneeuwklokjes en krokussen bijvoorbeeld zullen zich vaak ook vermeerderen, zodat u er na verloop van tijd alleen maar meer van krijgt. Sommige bolsoorten, zoals veel tulpen, worden echter na enkele jaren minder of verdwijnen zelfs helemaal. Die kunt u dan zo nodig weer vervangen door nieuwe exemplaren.
Bloembollen zijn te onderscheiden in 3 soorten: enkeljarige, meerjarige en verwilderingsbollen. Enkeljarige bollen zijn in jaar 1 op hun mooist en komen het jaar erop ook nog op. Na verloop van tijd is de bloei echter over. Meerjarige bollen bloeien meerdere jaren achter elkaar mooi. Verwilderingsbollen komen ook elk jaar terug en breiden zich daarnaast steeds meer uit.
Wanneer u bloembollen in de grond laten zitten, gaan ze uiteindelijk vanzelf uit het zicht, aangezien ze bovengronds afsterven na de bloei. Wilt u de bollen tijdens de zomermaanden liever uit de grond halen, dan kan dat ook. Zorg er wel voor dat het loof eerst afgestorven is. De bollen halen namelijk veel energie uit het groen en hebben dit nodig om het jaar erop weer tot bloei te komen. In het najaar kunt u de bollen dat weer in de tuin (of in potten) planten.
Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u daarnaast nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.
(Bron: archief. Foto’s Shutterstock)