Bloembollen in pot in huis? Dit kunt u daarmee doen als ze uitgebloeid zijn
Publicatiedatum: 13 april 2025
Niet alleen buiten kunnen we genieten van bloembollen. Ook voor in huis worden allerlei soorten in potten verkocht. Zoals narcissen, hyacinten en blauwe druifjes. Eenmaal uitgebloeid, hoeft u ze niet weg te gooien. Wanneer u ze op de juiste manier verzorgt, kunt u ze volgend jaar opnieuw in bloei laten komen. Hier moet u dan op letten.
Zo blijven bloembollen langer goed in huis
Hoelang bloembollen in pot goed blijven in huis, is afhankelijk van een aantal factoren. Om te beginnen is de temperatuur belangrijk. Hoe warmer het is, hoe korter ze meegaan. Lentebollen zijn namelijk eigenlijk niet bedoeld voor de warme omstandigheden in huis. Als u ze het liefst in de warme woonkamer zet, plaats ze dan in elk geval niet direct naast de verwarming. Een plek naast een raam waar weinig zon komt, is geschikter. Maar nog beter is een vertrek waar het minder warm gestookt wordt.
Geef daarnaast voldoende water. Bloembollen die in bloei staan verbruiken veel water en wanneer ze droog komen te staan, verwelken ze sneller. Doorweek de grond niet, maar houd de kluit steeds licht vochtig. De plantjes hebben voor hun bloei voldoende voedsel dat ze uit hun bol halen, maar om ze ook weer genoeg kracht voor het jaar erop te geven, kunt u ze wat plantenvoeding geven. Bijvoorbeeld een universele voor kamerplanten of voor bloeiende planten. Of zet ze in een wat grotere pot met verse potgrond. In potgrond zit over het algemeen voldoende voeding voor een week of 6 en dan zijn de bolplanten meestal wel weer uitgebloeid.
Daarnaast moet u uitgebloeide bloemen uit de plant knippen. Anders bestaat de kans dat ze zaden aanmaken, wat veel energie kost. Laat de verdere steel en het blad wel zitten, want tijdens het afsterven hiervan, gaat de energie hieruit terug naar de bol.

Dit kunt u met bloembollen in huis doen als ze uitgebloeid zijn
Om het jaar erop ook weer voldoende energie te hebben, is het dus belangrijk dat u het blad en de stelen niet afknipt, totdat die totaal verdroogd zijn. Dit is niet zo’n fraai gezicht, dus zet ze ergens uit het zicht neer. U heeft vervolgens 3 opties:
- Laat ze in dezelfde pot staan en zet ze droog, koel en donker weg.
- Haal de bollen uit de pot en bewaar ze op een droge, koele en donkere plek. In bijvoorbeeld kranten. Spoel ze niet af met water, om schimmelen of rotten te voorkomen.
- Of plant de bollen zo gauw ze zijn uitgebloeid zo mogelijk in de tuin, zodat ze het jaar erop op die plek weer in bloei kunnen komen. Het nadeel van de laatste optie is wel dat bloembollen vaak behandeld zijn met gif en dat brengt u zo ook in uw tuin.
Om weer tot bloei te komen, hebben de bollen een koude periode nodig. Als u ze buiten in de tuin plant, heeft u er verder geen omkijken naar. De bollen die u in pot of los uit de aarde hebt bewaard, kunt u in het najaar eventueel ook alsnog in de tuin planten. Wilt u ze echter opnieuw in huis hebben, dan moet u het anders oplossen. Als u de bollen in dezelfde pot heeft laten staan, dan is de grond compleet uitgedroogd. Haal de kluit uit de pot, schraap een deel van de verdroogde grond eraf en plaats onderop de pot een vers laagje grond, waarop u de kluit weer terugplaatst. Leg ook bovenop een vers laagje grond. Op deze manier doet de schrijver van dit artikel het altijd.

Heeft u de bollen nadat ze uitgebloeid zijn uit de aarde gehaald en los bewaard, dan kunt u ze in het najaar in een pot met potgrond terugplaatsen. Heeft u een tuin of balkon, dan kunt u ze in beide gevallen aan het einde van het jaar buiten de vereiste koude periode geven. Haal ze in februari of maart naar binnen om daar verder tot ontwikkeling te komen. Heeft u geen plek waar u ze buiten kunt zetten, dan kunt u de bollen ook 8 weken in de koelkast leggen. Bijvoorbeeld in een papieren zak of in kranten. En plant ze vervolgens in een pot met potgrond. Verzorg ze verder zoals hierboven aangegeven.
Bij tulpen in de tuin is het niet altijd vanzelfsprekend dat ze het jaar erop terugkeren. Sommige soorten zijn maar een kort leven beschoren. In pot hebben wij de ervaring dat ze beter verschillende jaren achter elkaar opnieuw in bloei komen.
In ons kamerplantenoverzicht vindt u alles over de verzorging van de meest populaire en wat minder bekende planten. Ook onderverdeeld in groene kamerplanten en bloeiende kamerplanten.
(Bron: Archief, Nu.nl, Libelle.be. Foto’s: Shutterstock)