Bloeiende rhododendrons een waar spektakel

Een groep fraai bloeiende rhododendrons bij elkaar is een waar spektakel. Met een beetje aandacht en de juiste verzorging is een rijk bloeiend exemplaar voor iedere tuinliefhebber haalbaar.

In groepen of solitair

De rhododendron is een struik uit de heidefamilie (Ericaceae) met 600 tot 1000 soorten en de meeste soorten komen uit bergachtige gebieden in Azië, zoals China, Himalaya, Korea, Nepal en Japan. Ook in ons ‘platte’ landje doet de plant het echter goed. Tijdens het voorjaar bloeit de rhododendron uitbundig, met bloemen in de kleuren wit, geel en allerlei roze-tinten. In groepen komen zij het best tot hun recht, maar ze zijn ook als solitair te gebruiken en de kleinere soorten zijn ideaal voor de rotstuin. Bij het aanplanten van een rhododendron zijn er een aantal zaken belangrijk. We gaan daar hieronder op in.

Zure bodem

Zorg voor een zure bodem, een kalkhoudende tuingrond is niet geschikt. U kunt natuurlijk de zuurgraad van de bodem testen (in het tuincentrum kunnen zij u hierin adviseren), maar u kunt de grond zonder te testen ook geschikt maken door in het plantgat turfmolm of tuinturf toe te voegen. Blijf erna jaarlijks wat toevoegen aan de bodem. Of geeft speciale rhododendronmest, dit is kant-en-klare gemengde grond, speciaal voor zuurminnende planten. Gebruik geen koe- of kippenmest, want dat bevat te veel kalk, waardoor de bladeren verbranden en de plant kan afsterven.

Genoeg water

Laat de plant niet uitdrogen, hier zijn ze erg gevoelig voor, doordat de wortels niet al te diep de grond in groeien (ze groeien meer in de breedte, dan in de diepte). Voor het aanplanten de kluit dus onderdompelen in een emmer water. In droge periodes moet er regelmatig water gegeven worden. Om de frequentie van het water geven te verlagen kunt u ook bodembedekkers plaatsen of een laag boomschors of afgevallen blad om de struik aanbrengen. Het vocht in de bodem verdampt dan minder snel. Zorg ook weer niet voor ‘natte voeten’, het water moet wel weg kunnen.

Halfschaduw

Er zijn enkele uitzonderingen, maar de meeste rhododendrons houden niet van vol zonlicht, plaats ze dan ook in de halfschaduw. Hoe groter het blad, hoe minder zon. Te weinig licht is ook weer niet goed, want dan wordt ‘ie spichtig.

Niet te diep

Plant ‘m niet te diep. De meeste soorten hebben hun wortels vrij dicht onder de oppervlakte en te diep planten zorgt ervoor dat de wortels niet geod kunnen ademen. Aangezien de wortels tot aan het oppervlak groeien moet u daar niet wieden of harken.  Wilt u de rhododendron na een aantal jaren verplaatsen, doe dit dan in de herfst. De wortelactiviteit is dan gering en de plant heeft in de herfst maar weinig energie nodig.

Bloei

Eventueel kunt u uitgebloeide bloemen uitgebloeide_bloemenvan de struik verwijderen. Hierdoor steekt de plant zijn energie niet in zaadvorming en behoudt u een betere groei. Dit is vooral voor jonge planten raadzaam. Zorg daarbij wel dat u de eventueel al aanwezige jonge, nieuwe scheuten niet beschadigt. De rhododendron mag direct na de bloei eventueel ook gesnoeid worden. Knip de takken dan zo dicht mogelijk boven een blad of bladpaar af.

Winterhard

rhododendron_vorst_shutterstockRhododendrons zijn volledig winterhard. Bij strenge vorst kunnen ze wel wat blad verliezen, maar dat is niet zorgelijk. Ook slap hangen en omkrullen van de bladeren tijdens vorst is niets om u druk om te maken (tenzij de plant in de volle zon staat, want dan kan ‘ie verdrogen). Dit doet de plant om het verdampingsoppervlak kleiner te maken en ziet u bij meer groenblijvende struiken.

Azalea’s

Alle azalea’s zijn eigenlijk rhododendrons, maar niet alle rododendrons zijn Azalea’s. Hoe zit dat? azalea_shutterstock Ooit werden azalea’s onderverdeeld bij een apart geslacht, maar later werd ontdekt dat de groepen botanisch bij elkaar horen. De azalea’s werden toen bij de rhododendrons ondergebracht als subroep. De meeste azalea’s zijn bladverliezend en worden niet hoger dan een meter. De bloei is zo uitbundig, dat er vrijwel geen blad meer te zien is. Als het bladverliezende azela’s zijn hebben ze wat meer zon nodig dan Rhododendrons.

Momenteel kunt u op veel plekken bloeiende rhododendrons bewonderen, zoals in Clingendaal (Den Haag), Arboretum Trompenburg (Rotterdam), Arboretum Belmonte (Wageningen) en het Amstelpark (Amsterdam). Heeft u een favoriete plek om rhododendrons te bekijken?

Geef een reactie